joi, 17 noiembrie 2011

Cartea " Viata impersonala "


                VIAŢA IMPERSONALĂ
  
                             CONSACRARE

          Celui care poate fi numit Dumnezeu,
          Iubire sau Adevăr, Pace sau Fericire,
          Tată sau Creator şi care totuşi,
          nu poate fi numit în vreun fel, cu adevărat.
          Celui care nu poate fi descris.
          Celui care face ca totul să fie posibil
          şi care face ca totul să fie iluzie,
          pentru că El singur există.
                Celui care ESTE.


INTRODUCERE

   Pentru ca tu să poţi înţelege mai bine adevărurile vitale şi profunde conţinute în Mesajul Interior, Eu te îndemn, frate cititor, să te pregăteşti pentru această lectură, cu spiritul calm şi recules, făcându-l receptiv. Calmează-ţi deci intelectul şi invită-ţi EUL să-ţi dea instrucţiunile sale. Să citeşti pe rând câte o singură sentinţă(indicaţie) şi să nu treci la următoarea decât atunci când Ceva dinăuntrul tău va fi răspuns adevărului enunţat în ceea ce citeşti şi te va face să înţelegi clar semnificaţia pe care acest adevăr o are pentru tine.
        Dar înainte de toate, încearcă să-ţi dai seama că EUL care vorbeşte în Mesaj este Spiritul interior, propriul tău spirit, EUL tău impersonal, ceea ce tu eşti în realitate; acelaşi EU intim care în momentele tale de linişte îţi arată greşelile, nenorocirile şi slabiciunile tale, care te avertizează în mod constant să trăieşti conform idealului său, pe care EL il menţine fără încetare în faţa viziunii tale mentale.
   Tocmai unui spirit astfel recules i-a fost revelat Mesajul interior după luni pline de dorinţa arzătoare de a primi o îndrumare a spiritului şi de a găsi un prilej de a servi pe Tatăl Iubitor, recunoscut mereu prezent şi totdeauna gata să-şi copleşească cu binefacerile sale, pe acei copii ai Săi care il iubesc suficient, pentru a-I acorda primul loc în inima şi în viaţa lor.
   Ajutorul şi îndrumarea astfel primite, îţi sunt comunicate, pentru ca şi tu să poţi să le primeşti; căci această învăţătură înţeleaptă şi iubitoare este atât de puţin obişnuită şi atât de impersonală, încât ea se adaptează fiecăruia dintre cei care sunt dispuşi să o primească.
   Una dintre marile binefaceri, pe care Mesajul poate să o ofere, este că DACĂ TU ESTI DEJA PREGĂTIT, EUL care vorbeşte, va continua să-ţi vorbească direct, din intimitatea ta însăţi, (după ce vei fi pus cartea deoparte) şi aceasta într-un mod atât de intim, atât de cordial şi atât de convingător, încât el va clarifica toate îndoielile şi va fi pentru tine o sursă inepuizabilă de înţelepciune şi de Forţă care va răspîndi asupra ta Pace, Sănătate, Fericire, şi Libertate, o supra-abundenţă a tot ceea ce inima ta doreşte.
   Scopul acestui Mesaj este deci de a servi de canal sau de poartă deschisă, prin care tu vei putea intra în Impărăţia Domnului Tău, Spiritul Înţelepciunii promise de Isus, a exprimării vii în TINE, a lui HRISTOS sau conştiinţa de Dumnezeu.




  

CAPITOLUL I

EU SUNT

1. Eu vorbesc pentru tine, cel care citeşti.
2. Pentru tine, care ai căutat ici şi colo, timp de ani îndelungaţi, străduindu-te să afli în cărţi şi învăţaturi, în filozofii şi religii: ADEVARUL, FERICIREA, LIBERTATEA şi pe DUMNEZEU, fără să ştii precis ceea ce cauţi.
3. Pentru tine, al cărui suflet este obosit, descurajat şi aproape lipsit de orice speranţă.
4. Pentru tine care adesea ai perceput o licărire a acestui “Adevăr”, care dispărea din faţa ta asemenea unui miraj al deşertului, atunci când tu încercai să-l urmăreşti şi să-l atingi.
5. Pentru tine care ai crezut că l-ai găsit într-o fiinţă elevată care poate că era renumită ca Maestru al vreunei Comunităţi, Fraternităţi, Religii, datorită doctrinei minunate pe care el o preda şi a faptelor pe care el le săvîrşea; dar tu a trebuit să-ţi dai seama mai tîrziu că acest Maestru nu era decît o personalitate umană ca şi a ta, cu defectele şi slăbiciunile sale, cu păcatele sale ascunse, cu toate că această personalitate a servit de mijloc pentru răspîndirea învăţăturilor minunate care îţi părea a fi cel mai înalt “Adevăr”.
6. Iată deci suflet nevoiaş, că nu ştii cui să te adresezi.
7. Pentru tine EU SUNT cel care vine.
8. Si la fel, EU vin la voi toţi, care aţi început să simţiţi prezenţa acestui “Adevăr” în adâncul fiinţei voastre, pe cel care caută de atât de mult timp să se exprime în mod viu în voi.
9. Da, pentru voi toţi care sunteţi înfometaţi de adevărata “Pîine a vieţii”, EU SUNT cel care vine.
10. Eşti tu dispus să primeşti?
11. Dacă este aşa, trezeşte-te şi linişteşte-te. Calmează-ţi spiritul omenesc şi supune-te punct cu punct Cuvîntului Meu rostit aici, căci altfel, tu te vei îndepărta încă o dată decepţionat, în loc de satisfacerea unei nevoi imperioase, sufletul tău va fi gol.
12. EU !
13. Cine sunt Eu?
14. Eu, care vorbesc cu o astfel de cunoaştere şi cu o astfel de autoritate?
15. Ascultă!
16. EU SUNT Tu, această “parte” din tine care ESTE şi STIE.
17. CARE ŞTIE TOTUL.
18. Şi care ştie dintotdeauna şi care este dintotdeauna.
19. Da EU SUNT Tu, Eul Tău intim; acestă “parte” din tine care spune: EU SUNT!  şi EU, sunt cel ce SUNT;
20. Această “parte” din tine foarte intimă şi superioară care se trezeşte în interiorul tău pe măsură ce tu citeşti, şi răspunde Cuvîntului Meu, percepînd Adevărul Său; cea care cunoaşte orice Adevăr şi respinge orice eroare oriunde s-ar afla. Nu acea parte din tine hrănită cu eroare timp de atîţia ani.
21. Căci EU SUNT adevăratul tău învăţător, singurul real pe care trebuie să-l cunoşti şi singurul Maestru şi Stăpîn.
22. EU, care sunt “EUL” tău INTIM, DIVIN.
23. Eu, “EU SUNT”-ul  tău, îţi aduc acest Mesaj, - Cuvîntul meu viu, aşa cum EU ţi-am dat orice în viaţă, fie că erau cărţi sau Maeştri, sărăcia sau bogăţia, experienţe amare sau de iubire, pentru a-ţi arăta că doar EU şi doar EU, propriul şi adevăratul tău “EU“ intim, EU SUNT Maestrul tău, unicul tău Maestru şi unicul tău Dumnezeu, cel care îţi dă şi ţi-a dat întotdeauna, nu numai Pâinea şi Vinul Vieţii, dar de asemenea şi toate lucrurile necesare subzistenţei tale fizice, dezvoltării tale atât mentale cât şi spirituale.
24. Deci, tot ceea ce îţi atrage atenţia când citeşti este Mesajul “Meu”, vorbit înăuntrul tău către conştiinţa ta omenească exterioară şi nu este decât confirmarea a ceea ce EU SUNT-ul din tine, a ştiut dintotdeauna în mod interior, dar care nu fusese încă comunicat conştiinţei tale exterioare în cuvinte clare şi precise.
25. La fel, tot ce ţi-a atras vreodată atenţia asupra vreunei exprimări corporale, aceasta nu a fost decât confirmarea Cuvîntului Meu deja comunicat înăuntrul tău, această exprimare corporală servind de canal sau mijloc ales de către Mine în această ocazie, prin care EU voiam să reuşesc să impresionez conştiinţa ta omenească şi personală.
26. Totuşi EU NU SUNT spiritul tău omenesc, nici fiul său intelectul.
27. Acestea nu sunt decît exprimarea existenţei “tale”, după cum Tu, Tu eşti exprimarea Existenţei “Mele”; ele nu sunt altceva decît faze ale personalităţii tale omeneşti, după cum Tu eşti o fază a Impersonalităţii Mele Divine.
28. Reflectează şi studiază cu atenţie aceste cuvinte.
29. Ridică-te şi eliberează-te de dominanţa personalităţii tale, al cărei spirit şi intelect orgolioase sunt capabile doar să se glorifice pe ele însele; eliberează-te de ea o dată pentru totdeauna.
30. Căci de acum în colo dacă vrei să pătrundă în conştiinţa ta interioară Cuvîntul Meu,  trebuie ca spiritul tău omenesc să fie servitorul Tău şi intelectul tău, sclavul Tău.
31. “EU SUNT” cel care vine acum la conştiinţa ta spirituală, pe care EU am trezit-o, pregătind-o anume pentru percepţia Cuvîntului Meu.
32. Deci, dacă tu eşti destul de tare pentru a-l suporta;
33. Dacă tu poţi elimina toate fanteziile proprii, credinţele tale şi opiniile tale personale, care nu sunt decât resturi aruncate ale inteligenţei tale.
34. Dacă tu eşti suficient de puternic pentru a te putea elibera de toate acestea;
35. Atunci, Cuvântul Meu va fi pentru tine un izvor inepuizabil de Bucurie şi Bunăstare.
36. Dar să te aştepţi ca personalitatea ta să se îndoiască de Cuvântul Meu pe măsură ce tu citeşti.
37. Căci ea ştie că propria sa viaţă este ameninţată, că ea nu va mai putea să trăiască şi să crească, nici să mai domine mult timp gândurile tale, sentimentele tale, viaţa ta zilnică, ca altă dată, dacă tu îţi deschizi inima pentru Cuvântul Meu şi îi permiţi să rămână acolo pentru totdeauna.
38. Da, EU SUNT cel care vine la tine acum,
39. Pentru a te face conştient de Prezenţa “Mea”.
40. Căci te-am pregătit de asemenea, mentalitatea ta omenească, pentru ca ea să poată înţelege, până la un anumit punct, Semnificaţia Mea.
41. EU am fost întotdeauna cu tine; dar tu nu M-ai recunoscut.
42. In mod intenţionat, EU te-am condus prin deşertul cărţilor şi al învăţăturilor, al religiilor şi al filozofiilor, menţinând mereu în faţa privirii tale viziunea Pământului Făgăduinţei.
43. Hrănindu-te cu mana deşertului, pentru ca tu să poţi să-ţi aminteşti, să apreciezi şi să doreşti cu ardoare Pâinea Spiritului.
44. EU te-am adus acum la malul Iordanului, care te separă de Moştenirea ta Divină.
45. Acum a sosit timpul pentru tine  de a Mă cunoaşte în mod conştient; a sosit timpul pentru tine de a te îndrepta către Ţara Chanaanului, ţara laptelui şi a mierii.
46. Eşti pregătit?
47. Doreşti să intri în ea?
48. Atunci urmează Cuvântul Meu, care este Arca Alianţei Mele şi tu vei trece fără să-ţi uzi picioarele.
    

                                                                    CAPITOLUL II


LINIŞTEŞTE-TE ŞI AFLĂ


1. Acum, pentru ca să-ţi fie cu putinţă să înveţi să Mă cunoşti, şi să fii absolut sigur că “EUL” tău, propriu, intim şi adevăratul EU, îţi spune aceste cuvinte, tu trebuie mai întâi  să înveţi să te linişteşti, să-ţi calmezi spiritul şi corpul omenesc şi toate activităţile lor, în aşa fel  ca tu să nu mai fii de loc conştient de ele.
2. Poate că tu nu eşti în stare încă să o faci.
3. Dar, Eu îţi voi arăta cum să reuşeşti, dacă tu doreşti într-adevăr să Mă cunoşti şi dacă tu eşti dispus să încerci, prin încrederea ta în Mine şi supunerea la tot ceea ce de acum încolo Eu îţi ordon să faci.
4. Ascultă cu atenţie!
5. Incearcă să-ţi imaginezi mental că “EUL” care vorbeşte aici în aceste pagini este “EUL” tău intim cel mai profund şi Divin, care îţi îndeamnă şi îţi dirijează spiritul şi intelectul omenesc, pe care tu poţi să-l consideri pentru moment ca fiind o personalitate distinctă sau separată de tine. Spiritul tău omenesc este constituit în aşa fel încât el nu poate accepta nimic care nu e conform cu ceea ce el a experimentat sau a învăţat pînă atunci şi pe care intelectul tău nu îl consideră rezonabil. Astfel, adresîndu-te lui, foloseşti în mod precis termeni şi expresii care îi explică în modul cel mai clar intelectului tău, adevărul pe care trebuie să-l înţeleagă, înainte ca spiritul tău să se trezească la înţelegerea a ceea ce vrei să exprimi.
6.  Adevărul este că acest “Eu” eşti tu însuţi, “EUL “ tău adevărat, intim. Pînă acum, spiritul tău omenesc a fost absorbit într-o oarecare măsură de sarcina de a-i oferi intelectului tău şi corpului tău, tot felul de satisfacţii egoiste, astfel că el nu a avut niciadată timp de a se apropia de tine, TU cel real, al tău, veritabilul tău stăpîn şi Maestru. In loc de aceasta, tu te-ai interesat până într-atât de plăcerile corpului şi ale intelectului tău, şi te-ai lăsat atât de afectat de suferinţele lor, încât tu ai ajuns să crezi că Tu eşti intelectul tău şi corpul tău şi în consecinţă, tu M-ai uitat pe “Mine”,“EUL” tău Intim şi Divin.
7. Eu nu Sunt corpul tău, nici intelectul tău, şi acest Mesaj este pentru a te învăţa că TU şi cu MINE SUNTEM UNUL. Cuvintele pe care EU le spun aici au ca scop principal de a te face conştient de acest mare adevăr.
8. Dar tu nu vei putea să realizezi acest mare adevăr, decât dacă tu te vei elibera de conştiinţa ta relativ la acest corp şi la acest intelect cu care te identifici şi al cărui sclav ai fost atât de mult timp. Tu trebuie să Mă simţi în cel mai profund tu-însuţi înainte ca tu să poţi şti că EU sunt acolo.
9. Acum, pentru că tu poţi ajunge să faci abstracţie totală de spiritul tău şi de gândurile sale ca şi de corpul tău şi de senzaţiile sale, pentru ca tu să poţi să Mă simţi în însăşi esenţa ta, este necesar ca tu să asculţi şi să urmezi cu asiduitate următoarele Mele instrucţiuni.
10. Aşează-te şi fără să faci vreo mişcare, rămâi într-o poziţie care îţi destinde corpul şi atunci cînd te vei simţi complet relaxat, pătrunde mental sensul acestor cuvinte:
11. “Fii liniştit! şi -SĂ ŞTII, EU SUNT DUMNEZEU”.
12. Fără să gîndeşti, lasă să te pătrundă această Poruncă Divină, pînă în cel mai profund tu-însuţi. Lasă să intre în mod natural fără nici un efort sau intervenţie din partea ta, impresiile care îţi vin în minte, oricare ar fi ele. Remarcă cu atenţie însemnătatea lor, căci din adîncul tău însuţi, eu te instruiesc prin intermediul acestor impresii; atunci cînd ceva din semnificaţia lor vitală începe să apară în conştiinţa ta, repetă Cuvintele Mele lent, în mod imperativ către fiecare celulă a corpului tău, către fiecare aspect al minţii tale cu toată puterea minţii tale, cu toată puterea conştientă pe care o ai..
13. “Linişteşte-te! şi AFLĂ că EU SUNT, DUMNEZEU”.
14. Spune-le exact aşa cum sunt ele scrise aici, încercînd să realizezi că propria ta Conştiinţă, ordonă şi pretinde conştiinţei tale individuale şi muritoare o supunere implicită.
15. Meditează asupra lor profund, caută pînă vei descoperi în ele o putere secretă.
16. Aprofundează-le, ia-le cu tine la munca ta, oricare ar fi ea. Fă-le factorul vital şi principal al activităţii tale, în toate gîndurile tale creatoare.
17. Spune-le de mii de ori pe zi;
18. Pînă cînd tu vei fi pătruns Inţelesul Meu cel mai intim;
19. Pînă cînd fiecare celulă a corpului tău va tresări, răspunzînd cu bucurie poruncii “LINIŞTEŞTE-TE” şi supunîndu-se instantaneu;
20. Şi cînd orice gînd rătăcitor  hoinărind în jurul spiritului tău se va dizolva şi va dispărea,
21. Atunci, pe măsură ce cuvintele se transmit de-a-lungul profunzimilor fiinţei tale, golit de “eul” tău personal,
22. Atunci, după cum Soarele Cunoaşterii va începe să se ridice la orizontul conştiinţei tale:
23. Atunci, te vei simţi umplut de un suflu vital straniu şi minunat, care îţi va inunda tot corpul pînă va ajunge să se reverse prin extazul pe care ţi-l va produce, şi atunci valuri după valuri, va ţîşni o Forţă irezistibilă şi vie care născîndu-se în tine, te va înălţa pîna a te ridica de la pămînt; tu vei simţi atunci înăuntrul tău Gloria, Sănătatea, şi Măreţia Prezenţei Mele.
24. ŞI atunci... atunci tu vei CUNOAŞTE pe EU SUNT - DUMNEZEU!
25. O dată ce tu Mă vei fi simţit aşa în tine în astfel de momente, o dată ce tu vei fi gustat din Puterea Mea ascultînd Inţelepciunea Mea şi cunoscînd Extazul Iubirii Mele, care cuprinde totul, nici o boală nu te va putea atinge, nici o împrejurare nu te va putea slăbi, nici un duşman nu te va putea învinge, căci atunci tu vei şti că EU SUNT în însăşi esenţa ta, şi pe viitor, totdeauna tu vei reveni la Mine, în nevoile tale avînd toată încrederea ta în Mine şi tu Mă vei lăsa să-Mi manifest voinţa.
26. Şi cînd tu vei reveni astfel la Mine, vei afla în Mine un refugiu infailibil şi gata să te ajute de fiecare dată cînd tu vei avea nevoie, căci EU te voi face să simţi Prezenţa Mea şi Puterea Mea în aşa fel încît pentru a reuşi indiferent ce, îţi va fi suficient să te Linişteşti şi să Mă laşi să fac ceea ce tu vrei să fie făcut, cum ar fi vindecarea bolilor tale sau ale altora, luminarea spiritului tău într-atît încît vei putea vedea cu Ochii Mei, Adevărul pe care-l cauţi, sau executarea perfectă a acelor lucrări care la ora actuală ţi se par imposibil de realizat.
27. Dar această cunoaştere, această Realizare, prin care tu îţi vei da seama de realitate, de acest Adevăr explicat aici, nu va veni imediat.
28. Ea poate să nu vină decît după ani îndelungaţi şi totuşi ea poate veni mîine.
29. Aceasta nu depinde de nimeni altcineva decît de tine însuţi.
30. Nici de propria ta personalitate, nici de dorinţele ei, sau de înţelegerea sa individuală.
31. Ci de “Eu sunt”-ul tău; de Dumnezeu din tine, dinăuntrul tău.
32. Cine este cel care face mugurele să se deschidă?
33. Cine este cel care face puişorul să iasă din găoace?
34. Cine hotărăşte ora şi ziua?
35. Actul conştinent şi natural al Inţelepciunii interioare din ele, este cel prin care Inţelepciunea Mea cooperînd cu Voinţa  Mea, face să se producă fructul Gîndului Meu care se manifestă în floare şi în puişor.
36. Floarea şi puişorul decid ei ceva prin ei-înşişi?
37. Nu ei îşi subordonează şi îşi unesc voinţa lor cu a Mea şi Mă lasă în Inţelepciunea Mea să decid ora potrivită pentru acţiune şi numai după ce s-au supus impulsului Voinţei mele pentru a face efortul necesar, ei pot intra în Viaţa Nouă.
38. Tu, cu personalitatea ta, poţi încerca de mii şi mii de ori să spargi prin tine însuţi cochilia conştiinţei tale omeneşti,
39. Dar, presupunînd că ai reuşi, tu ai ajunge doar la distrugerea uşilor pe care Eu le-am plasat între lumea formelor tangibile şi regiunea viselor intangibile; şi uşa fiind deschisă, tu nu vei mai putea mult timp evita intrarea intruşilor în domeniul tău privat  fără multă dificultate şi a suferinţelor.
40. Totuşi, Eu permit, chiar şi aceasta, pentru că prin mijlocirea acestor suferinţe, tu vei obţine forţa care îţi lipseşte şi discernămîntul necesar pentru a şti că, atîta timp cît tu nu vei abandona orice dorinţă de cunoaştere, de bunătate şi chiar de unire cu Mine, în scopul de a obţine un avantaj personal, niciodată tu nu vei putea să-ţi desfaci petalele pentru a manifesta Frumuseţea Mea Perfectă, nici să părăseşti cochilia personalităţii tale omeneşti pentru a intra în Lumina Glorioasă a Impărăţiei Mele Cereşti.
41. Iată de ce Eu îţi dau aceste instrucţiuni acum, de la început, în scopul ca tu să reuşeşti să înţelegi prin ce mijloace să Mă recunoşti.
42. Căci, aici chiar, Eu îţi promit că dacă tu vei persevera şi tu te vei strădui în mod sincer să înţelegi şi să te supui Instrucţiunilor Mele, pe care Eu ţi le dau aici, tu mă vei cunoaşte în curînd şi Eu te voi face să înţelegi tot ceea ce conţine cuvîntul Meu, oriunde ar fi scris, în cărţi sau în învăţături, în natură sau în om-aproapele tău.
43. Dacă este ceva care îţi pare contradictoriu în ceea ce scrie aici, înainte de a-l respinge, caută-i înţelesul real.
44. Să nu treci nici măcar de un paragraf, de nici una din cugetările enunţate aici, fără a fi perceput în mod clar pe fiecare dintre ele în semnificaţia lor reală.
45. Dar toate eforturile şi investigaţiile tale să fie făcute cu credinţă şi încredere în mine, Eul tău adevărat şi intim şi fără să te grăbeşti sau să te nelinişteşti cu privire la rezultate, căci acestea sunt toate în Paza Mea, şi Eu voi avea grijă de acestea. Indoielile şi neliniştile tale nu provin decît din personalitatea ta, şi dacă le permiţi să persiste, ele te vor conduce la insucces şi la descurajare.







CAPITOLUL III


EU, VIAŢA, DUMNEZEU


1. Dacă ceea ce tocmai ai citit, a găsit ecou înăuntrul tău şi dacă în mod interior, tu aspiri să cunoşti mai mult, atunci tu eşti gata să primeşti ceea ce urmează.
2. Dar, dacă tu încă te îndoieşti, sau dacă tu te revolţi împotriva presupusei autorităţi Divine, a ceea ce este scris aici, împotriva autoritati despre care îţi vorbeşte intelectul tău, spunîndu-ţi că toate acestea  nu constituie decît o nouă încercare pentru a pune stăpînire pe spiritul tău prin sugestii viclene şi sofisme subtile; în acest caz, tu nu vei obţine nici un folos din aceste cuvinte; deoarece semnificaţia lor rămîne încă ascunsă conştiinţei tale muritoare şi Cuvîntul Meu trebuie să-ţi parvină prin alte mijloace de exprimare.
3. Ori cu toate că personalitatea ta împreună cu intelectul ei te îndeamnă să te îndoieşti şi să te revolţi împotriva unei autorităţi pe care tu nu o recunoşti ca fiind a Mea, Eu sunt în realitate astfel, căci prin senzaţia sa orgolioasă de individualitate, ea Imi este încă necesară, pentru ca Eu să pot să dezvolt un spirit şi un corp, suficient de puternice pentru a putea să Mă exprim perfect. Eu i-am dat deci personalităţii tale misiunea de a se îndoi şi de a se revolta  atîta timp cît tu nu vei fi apt de a Mă cunoaşte; imediat ce tu vei fi recunoscut Autoritatea Mea, distrugerea autorităţii personalităţii tale va începe şi zilele dominaţiei sale vor fi numărate şi tu vei apela la Mine din ce în ce mai mult, pentru ca EU să te ajut şi să te îndrum.
4. De asemenea, nu te descuraja şi continuă să citeşti sperînd că în curînd tu vei fi capabil să cunoşti Adevărul. Dar să ştii că, citind sau nu, indiferent care ar fi alegerea ta, sau ori ce ai hotărî, în realitate, Eu sunt cel care alege, şi nu tu.
5. Pentru tine, care în mod aparent ai optat pentru a nu continua să citeşti, Eu am alte planuri şi la timpul cuvenit tu vei învăţa că Eu  Sunt în tot ceea ce doreşti sau întreprinzi, făcîndu-te să treci prin toate iluziile şi înşelătoriile pesonalităţii, pentru ca în final să poţi să-ţi dai seama de irealitatea lor şi astfel să revii la Mine, să Mă recunoşti ca singura şi unica Realitate care Există. Atunci, doar, cuvintele care urmează vor găsi un ecou în interiorul tău:
6. “Linişteşte-te! şi SĂ ŞTII, - EU SUNT, - DUMNEZEU”.
7. Da, EU SUNT, această parte cea mai ascunsă a ta care se află înăuntrul tău, veghind şi aşteptând cu calm, necunoscând nici timp, nici spaţiu, căci EU SUNT Cel ETERN şi orice spaţiu este umplut cu Existenţa Mea.
8. Eu veghez şi aştept ca tu să pui capăt micimilor şi slăbiciunilor tale omeneşti, dorinţelor tale zadarnice, ambiţiilor şi regretelor tale, ştiind că totul va veni la timpul potrivit, şi că atunci tu vei veni la Mine, obosit, descurajat, umil şi fără vreun gând ascuns şi tu Îmi vei cere să te îndrum, neînţelegînd că Eu te-am îndrumat dintotdeauna.
9. Da, lăcaşul Meu este în interiorul tău, unde Eu aştept liniştit ca tot ceea ce spun EU să se împlinească; totuşi aşteptând astfel, Eu sunt cel care în realitate am dirijat toţi paşii tăi, Eu sunt cel care am inspirat toate gândurile şi acţiunile tale, punându-le în valoare şi conducând impersonal pe fiecare dintre ele în scopul de a te aduce în final pe tine şi pe celelalte exprimări muritoare la o recunoaştere definitivă şi conştientă a Mea.
10. Da, Eu am fost întotdeauna înăuntrul tău, în cea mai adâncă profunzime a ta, Eu am fost cu tine în toate evenimentele vieţii tale, în toate bucuriile şi durerile tale, în succesele şi eşecurile tale, în acţiunile tale rele, în ruşinea ta, în crimele tale împotriva fratelui tău şi împotriva lui Dumnezeu, aşa cum l-ai văzut tu. Deci, fie că tu ai urmat drumul cel drept, fie că te-ai rătăcit pe cel întortochiat, sau că te-ai întors înapoi, să ştii că eu sunt cel care te-a făcut să procedezi astfel.
11. Eu eram cel care te îndemna să mergi îndrumându-te printr-o slabă licărire a Mea pe care Eu ţi-am permis să o întrezăreşti în depărtare, în mod confuz în conştiinţa ta.
12. Eu eram cel care te abătea de la drumul drept prin viziunea pe care Eu ţi-o dădeam despre Mine, printr-un chip încântător, un corp frumos, o plăcere îmbătătoare sau printr-o ambiţie nemăsurată.
13. Eu eram cel care-ţi apărea sub Veşmântul Păcatului, al Slăbiciunii, al Invidiei sau al Sofismului, sau care te aruncam în braţele reci ale Conştiinţei (noţiunea de bine şi de rău), în a cărei incertitudine vagă Eu te lăsam să te zbaţi pînă cînd într-o zi, dându-ţi seama de neputinţa ei, te-ai revoltat de dezgust, şi inspirat de noua revelaţie, tu ai sfâşiat Vălul Meu.
14. Da, Eu sunt cel care te determin să faci toate aceste lucruri, şi dacă tu poţi să înţelegi, Eu sunt cel care fac tot ceea ce faci tu şi tot ceea ce face fratele tău, căci Eu sunt cel care este în tine ca şi în el, Eu, Eu-Însumi.
15. Pentru că: EU SUNT VIAŢA!
16. EU SUNT cel care-ţi animă corpul, care îţi face spiritul tău să gândească, inima ta să bată; EU SUNT  cel care atrage asupra ta durerea sau plăcerea, fie că ele sunt ale corpului, ale intelectului sau ale emoţiilor.
17.  EU SUNT ceea ce tu ai mai intim în tine, Cauza care îţi animă fiinţa şi întreaga viaţă, toate lucrurile vii, atât vizibile cât şi invizibile; nu există nimic care să fie mort, căci Eu, UNITATEA Impersonală, EU SUNT Realitatea Unică a tot ce este. EU SUNT Infinitul şi întru totul nelimitat; Universul este Corpul Meu; orice Inteligenţă emană din Spiritul Meu, orice Iubire care există porneşte din Inima Mea, şi orice Putere ce există nu este altceva decât manifestarea Voinţei Mele în acţiune.
18. Forţa Triplă care se manifestă ca întreaga Înţelepciune, ca întreaga Iubire, întreaga Putere, sau dacă vrei ca Lumină, Căldură, Energie; adică, cea care menţine unite toate formele, cea care este esenţa şi interiorul tuturor exprimărilor şi etapelor de viaţă oricare ar fi ele, creative, constructive sau destructive, nu este altceva, decât manifestarea Mea în acţiune, sau starea de Existenţă.
19. Nu poate exista ceva care să nu fie o manifestare sau exprimarea unei etape a Mea, care SUNT nu numai constructorul tuturor formelor, dar chiar Cel ce locuieşte în fiecare din ele, Eu locuind în esenţa fiecărui lucru creat. Eu locuiesc în inima fiinţei omeneşti, în inima animalului, în inima florii, în inima pietrei. In inima fiecărui lucru EU trăiesc, Eu acţionez şi Eu am Existenţa mea şi din inima fiecărui lucru EU determin ieşirea acelei etape a Mea pe care Eu doresc să o exprim, şi care se manifestă în lumea materială ca piatră, floare, animal sau fiinţă omenească.
20. Dar EU te aud întrebând: Nu există deci nimic, nici o persoană, în afara acestui mare ”EU”? Nu îmi va fi mie permis să am o individualitate proprie?
21. Nu, nu există nimic, absolut nimic care să nu fie o parte din propria Mea Esenţă, guvernată şi îndrumată veşnic de Mine, care SUNT UNICUL şi Realitatea Infinită.
22. Cât despre pretinsa ta individualitate, ea nu este nimic altceva decât personalitatea ta care caută mereu să-şi păstreze existenţa sa separată de Mine.
23. Dar tu vei şti în curând, că nu există altă individualitate în afară de Individualitatea Mea şi că orice personalitate se va dizolva în IMPERSONALITATEA MEA DIVINĂ.
24. Da, tu vei ajunge în curând la această stare de vis în care tu vei percepe o licărire a Impersonalităţii Mele şi tu nu vei mai dori Individualitate pentru tine-însuţi, nici o existenţă separată de Mine, căci tu îţi vei da seama că ele nu constituie decît încă o Iluzie a personalităţii tale.








CAPITOLUL IV


CONŞTIINŢA, INTELIGENŢA, VOINŢA


1. Da, Eu văd mulţimea de gânduri care s-au învălmăşit în spiritul tău în timp ce citeşti, îndoielile şi întrebările arzătoare, teama vagă care se transformă într-o speranţă care face ca simpla licărire a Semnificaţiei Mele, care a început să pătrundă în obscuritatea intelectului tău omenesc, să lucească mai strălucitor pentru ca tu să poţi vedea clar Adevărul pe care în mod instinctiv îl simţi că este cuprins în Cuvintele Mele.
2. Incă o dată EU îţi spun  că acest “Eu Sunt” care vorbeşte aici, este ”Eul” tău real şi intim şi că citind, este necesar ca tu să-ţi dai seama că în realitate Tu, “Eul” tău propriu şi intim eşti cel care îndreaptă aceste cuvinte înspre conştiinţa ta omenească, pentru ca ea să înţeleagă complet semnificaţia lor.
3. Şi încă, EU îţi repet că acesta  este chiar “Eu Sunt”, care este Viaţa şi Spiritul care însufleţeşte toate lucrurile vii din Univers, de la cel mai mic atom, până la cel mai mare Soare; că acest “Eu Sunt” este inteligenţa din tine, din fratele tău şi din sora ta şi că este de asemenea inteligenţa din toate lucrurile create, care le face să trăiască, să crească şi să devină ceea ce sunt destinate.
4. Dar tu nu poţi încă să înţelegi că acest “Eu Sunt” poate în acelaşi timp să fie “Eu Sunt”-ul din fratele tău, şi deasemenea Inteligenţa aflată în piatră, în plantă şi în animal.
5. Totuşi tu vei înţelege dacă vei fi atent la Cuvintele Mele şi dacă te vei conforma instrucţiunilor pe care EU le dau aici, căci dacă tu continui să citeşti şi să te străduieşti cu ardoare să înţelegi Semnificaţia Mea, în curînd, Eu voi aduce conştiinţei tale o Lumină care va lumina părţile cele mai ascunse ale spiritului tău si care va alunga toată această mulţime de concepte false, de idei şi de prejudecăţi omeneşti care menţin întunecarea intelectului tău.



6. Deci ascultă cu atenţie;
7. Eu Sunt Tu, “Eul” tău Adevărat şi Intim, Tot ceea ce eşti tu în realitate. Ceea ce crezi tu că eşti, nu este ceea ce eşti. Ceea ce crezi tu că eşti, nu este decît o iluzie, o umbră a Fiinţei tale adevărate; această Fiinţă Reală este “Eul” tău Intim, Divin şi Nemuritor.
8. EU SUNT acest centru focal al conştiinţei tale, care în spiritul tău omenesc se numeşte pe el-însuşi “EU”, Eu sunt acest EU; dar ceea ce tu numeşti conştiinţa “ta”, este în realitate Conştiinţa Mea, deşi atenuată, pentru ca ea să se poată adapta la capacitatea spiritului tău omenesc. Dar este încă Conştiinţa Mea, şi atunci când tu vei putea să alungi din spiritul tău, toate conceptele sale false, ideile sale false şi părerile omeneşti şi să-l purifici în întregime în aşa fel, încât Conştiinţa Mea să poată fi în condiţia de a se exprima în mod liber prin el, atunci tu Mă vei recunoaşte şi tu vei şti că persoana ta nu este altceva, decît un punct focal al Conştiinţei Mele, un canal sau un mijloc prin care Eu pot să exprim în mod exterior, în materie, Semnificaţia Mea.
9. Totuşi tu nu poţi încă înţelege şi natural tu nu vei putea crede cele spuse decât după ce Eu voi fi pregătit complet spiritul tău, convingând intelectul tău de adevărul acestora.
10. Ţi s-a spus că fiecare celulă a corpului tău are o conştiinţă şi o inteligenţă proprie; şi că numai prin această conştiinţă ea ar putea să facă activitatea pe care o exercită, atât de inteligent.
11. Dar fiecare celulă, este înconjurată de milioane de alte celule, şi fiecare îşi îndeplineşte în mod inteligent propria sa activitate, în mod evident condusă de conştiinţa unită a tuturor acestor celule, formând o inteligenţă colectivă care domină şi conduce întreaga activitate, această inteligenţă colectivă fiind în mod aparent inteligenţa organului care este constituit din celulele cuprinse în el. La fel există şi alte inteligenţe colective în alte organe, fiecare conţinînd milioane de celule şi toate aceste organe unite formează corpul tău fizic.
12. Tu ştii acum, că Tu eşti fiinţa inteligentă care dirijază activitatea organelor corpului tău, fie că această conducere este efectivă, conştientă sau inconştientă, relativ la modul de executare şi că fiecare celulă, fiecare organ, este un punct focal al acestei inteligenţe conducătoare, şi că atunci când această inteligenţă se retrage definitiv din organism, celulele se separă, corpul tău fizic moare şi nu mai trăieşte ca organism viu.
13. Dar cine este acest Tu care dirijază şi controlează activităţile organelor tale şi în consecinţă acelea ale fiecărei celule care le compun?
14. Tu nu poţi afirma că acest “eu” omenesc sau personal al tău este cel care îl efectuează, căci tu personal nu poţi decît cu mare dificultate să controlezi în mod conştient acţiunea unui singur organ al corpului tău.
15. Acesta trebuie să fie “Eu Sunt”-ul tău Impersonal, care eşti Tu, fără să fii totuşi tu ( în sens personal).
16. Ascultă!
17. Tu, sau Eu Sunt-ul din tine, este pentru Mine ceea ce conştiinţa celulelor corpului tău este pentru conştiinţa ta relativ la “Eu Sunt”.
18. Tu eşti, am putea spune, o celulă a corpului Meu şi conştiinţa ta (fiind una din Celulele Mele) este pentru Mine ceea ce conştiinţa uneia dintre celulele corpului tău este pentru Tine.
19. Conştiinţa unei celule a corpului tău, trebuie deci să fie Conştiinţa  Mea la fel cum conştiinţa ta este Conştiinţa Mea şi din acest motiv, celula, tu şi Eu trebuie să fim UNUL în conştiinţă.
20. Totuşi tu nu poţi de acum încolo să conduci sau să controlezi în mod conştient nici o singură celulă din corpul tău; dar cînd tu vei putea după voinţă să intri în conştiinţa “Eu Sunt”-ului tău, şi să cunoşti identitatea sa cu Mine, atunci tu vei putea controla nu numai pe fiecare din celulele corpului tău, dar şi pe cele ale unui alt corp pe care tu doreşti să-l controlezi.
21. Ce se întâmplă atunci când fiinţa ta inteligentă încetează să controleze celulele corpului tău?
22. Corpul se dezintegrează, celulele se separă şi pentru moment activitatea lor este terminată. Dar, înseamnă că celulele mor sau îşi pierd conştiinţa? Nu, ele pur şi simplu dorm sau se odihnesc o perioadă oarecare de timp, şi după un interval de timp se unesc cu alte celule formînd noi combinaţii, şi mai devreme sau mai târziu apar în ample manifestări ale vieţii, ca minerale, vegetale sau animale; în tot acest timp ele dovedesc că îşi păstrează încă conştiinţa lor originară şi că ele aşteaptă numai acţiunea Voinţei Mele, pentru a se asocia împreună într-un nou organism în scopul construirii unei noi fiinţe inteligente prin intermediul căreia Eu doresc să Mă manifest.
23. Atunci acestă conştiinţă a celulei este în mod aparent comună tuturor corpurilor şi anume mineral, vegetal, animal şi uman fiecare celulă fiind, poate, prin experienţă, adaptată unei anumite activităţi comune tuturor acestor corpuri?
24. Da, această conştiinţă a celulei, este comună oricărei celule a oricărui corp de ori ce natură ar fi; pentru că aceasta este o conştiinţă impersonală, neavând alt scop decât acela de a executa activitatea care îi este atribuită. Ea trăieşte doar pentru a lucra oriunde este nevoie de ea. Atunci cînd ea a terminat de construit o formă, ea începe să construiască o alta sub conducerea oricărei fiinţe inteligente pe care Eu doresc să o servească.
25. La fel se întâmplă şi în cazul tău ( în ceea ce priveşte conştiinţa ta omenească).
26. Tu, ca una dintre Celulele Corpului Meu, ai o conştiinţă, care este Conştiinţa Mea, şi de asemenea o voinţă care este Voinţa Mea. Tu nu ai nici una dintre acestea prin tine însuţi. Toate sunt ale Mele şi doar pentru folosinţa mea.
27. Aşa deci, Conştiinţa Mea, Inteligenţa Mea şi Voinţa Mea, sunt întru totul Impersonale; ele sunt deci ale tale ca şi ale tuturor celulelor Corpului Meu, după cum sunt şi ale celulelor corpului tău.
28. Eu Sunt întru totul impersonal; Conştiinţa Mea, Inteligenţa Mea, Voinţa Mea care operează în tine şi în celelalte celule ale Corpului Meu şi care constituie “Eu Sunt”ul tău şi al lor, trebuie să opereze în mod impersonal în toate celulele corpului tău. Deci, EU, şi “Eu Sunt”-ul tău şi al fratelui tău, ca şi conştiinţa şi inteligenţa tuturor celulelor tuturor corpurilor, suntem UNA.
29. EU SUNT Fiinţa Inteligentă, Cel care conduce totul; spiritul care însufleţeşte Viaţa, Conştiinţa oricărei Materii, a oricărei Substanţe.
30. Şi dacă tu ştii să-l înţelegi, Tu, Cel Adevărat, Cel Impersonal, tu eşti în toate, şi tu eşti UNA cu toate, tu eşti în Mine, şi tu eşti UNA cu Mine, aşa cu EU SUNT în tine şi în toate, şi prin aceasta Eu exprim Realitatea Mea prin tine şi prin toate.
31. Această voinţă pe care tu o numeşti voinţa ta, nu este a ta din punct de vedere personal, după cum nu sunt nici conştiinţa şi nici inteligenţa spiritului tău a celulelor corpului tău.
32. Ea nu este altceva decât o mică porţiune din Voinţa Mea, pe care  Eu îi permit “eului tău” personal să o utilizeze. Din momentul în care tu vei reuşi să recunoşti în tine o oarecare putere sau facultate şi să o utilizezi în mod conştient, EU îţi voi transmite din Puterea Mea Infinită în mod proporţional cu cunoaşterea pe care o vei deţine şi cu întrebuinţarea pe care vei şti să i-o dai.
33. Orice putere şi utilizare a sa nu depind decât de gradul de cunoaştere şi înţelegere a folosirii Voinţei Mele.
34. Voinţa ta şi toate puterile tale nu sunt decât etape din Voinţa Mea pe care Eu Am atenuat-o în scopul ca ea să se adapteze capacităţii tale de a o folosi.
35. Dacă Eu ţi-aş încredinţa toată Puterea Voinţei Mele, înainte ca tu să ştii să o utilizezi în mod conştient, această Putere ar distruge complet corpul tău.
36. Pentru a-ţi încerca, deci, forţa şi de cele mai multe ori, pentru a-ţi arăta rezultatul unei defectuoase utilizări ale Puterii Mele, prin care Eu îţi permit uneori să comiţi ceea ce tu numeşti un păcat, sau mai bine o greşeală, Eu îţi permit chiar să te mândreşti datorită senzaţiei Prezenţei Mele în tine, atunci când ea se manifestă sub formă de conştiinţă a Puterii Mele, a Inteligenţei Mele şi a Iubirii  Mele şi Eu te las să o foloseşti pentru scopurile tale particulare; dar nu pentru mult timp, căci nefiind suficient de puternic pentru a le domina, ele se reîntorc curând împotriva ta, se agaţă de tine, te doboară şi te târăsc în noroi şi în final dispar din conştiinţa ta pentru un interval de timp.
37. Dar totdeauna Eu Sunt lîngă tine pentru a te ridica după cădere, deşi în acel moment tu nu ştii acest lucru, mai întâi făcându-te să-ţi fie ruşine, apoi îndreptându-te şi făcându-te să-ţi continui din nou drumul, indicându-ţi cauza căderii, şi în final, atunci când tu eşti suficiet de umil, EU te fac să înţelegi că aceste puteri care se manifestă în tine prin folosirea conştientă a Voinţei Mele, a Inteligenţei Mele şi a Iubirii Mele ţi-au fost acordate doar pentru a fi folosite în serviciul Meu şi nu pentru scopurile tale proprii, personale.
38. Oare celulele corpului tău, muşchii braţului tău, vor să se considere ca având o voinţă distinctă de a ta sau o inteligenţă diferită de inteligenţa ta?
39. Nu, ele nu cunosc o altă inteligenţă decât pe a ta şi nici o altă voinţă decât pe a ta.
40. În curând Tu vei înţelege şi îţi vei da seama că, de asemenea (considerat aici ca o conştiinţă corporală omenească)  nu eşti decât una din celulele Corpului Meu şi că voinţa ta nu este voinţa ta, ci a Mea, şi că inteligenţa şi intelectul pe care le ai sunt în întregime ale Mele; că nu există în tine o anumită persoană aşa cum crezi, căci ca persoană, tu nu eşti decît o formă fizică înzestrată cu un creier omenesc, creat de Mine, în scopul de a manifesta în materie un Gînd, o anumită etapă prin care EU puteam să mă exprim cît mai bine şi numai pentru această formă particulară.
41. Toate acestea s-ar putea, ca încă şi în acest moment, să ţi se pară dificil de acceptat, şi este posibil ca tu să protestezi energic că poate fi aşa, s-ar putea ca întreaga ta natură să se revolte instinctiv împotriva unei astfel de abandonări şi unei astfel de dependenţe faţă de o putere necunoscută şi invizibilă oricât de impersonală şi de Divină ar fi.
42. Dar să nu te temi de nimic, doar personalitatea ta este aceea care se revoltă astfel. Dacă tu perseverezi în a studia cu atenţie Cuvintele Mele, în curând totul îţi va apare clar, şi cu siguranţă, Eu te voi face să înţelegi în mod interior, multe Adevăruri minunate care îţi sunt acum imposibil de înţeles. Şi tu te vei bucura pînă în străfundul fiinţei tale şi vei cânta imnuri de laudă, binecuvântând aceste cuvinte pentru Mesajul pe care ele ţi-l transmit.







                                                                        CAPITOLUL V


                                                                          CHEIA

1. Poate că nici acum, chiar, tu nu ştii şi nu crezi că EU SUNT în realitate tu , sau că EU SUNT deasemenea fratele tău şi sora ta şi că voi sunteţi cu toţii “părţi” din Mine şi UNA cu Mine.
2. Poate că tu nu crezi nici că Sufletul tău, cel al fratelui tău, şi al surorii tale, singurele “părţi” reale şi indestructibile ale voastre care sunteţi muritori, nu sunt altceva decât etape diferite ale Mele de exprimare, în ceea ce se numeşte Natură.
3. La fel este posibil ca încă să nu-ţi dai seama de faptul că tu, fraţii tăi şi surorile tale, sunt etape sau atribute ale Naturii Mele Divine, aşa cum personalitatea ta omenească, cu corpul său, spiritul său şi intelectul său care sunt muritoare, constituie o etapă a naturii tale omeneşti.
4. Nu, nu îţi dai încă seama, dar  EU îţi vorbesc despre aceasta acum, pentru ca tu să poţi înţelege aceste adevăruri atunci când ele vor începe să apară în conştiinţa ta, aşa cum ele o vor face în mod inevitabil.
5. Dar înainte ca să poţi recunoaşte aceste adevăruri, trebuie ca tu să studiezi cele ce urmează şi să meditezi asupra lor cu atenţie şi să nu treci mai departe fără să fi înţeles cel puţin în parte Învăţătura Mea.
6. O dată ce tu vei fi înţeles perfect principiul pe care Eu îl voi stabili aici, atunci întregul Meu Mesaj va deveni clar şi de înţeles.
7. Mai întâi Eu îţi voi da Cheia tuturor misterelor care acum îţi ascund Secretul Fiinţei Mele.
8. Această Cheie, atunci când într-o zi vei şti s-o foloseşti, îţi va aduce Stăpânirea întregii Înţelepciuni şi a întregii Puteri, în Cer (spirit subiectiv) şi pe Pământ. Da, ea îţi va deschide Împăraţia Cerurilor (spirit divin) şi atunci tu nu vei mai avea altceva de făcut decât să intri în ea pentru a deveni în mod conştient UNA cu Mine.
9. Cheia este aceasta:
10. “A GÂNDI înseamnă A CREA” sau
11. “ Ceea ce GÂNDEŞTI în INIMA ta (în mod interior) este ceea ce se realizează”
12. Relaxează-te şi meditează asupra acestor cuvinte pentru ca ele să se întipărească ferm în spiritul tău.
.............................................
13. Un Gânditor este un Creator.
14. Un Gânditor trăieşte într-o lume pe care el însuşi şi-a creat-o în MOD CONŞTIENT.
15. Atunci când tu vei şti cum trebuie să “Gândeşti” vei putea după voinţă să creezi ceea ce tu doreşti, indiferent că este o personalitate nouă, un mediu nou sau un nou câmp de acţiune.
16. Să vedem acum, dacă tu poţi înţelege câteva din Adevărurile descrise şi controlate prin intermediul acestei Chei.
17. Ţi s-a arătat până la ce nivel întreaga conştiinţă este Una singură şi cum ea este în întregime Conştiinţa Mea, şi totuşi ea este de asemenea şi a ta, şi la fel a animalului, a plantei, a pietrei şi a celulei invizibile.
18. Tu ai înţeles că acestă conştiinţă este controlată prin Voinţa Mea care determină celulele invizibile să se unească şi să formeze organisme diverse pentru exprimarea şi utilizarea diferitelor centre de inteligenţă prin care Eu doresc să Mă exprim.
19. Dar tu nu poţi încă să înţelegi în ce mod vei putea conduce şi controla conştiinţa celulelor propriului tău corp, şi cu atât mai puţin ale altor corpuri, chiar dacă tu, Eu şi ele, suntem UNA în conştiinţă şi inteligenţă.
20. Totuşi dacă vei medita cu toată atenţia asupra celor ce urmează, tu vei fi în stare să înţelegi.
21. Ţi-ai dat uneori osteneala de a aprofunda ce înseamnă Conştiinţa? Prin ce fapt este ea, fără îndoială, o condiţie de luciditate vigilentă sau de cunoaştere, de o dispoziţie aparte, totdeauna pregătită să servească şi să fie dirijată sau utilizată de către o anumită putere latentă în ea şi intim legată prin ea însăşi?
22. Prin ce anume omul este propriu-zis tipul cel mai evoluat al organismelor create pentru a conţine acestă conştiinţă, care este dirijată şi utilizată de către Puterea care este înăuntrul ei-însăşi?
23. La fel, prin ce anume acestă Putere latentă în conştiinţa omului şi în orice conştiinţă, nu este altceva decît Voinţă, Voinţa Mea?
24. Căci acum tu ştii că orice putere, nu este altceva decât o manifestare a Voinţei Mele.
25. Ori, ţi s-a spus că la început EU am creat omul “după Chipul Meu şi Asemenea cu Mine” şi că apoi EU i-am insuflat suflul Vieţii şi el a devenit o fiinţă vie.
26. Efectiv, Creând omul după Chipul Meu şi Asemenea Mie, Eu Am creat în el un organism capabil să exprime întreaga Mea Conştiinţă, şi întreaga Mea Voinţă, ceea ce înseamnă de asemenea întreaga Mea Putere, Inteligenţă şi Iubire. EU l-am creat deci perfect la început, modelându-l după propria Mea Perfecţiune.
27. Aşa deci, atunci cînd Eu am insuflat în organismul omului Suflul Meu, Eu i-am dat Viaţa, căci aceasta s-a întâmplat în timp ce EU “îi insuflam” în organismul său Voinţa Mea, - nu dinafară - ci de dinăuntru, din Impărăţia Cerurilor, unde EU SUNT dintotdeauna şi de atunci, mereu EU am respirat, Eu am trăit, şi EU am avut Existenţa Mea înăuntru în om, căci EU l-am creat după Chipul Meu şi Asemenea Mie numai în acest scop.
28. Dovada acestui lucru, este aceea că omul nu respiră, şi nici nu poate respira prin el însuşi. Ceva cu mult mai înalt decât “eul” său natural şi conştient, trăieşte în corpul său şi respiră prin plămânii săi. O forţă puternică ce există în corpul său, utilizează astfel plămânii în acelaş mod în care utilizează şi inima, pentru a face să ajungă la fiecare celulă a corpului, sângele care întreţine viaţa de care el este saturat trecând prin plămâni; după cum ea utilizează stomacul şi celelalte organe pentru digerarea şi asimilarea alimentelor în scopul de a produce sângele, ţesuturile, părul şi oasele; aşa cum ea utilizează creierul, limba, mâinile şi picioarele, pentru a gândi, vorbi, şi respectiv a face mişcările corespunzătoare acestora s.a.m.d.
29. Această forţă este Voinţa  Mea de A FI şi de A TRĂI în om şi oricine ar fi el, EU SUNT în el, şi orice ar face el sau tu, EU sunt cel care o face, şi orice ai spune tu sau ai gândi, EU sunt cel care spune şi care gândeşte prin intermediul organismului tău.
30. Ţi s-a spus de asemenea, că atunci când omul a fost în posesia Suflului Meu, lui i s-a dat dominaţia tuturor împărăţiilor de pe pământ. Ceea ce înseamnă că el a fost făcut stăpânul a tot ceea ce există pe pământ, în mări, în aer şi în spaţiu şi că toate aceste vieţuitoare din toate aceste regiuni i-au adus omagiul şi s-au supus voinţei sale.
31. Aceasta s-a produs în mod natural aşa, căci Eu, EU SUNT înăuntrul conştiinţei omului, ca şi înăuntrul oricărei conştiinţe ce manifestă mereu Voinţa Mea şi pentru că EU, Stăpânul şi Conducătorul organismului omului, Sunt deasemenea Stăpânul şi Conducătorul tuturor organismelor în care sălăşuieşte conştiinţa. Şi cum orice conştiinţă este Conştiinţa Mea şi se află peste tot unde există viaţă, şi cum nu există materie fără viaţă, în consecinţă, Conştiinţa Mea trebuie să fie în toate lucrurile: pe pământ, în apă, în aer, şi în foc şi din acest motiv ea trebuie să umple tot spaţiul. In realitate ea-însăşi este ceea ce omul numeşte spaţiu.
32. Rezultă că Voinţa Mea fiind Puterea latentă din orice conştiinţă, trebuie să-şi exercite acţiunea sa peste tot şi prin acest fapt, voinţa omului care nu este decât un punct de concentrare a Voinţei Mele trebuie de asemenea să-şi exercite acţiunea sa peste tot şi astfel în consecinţă, conştiinţa tuturor organismelor cuprinzând şi conştiinţa propriului său organism, este sub direcţia şi controlul omului.
33. Tot ceea ce îi trebuie pentru aceasta este ca el să-şi dea seama în mod conştient de acest lucru şi să-şi dea seama că Eu, “Eul” său Intim Impersonal care SUNT, sunt cel care dirijază în mod constant, care guvernează şi utilizează conştiinţa tuturor organismelor în orice moment din fiecare zi a vieţii lor.
34. Cu şi prin gândirea sa EU fac acest lucru.
35. Eu fac aceasta cu şi prin organismul omului. Omul crede că el este cel care gândeşte. Dar, Eu, “Eul” său Real şi Intim  sunt cel care gândeşte cu ajutorul organismului său, al gândirii sale şi al cuvântului său creator. Eu sunt cel care duce la bun sfârşit tot ceea ce începe omul şi Eu sunt cel care face din om şi din lumea sa, tot ceea ce sunt ele.
36. Nu are importanţă dacă omul şi lumea sa nu sunt ceea ce presupune el că sunt. Ele sunt exact ce am creat EU în aşa fel încât ele să servească planurilor Mele.
37. Dar EU te aud spunând că dacă Eu Sunt cel care gândeşte totul, omul nu gândeşte şi nici nu poate gândi.
38. Da, acesta este un mister aparent, dar el îţi va fi dezvăluit, dacă remarci cu atenţie ceea ce urmează.
39. Căci, Eu te voi învăţa pe tine - om - CUM trebuie să gândeşti.







CAPITOLUL VI


GÂNDIREA ŞI CREAŢIA


1. Eu am spus că omul nu gândeşte; pentru că Eu, dinăuntrul lui gândesc pentru el.
2. Eu am spus de asemenea, că omul crede că el este cel care gândeşte.
3. Cum aceasta este o contradicţie aparentă, Eu trebuie în mod necesar să-ţi arăt că omul nu este cel care gândeşte şi nici care face un lucru oarecare, pe care el crede că îl face.
4. Căci Eu, dinăuntrul lui, EU fac tot ceea ce face el, dar EU îl fac în mod necesar prin organismul său, prin personalitatea sa, prin corpul său, spiritul său şi sufletul său.
5. Eu îţi voi indica cum se verifică acest lucru.
6. In primul rând, încearcă să-ţi dai seama că Eu te-am făcut după Chipul Meu şi Asemenea  Mie şi Eu am Existenţa Mea înăuntrul tău. Deşi tu acum încă nu ştii aceasta şi crezi că “Eu”, Dumnezeu, Sunt undeva în afara ta şi că tu şi cu Mine suntem separaţi, - încearcă să-ţi imaginezi pentru moment că Eu sunt în tine, în interiorul tău.
7. Apoi dă-ţi seama că ceea ce faci tu atunci cînd gândeşti, nu este în mod real gândire, căci tu nu o faci în mod conştient; şi nu ar putea fi astfel, de vreme ce tu nu eşti conştient de Mine, care Sunt Inspiratorul şi Conducătorul tuturor gândurilor şi al tuturor raţionamentelor care intră în spiritul tău.
8. Mai mult, recunoaşte că datorită faptului că Eu Sunt înăuntrul tău, şi că tu eşti făcut după Chipul şi Asemenea Mie şi că prin urmare tu ai toate calităţile Mele, tu ai puterea de a gândi. Dar nefiind conştient că a Gândi înseamnă a CREA  şi că făcând aceasta tu foloseşti una din Puterile Mele Divine şi în realitate întreaga ta viaţă ai gândit, dar aceasta nu a fost decât o gândire falsă sau ceea ce tu ai numi un mod greşit de a gândi.
9. Şi acest mod eronat de a gândi, acestă necunoaştere a ceea ce înseamnă Puterea Mea pe care tu ai utilizat-o în mod abuziv, te-a separat de Mine, în conştiinţă, de fiecare dată depărtându-te din ce în ce, dar îndeplinind mereu Planurile Mele care îţi vor fi dezvăluite mai târziu.
10. Dovada celor de mai sus este că tu crezi că tu eşti separat de Mine, că trăieşti într-o lume materială că trupul tău de carne produce şi găzduieşte durerea şi plăcerea şi că o influienţă răufăcătoare, numită Demon, se manifestă în lume opunându-se Voinţei Mele.
11. Da, tu crezi că toate aceste lucruri sunt într-adevăr aşa.
12. Şi ele sunt de fapt aşa - pentru tine - căci pentru conştiinţa muritoare a omului, toate lucrurile sunt ceea ce “eul” din el gîndeşte sau crede că sunt.
13. Şi tot Eu sunt cel care face ca ele să pară a fi “eul” omului ceea ce crede că sunt, în unicul scop de a servi Planurilor Mele şi pentru ca să se îndeplinească legea creaţiei.
14. Să vedem acum, dacă aşa stau lucrurile.
15. Dacă tu crezi că un lucru este într-un anumit fel, acest lucru nu este într-adevăr aşa pentru tine?
16. Nu este adevărat că atunci când un necaz, o nenorocire, o durere, o suferinţă sau o nelinişte îţi par reale, aceasta se întâmplă doar pentru că gândirea sau convingerea ta le face să fie exact cum îţi închipui că sunt?
17. Dacă aşa este, atunci corpul tău, personalitatea ta, caracterul tău, lumea ta, sunt ceea ce ele îţi par a fi, pentru că tu ţi le-ai imaginat aşa cum sunt ele acum.
18. În consecinţă tu le poţi modifica prin acelaşi procedeu, dacă ele nu îţi convin astfel; tu poţi să le transformi după dorinţa ta gîndindu-te că ele sunt ceea ce tu doreşti să fie. Nu-i aşa că poţi să o faci? Dar cum se poate gândi în mod real şi conştient în aşa fel încât să producă această modificare? Te întrebi tu.
19. În primul rând, să ştii că Eul tău Intim şi Adevăratul “Eu” era cel care îţi atrăgea în mod intenţionat atenţia asupra acestor lucruri, care acum îţi sunt atât de neplăcute şi te fac să gândeşti, că ele sunt ceea ce ele îţi par că sunt acum. Să ştii de asemenea că Eu sunt cel care pregăteşte în acest fel spiritul tău omenesc, pentru ca, atunci când tu vei alerga înspre Mine, în mod interior, cu o credinţă şi o încredere fermă şi permanentă, Eu să pot să te aduc în stare de a vedea şi de a face să se manifeste din punct de vedere material, Realitatea acestor lucruri care acum îţi par atât de neplăcute.
20. Căci Eu îţi dau tot ceea ce prin aspectul său exterior poate atrage sau îndemna spiritul tău omenesc să continue cercetarea sau investigaţia ta pământească, în scopul de a-ţi dovedi cât de înşelător este pentru spiritul omenesc, aspectul exterior al tuturor lucrurilor materiale şi slăbiciunea oricărei înţelegeri omeneşti, în scopul de a te face să alergi în mod interior la Mine şi la Înţelepciunea Mea, ca fiind Singurul şi Unicul Tălmaci şi Călăuză.
21. Şi atunci când vei alerga astfel la Mine, în mod interior, Eu îţi voi deschide ochii şi te voi face să vezi că unicul mijloc prin care tu vei putea vreodată să operezi modificarea felului tău de a gândi, este de a schimba înainte de toate modul tău de a interpreta aceste lucruri despre care crezi acum că nu sunt ceea ce ele ar trebui să fie.
22. Adică, dacă aceste lucruri îţi par puţin satisfăcătoare sau chiar odioase şi te afectează în măsură să îţi producă o indispoziţie fizică sau stări de nelinişte mentală - ei bine! încetează să crezi că ele pot să te afecteze sau să te incomodeze în vreun fel.
23. Căci cine este cel care comandă? Corpul tău, spiritul tău, sau TU, “EU SUNT”-ul dinăuntrul tău?
24. Atunci, de ce să nu dovedeşti că Tu eşti cel care comandă, gândind efectiv la aceasta real şi pozitiv, aşa cum “EU SUNT”- tău intim doreşte să gândeşti?
25. Doar pentru că tu crezi că lucrurile sunt aşa cum le  vezi, laşi să intre în spiritul tău gîndurile nearmonioase, şi le dai astfel puterea să te afecteze şi să exercite o astfel de influienţă asupra ta. Atunci cînd tu vei înceta să le dai această putere, şi cînd vei alerga la Mine în mod interior, lăsându-mă să conduc gândirea ta - ele vor dispare imediat din conştiinţa ta, dizolvându-se în neant de unde tu le-ai creat gândindu-le.
26. Atunci când vei fi dispus să faci aşa, atunci şi numai atunci, tu vei fi pregătit să înţelegi Adevărul şi vei fi capabil să creezi prin intermediul gândirii conştiente, efectuată şi dirijată aşa cum se cuvine de către Mine, lucrurile reale şi permanente pe care Eu, dinăuntrul tău, doresc să le creezi.
27. Şi atunci când tu vei putea distinge adevărul de fals, realul de ceea ce este aparent, gândirea ta conştientă va avea aceiaşi putere pentru a crea tot ceea ce doreşti, aşa  cum a avut gândirea ta inconştientă în trecut, pentru a crea lucrurile pe care le doreai altădată, dar pe care vei ajunge sa le consideri odioase.
28. Căci ca urmare a gândirii tale inconştiente, sau pentru a fi gândit în mod inconştient despre dominaţia pe care dorinţele tale o exercitau asupra puterii tale creatoare, lumea ta şi viaţa ta sunt acum ceea ce tu ai dorit să fie în vreo împrejurare din trecut.
29. Nu ai studiat şi analizat niciodată procedeul de lucru efectuat de mintea ta în momentul în care o Idee nouă, fertilă în posibilităţi îţi venea în minte?
30. Ai remarcat tu relaţia care există între Dorinţă şi o astfel de Idee şi cum prin intermediul gândirii, această Idee sfârşeşte prin a se realiza efectiv?
31. Să studiem această relaţie şi acest procedeu.
32. Totdeauna Ideea există mai întâi (fără a considera în acest moment necesitatea  sau prilejul apariţiei sale). La fel, nu are mare importanţă de unde vine Ideea, că aceasta vine dinăuntru sau dinafară, pentru că Eu sunt întotdeauna cel care inspiră şi face ca ea să impresioneze conştiinţa ta la momentul desemnat.
33. Şi atunci, conform gradului de linişte atinsă de tine, conform gradului de concentrare a atenţiei tale asupra acestei Idei, toate activităţile minţii tale fiind stabilite, toate celelalte idei şi gânduri fiind eliminate din conştiinţa ta, în scopul ca doar această idee, să domine şi să exercite din plin toată influienţa sa, da, doar atunci, Eu acţionez şi luminez mintea ta şi fac să se desfăşoare în faţa viziunii tale mentale diversele faze şi posibilităţi conţinute în această Idee.
34. Totuşi, până la acest punct, acesta are loc fără alt efort de voinţă din partea ta, decât concentrarea atenţiei tale fixate asupra acestei Idei.
35. Dar, o dată ce Eu i-am dat spiritului tău omenesc o noţiune asupra posibilităţilor Ideii şi am atras complet atenţia asupra lor, personalitatea ta omenească îşi ia în primire sarcina sa, căci chiar în momentul în care Eu am inspirat Ideea în spiritul tău, Eu am făcut să izvorască şi să se producă Dorinţa - dorinţa de a manifesta material toate posibilităţile Ideei, pentru care Dorinţa devine astfel agentul muritor sau omenesc al Voinţei Mele şi furnizorul Forţei Motrice, după cum personalitatea omenească este instrumentul corporal sau omenesc utilizat ca să definească, să proiecteze sau să aplice această Forţă.
36. Da, astfel toate dorinţele, toate ideile îşi au originea în Mine. Acestea sunt Ideile Mele şi Dorinţele Mele pe care Eu le insuflu în mintea şi în inima ta pentru a le manifesta material.
37. Tu nu ai nici o idee proprie, şi tu nu ai putea în vreun fel să ai o dorinţă care să nu provină de la Mine, căci EU SUNT tot ce ESTE. Deci toate dorinţele sunt bune şi atunci când ele sunt astfel înţelese, ele se realizează negreşit într-un mod rapid şi perfect.
38. Tu poţi interpreta greşit Dorinţele Mele şi Impulsurile Mele interioare şi  poţi pretinde ca să le utilizezi pentru scopurile tale egoiste. Dar chiar dacă EU îţi permit să o faci, tot Planurile Mele sunt cele care se îndeplinesc. Căci doar lăsându-te să abuzezi de Darurile Mele şi prin intermediul suferinţelor pe care aceste abuzuri le antrenează cu ele (căci abuzurile şi suferinţele sunt Agenţii Mei purificatori - prin care EU pot să te formez ca pe un canal pur şi dezinteresat de care Eu am nevoie pentru exprimarea perfectă a Ideilor Mele.
39. Deci, noi avem mai întâi Ideea în spirit şi apoi Dorinţa de a o realiza material.
40. Tot ceea ce am spus mai înainte, se raportează la relaţia dintre Dorinţă şi Idee; să vedem acum procedeul de realizare a acesteia din urmă.
41. În acord cu claritatea şi precizia cu care reprezentarea Ideei este menţionată în spirit şi intensitatea cu care Ideea se agaţă şi pune stăpânire pe personalitate, exact în acelaşi grad Puterea sa creatoare pusă în acţiune de către Dorinţă, trece la lucrul Său, şi atunci spiritul omenesc sau muritor se vede obligat să formeze prin gândire, o imagine, sau cu alte cuvinte să construiască forme mentale în care Eu pot să torn ca într-un tipar gol, substanţa vie elementară şi Impersonală a Ideii, care atunci când “se rosteşte” Cuvântul, în tăcere sau cu voce tare, în mod conştient sau inconştient, începe imediat să se materializeze. Mai întâi ea va conduce şi va controla conştiinţa şi toate activităţile, atât ale spiritului, cât şi ale corpului, astfel că activităţile tuturor spiritelor şi ale tuturor corpurilor să fie în conexiune sau legătură cu Ideea; căci reaminteşte-ţi că orice conştiinţă, toate spiritele omeneşti şi toate corpurile lor sunt ale Mele şi nu au nici o existenţă separată, ci sunt UNA şi în întregime Impersonale;
  - apoi chiar această Idee va atrage, conduce, forma şi fixa condiţiile, lucrurile şi evenimentele în aşa fel încît mai devreme sau mai târziu ea se va ivi în manifestare într-un mod precis şi real.
42. Şi astfel, orice lucru, orice condiţie sau eveniment care s-a efectuat, a fost mai întâi o Idee în spirit şi prin dorinţă, gândire şi Cuvânt “vorbit”, aceste idei intră în manifestare vizibilă.
43. Meditează asupra acestui lucru şi verifică-l tu însuţi.
44. Tu poţi face aceasta dacă doreşti, luând o Idee oarecare care se iveşte şi urmând-o în toate etapele procedeului menţionat, până la realizarea sa, sau mai bine, reurcă la originea acestei Idei din care provine un fapt pe care l-ai făcut, fie un tablou pe care l-ai pictat, o maşină pe care ai inventat-o, sau oricare alt lucru sau condiţie existentă în prezent.
45. Acesta este planul, şi procedeul gândirii reale şi adevărate, de urmat pentru a forma tot ceea ce se creează.
46. Cu alte cuvinte, prin puterea de a gândi, Tu ţi-ai menţinut mereu şi îţi menţii şi acum dominaţia asupra tuturor împărăţiilor pământului, şi numai dacă ai şti, nu ar fi nevoie pentru tine, în acest moment chiar, decât să gândeşti şi să ROSTEŞTI CUVÂNTUL dîndu-ţi seama de puterea ta, şi EU Atotştiutor, Atotprezent şi Atotputernic, EU aş face ca să se realizeze, ceea ce tu ai comanda, şi conştiinţa alertă a celulelor invizibile din întreaga materie asupra căreia s-ar concentra voinţa şi atenţia ta, care conştiinţă alertă este chiar Conştiinţa Mea, - îţi aminteşti - ar începe imediat, să asculte şi să acţioneze în armonie cu imaginea sau proiectele pe care tu le-ai conceput şi pregătit prin gândirea ta.
47. Căci toate lucrurile au fost făcute prin Cuvânt, şi fără Cuvânt nimic din ceea ce a fost făcut, nu s-ar fi făcut.
48. Atunci când vei putea să-ţi dai seama de aceasta şi să recunoşti că de fapt conştiinţa lui EU SUNT din tine, este UNA cu conştiinţa întregii materii însufleţite sau neînsufleţite şi că Voinţa Sa este UNA cu voinţa ta care este Voinţa Mea, şi că toate dorinţele tale sunt Dorinţele Mele, atunci tu vei începe să Mă cunoşti şi să Mă simţi interior şi tu vei recunoaşte Puterea şi Gloria Ideii Mele, care se exprimă etern şi Impersonal prin tine.
49. Dar este absolut necesar, ca tu să înţelegi mai întâi CUM trebuie să gândeşti, cum să distingi gândurile Tale, cele care sunt conduse de Mine, de gândurile altora, cum să cercetezi provenienţa gândurilor şi reurcând la sursa lor, cum să alungi din conştiinţa ta pe cele care nu îţi convin şi în final, cum să domini şi să utilizezi dorinţele tale pentru ca ele să-ţi ajute mereu, în loc de a fi tu sclavul lor.
50. Tu ai înăuntrul tău toate posibilităţile pentru că Eu, EU SUNT acolo. Ideea Mea trebuie să se exprime şi ea trebuie să fie exprimată prin tine. Ea se va exprima perfect, dacă tu îţi linişteşti cât de cât spiritul tău omenesc, îndepărtînd toate ideile personale, credinţele şi opiniile, şi îi permiţi să se manifeste. Tu nu ai decât să recurgi la Mine în mod interior şi să mă laşi să-ţi conduc gândirea şi să exprim indiferent ce vreau Eu, tu acceptând şi făcând, în mod personal, ceea ce Eu doresc ca să faci. Atunci dorinţele tale se vor realiza, viaţa ta va deveni un şir de armonii, lumea ta, un cer şi “Eul” tău UNA cu Mine-Însumi.
51. Atunci tu vei începe să-ţi dai seama de aceasta şi când tu vei percepe câte ceva din semnificaţia sa, tu vei putea atunci să înţelegi, importanţa reală a ceea ce urmează.







CAPITOLUL VII


CUVANTUL

1. Să pornim acum să folosim Cheia, şi Eu îţi voi arăta cum planul şi procedeul pe care Eu tocmai ţi l-am descris, sunt cele prin care lumea vine la existenţă, şi cum tot ceea ce este în şi pe pămînt, inclusiv tu, fraţii şi surorile tale, nu sunt decât manifestări materiale ale unei Idei, ale Ideii Mele care se derulează în Gândirea Mea şi se traduce în exprimare vie.
2. Mai întâi, să ştii că,
3. Eu, Creatorul, Sunt GÂNDITORUL Original, Singurul şi Unicul GÂNDITOR.
4. Aşa cum s-a demonstrat mai înainte, omul nu gândeşte; EU sunt cel care gândeşte prin organismul său.
5. Omul crede că el este cel care gândeşte, dar atâta timp cât el nu este treaz, nedându-şi seama că EU Sunt înăuntrul lui, el primeşte doar gândurile pe care Eu le atrag sau le inspir în spiritul său şi înşelându-se asupra adevăratei lor semnificaţii şi intenţii,  el le dă o interpretare personală şi prin dorinţe egoiste astfel trezite, el îşi creează singur toate durerile sale şi atrage asupra lui toate nenorocirile.
6. Dar în realitate, aceste erori aparente, aceste interpretări false, aceste intervenţii, nu sunt decât obstacole pe care EU le pun în drumul său pentru ca el să le învingă şi pentru ca triumfând asupra lor, el să poată să-şi dezvolte un corp şi un spirit suficient de pure şi suficient de puternice pentru a exprima în mod perfect Ideea Mea care operează veşnic înăuntrul sufletului său.
7. Omul este, deci, unicul organism pe care EU îl pregătesc astfel, în scopul de a manifesta prin el perfecţiunea IDEII MELE. El are în grija personalitatea sa, cu corpul, spiritul şi intelectul său prin care Eu pot să exprim perfect această Idee, precum şi creierul fizic prin intermediul căruia Eu pot să o gândesc şi să o exprim, şi prin care o manifest material.
8. Eu semăn o Idee - oarecare - în creierul omului. Această Idee ar creşte, s-ar maturiza şi ar fructifica rapid şi complet, şi anume, ea s-ar manifesta în mod exterior dacă omul nu s-ar opune la aceasta, dacă el mi-ar încredinţa spiritul său, şi toate gândurile sale, inima sa şi toate dorinţele sale, depunându-le pe toate în Mâinile Mele, lăsându-mă să apar în realizarea perfectă a acestei Idei.
9. Eu voi semăna acum o Idee în creierul tău, şi dacă tu mă vei lăsa să-i dirijez dezvoltarea şi exprimarea sa, ea va creşte, se va maturiza va da recoltă bogată de Înţelepciune, care te aşteaptă.
10. Într-una dintre celelalte revelaţii ale Mele, numită Biblia, ţi s-au spus multe lucruri despre “Cuvânt” (Cuvîntul Creator) dar puţine persoane, nici chiar interpreţii cei mai competenţi ai acestei Biblii, nu au înţeles clar semnificaţia Mea,
11. Ţi s-a spus că:
“La început a fost Cuvântul şi Cuvântul era  de la Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu”.
“El era de la început în Dumnezeu”,
“Toate lucrurile au fost făcute prin El, (prin Cuvânt), şi fără El (Cuvântul), nimic din ceea ce a fost făcut nu s-ar fi făcut”.
12. Tu vei învăţa aici, cum Cuvântul Meu era la început, cum era el în Mine, şi cum el era EU - ÎNSUMI; cum au fost făcute toate lucrurile prin Mine şi prin Cuvântul Meu, şi că fără Mine şi fără Cuvîntul Meu, nimic din ceea ce există acum nu ar fi fost făcut.
13. Ori pentru înţelegerea omenească, un cuvânt sau o rostire este simbolul unei Idei, şi anume al aceleia pe care el o exprimă, o reprezintă şi o cuprinde.
14. Tu eşti un Cuvânt sau o rostire, simbolul unei Idei, dacă tu reuşeşti să o înţelegi, tot aşa cum este un diamant, un cal, o violetă.
15. Atunci cînd tu vei putea discerne Ideea închisă în simbol, tu vei cunoaşte atunci sufletul sau realitatea manifestării care apare ca om, diamant, cal sau violetă.
16. De aici rezultă că un Cuvînt sau o Rostire utilizată ca în exemplele de mai sus, semnifică o Idee, o Idee latentă şi nemanifestată încă, dar care totuşi este pregătită de a fi exprimată sau gândită şi formulată într-o formă sau într-o aparenţă oarecare.
17. Cuvântul care era la început şi care era în Mine, era nu numai o Idee, ci ea a fost Ideea Mea raportată la Mine-Însumi ÎN EXPRIMARE într-o stare sau condiţie nouă, pe care tu o numeşti Viaţa Pămîntească.
18. Această Idee eram Eu-Însumi pentru că ea era o parte din Esenţa şi din Materia Fiinţei Mele, care este prin Ea-Însăşi o Idee, Ideea Unică şi originară.
19. Toate lucrurile au fost făcute prin Mine, prin acea acţiune vie a Ideii Mele care a fost gîndită şi formulată în exprimare şi nimic nu a fost şi nici nu poate fi exprimat în viaţa pămîntească fără ca Ideea Mea să-i fie cauză primă şi principiu fundamental sau baza existenţei sale.
20. Ideea Mea este de acum pe cale de a se derula sau de a fi gîndită în exprimare materială, - pe care unii o numesc evoluţie,- asemenea florii cînd mugurele iese din tulpina sa şi în final se deschide, supunându-se impulsului de a exprima Ideea Mea ascunsă înăuntrul sufletului său.
21. Întocmai aşa voi dezvolta şi desfăşura Eu toate Mijloacele Mele de exprimare, care din adâncul sufletelor lor vor face să reiasă într-o modalitate simplă şi completă Ideea Mea în toată Gloria Perfecţiunii Sale.
22. În prezent, aceste mijloace sunt de aşa natură, încât pentru a exprima Ideea Mea, ele pretind multe dialecte de diferite tipuri, de la cele mai simple până la cele mai complexe, compuse dintr-un număr imens de Cuvinte.
23. Dar atunci când Eu voi fi gândit complet Ideea  Mea în exprimare materială, sau când Eu voi fi perfecţionat numeroasele Mele mijloace de exprimare, atunci, doar Ideea Mea va străluci în fiecare Rostire, fiecare dintre ele fiind de fapt, o etapă perfectă a ideii Mele, toate fiind alese şi dispuse în aşa fel ca ele să nu fie de fapt decît o unică rostire iradiind exprimarea sublimă a Semnificaţiei Mele.
24. Toate limbajele se vor fi contopit atunci absorbindu-se în unul singur, şi toate cuvintele într-un singur Cuvânt, căci toate mijloacele se vor face trupuri şi toate trupurile vor deveni Un trup, mijlocul făcut perfect pentru exprimarea completă a Ideii Mele într-un Cuvânt - EU ÎNSUMI.
25. Atunci “EU - ÎNSUMI” al Meu, acum în stare de a fi exprimat prin aceste cuvinte perfecte, va străluci prin mijlocul Său de exprimare, prin personalităţile, corpurile, spiritele şi intelectele lor; şi Cuvântul se va face trup sau VA FI trup.
26. Aceasta înseamnă că toate Cuvintele, prin puterea regeneratoare a Ideii Mele, care este în ele, va evolua prin trup, transformându-l, spiritualizându-l şi aducându-l la un aşa grad de transparenţă şi puritate, încât nu va mai rămâne nici urmă de personalitate în el, nimic din natura pământească care să poată împiedica exprimarea impersonală, punându-Mă în stare ca Eu-ÎNSUMI să strălucesc perfect şi să devin complet manifestat; contopind astfel o dată în plus toate cuvintele şi toate corpurile întru-un Cuvânt: CUVÂNTUL care era la început, şi care va străluci prin orice corp creat ca - SOARELE DE GLORIE, HRISTOS al lui DUMNEZEU.
27.  Acesta este planul şi scopul Creaţiei Mele şi al tuturor lucrurilor manifestate.
28. O lămurire despre procedeul Creaţiei Mele sau acţiunii de a Gândi Ideea Mea despre Mine-Însumi în exprimare pământească, îţi va fi dată în ceea ce urmează.






         
CAPITOLUL VIII


IDEEA MEA


1. Ţi-am spus că pământul şi toate lucrurile care îi aparţin nu sunt decât manifestări materiale ale Ideii Mele, care este acum pe cale de a fi gândită în exprimare perfectă.
2. Ţi-am arătat că Ideea Mea este responsabilă de toate lucrurile create şi că Ea este cauza şi Raţiunea tuturor Manifestărilor care există, incluzându-te şi pe tine, pe fraţii tăi şi pe surorile tale, care au fost toate gândite în existenţă de către Mine Gânditorul şi Creatorul Unic şi Originar.
3. Vom urmări acum pas cu pas, cursul Ideii Mele, de la început, de-a-lungul diverselor sale stadii de exprimare  pământească, ca şi procedeul prin care Eu gândesc această Idee în starea sa actuală de manifestare.
4. Dacă tu ţii seamă cu atenţie de ceea ce urmează şi dacă tu Mă laşi să conduc în mod interior, toate meditaţiile tale asupra semnificaţiei lor ascunse, ţi se va arăta nu numai metoda prin care vei putea crea prin gândire, orice vei dori să creezi, ci ţi se va arăta şi cum tu ai avut acces la Existenţă şi cum tu ai ajuns la stadiul tău actual de manifestare.
5. La început, când după un repaus incalculabil de eoni (noaptea cosmică - 183.1x1012 ani pamânteni- nesemnificativ în comparaţie cu eternitatea Existenţei Mele care este atemporală), în aurora unei noi Zile Cosmice, într-un moment precis în care conştiinţa Lumii s-a trezit şi în timp ce liniştea Nopţii Cosmice încă dormea, Eu, Gânditorul, Eu am conceput Ideea Mea.
6. Această Idee despre Mine-Însumi în manifestare într-o nouă condiţie, numită exprimare terestră, a cărei imagine perfectă Eu am văzut-o în oglinda Spiritului Meu Atotcunoscător. În această oglindă Eu am văzut Pământul Real, strălucind scânteietor în Cosmos, asemenea unei sfere perfecte, în care toate fazele, însuşirile şi puterile infinite ale Naturii Mele Divine, aveau o exprimare perfectă, datorită îngerilor de Lumină, Mesagerii vii ai Voinţei Mele, ai Cuvântului Meu asupra Materiei; aşa cum este el în lumea Cerească, a ceea ce este Etern.
7. EU Mă văd pe Mine-Însumi manifestându-Mă  în mod material ca Natură şi Viaţa Mea ca pe Cauza dătătoare de viaţă şi producătoare a tuturor manifestărilor prin evoluţie. Eu văd Iubirea, Puterea Divină Creatoare, ca pe forţa care animă şi dă viaţă, esenţă a întregii vieţi, şi Dorinţa Mea de a da o exprimare perfectă a acestei Iubiri, ca fiind Cauza şi Raţiunea Potenţială şi Reală ale izvorârii Ideii Mele.
8. Toate acestea, Eu le văd reprezentate în Spiritul Meu, care vede totul, care ştie totul, care nu poate vedea şi nici reflecta decât sufletul lucrurilor sau realitatea lor. Iată de ce, ceea ce am văzut Eu reprezentat în Spiritul Meu, a fost de fapt Pământul Real, începutul său, concepţia sa ca fiinţă cosmică.
9. Ori, Conştiinţa Mea este esenţa intimă a întregului Spaţiu şi a întregii Vieţi, este substanţa reală a Spiritului Meu care pătrunde şi conţine totul, al cărui Centru producător şi dătător de viaţă este peste tot şi limita sa sau circumferinţa sa, nicăieri. Înăuntrul Impărăţiei Spiritului Meu, Unic, Eu văd, Eu Mă manifest şi Eu am Existenţa Mea. Spiritul Meu conţine şi în acelaşi timp umple toate lucrurile, şi fiecare din vibraţiile sale nu este decât exprimarea unei faze corespunzătoare a Existenţei Mele.
10. A fi, înseamnă a exprima sau a “face să iasă”. Tu nu poţi să concepi existenţa fără exprimare. Deci Eu care sunt Tot, Eu exprim în mod constant şi continuu.
11. Ce exprim?
12. Ce aş putea să exprim Eu altceva, decât pe Mine - Însumi, de vreme ce EU SUNT TOT ce este?
13. Tu nu poţi încă să mă vezi sau să înţelegi ceea ce Sunt Eu - Însumi, dar tu poţi să mă înţelegi atunci când EU inspir o Idee.
14. În consecinţă, dacă EU SUNT Tot ceea ce este, această Idee, care vine direct din MINE, trebuie să fie o “parte “ sau o fază din Mine -Însumi, în stare de Existenţă sau de Exprimare.
15. O Idee oarecare, o dată născută în Împărăţia Spiritului Meu, aşa cum ţi s-a demonstrat, devine imediat o Realitate, deoarece în Eternitatea Existenţei Mele, Timpul nu există.
16. Totuşi, în tine, o Idee crează întâi Dorinţa, dorinţa de a o exprima, apoi această dorinţă, te obligă să gândeşti, din gândire provine Acţiunea, şi Acţiunea  produce Rezultatele, sau Ideea în manifestare actuală, materială sau tangibilă.
17. Dar într-Adevăr, Eu nu am Dorinţe, pentru că Eu exprim toate lucrurile, şi toate lucrurile sânt în Mine. Eu nu trebuie decât să gândesc şi să “rostesc” Cuvântul pentru a produce rezultate.
18. Totuşi această Dorinţă pe care tu o simţi în tine provine din Mine, pentru că ea se naşte din Ideea Mea, pe care am implantat-o în spiritul tău numai pentru ca ea să poată ajunge să se exprime prin tine. Într-adevăr, ceea ce tu simţi ca o dorinţă, nu sunt decât Eu care bate la poarta spiritului tău, anunţând Intenţia Mea de a Mă manifesta pe Mine-Însumi în tine sau prin tine, în formă particulară indicată prin această Dorinţă.
19. Ceea ce la personalităţile umane se numeşte dorinţă, nu este decât Acţiunea necesară a Voinţei Mele ce dă impulsul pentru exprimarea Ideii Mele prin Manifestarea materială, sau prin condiţia de Existenţă.
20. Ceea ce îţi pare ca fiind o dorinţă de exprimare în Mine, nu este decât necesitatea Propriei Mele Idei de a Fi sau de a Se exprima.
21. În consecinţă, orice dorinţă reală pe care tu o simţi în tine, orice dorinţă a inimii, îşi are originea în Mine, şi tu trebuie în mod necesar, într-un moment sau altul să o îndeplineşti într-o formă sau alta.
22. Dar cum Eu nu am Dorinţe pentru că Eu exprim toate Lucrurile, o dată ce se naşte în Mine Ideea de a Mă exprima pe Mine-Însumi în această nouă condiţie, Eu nu mai trebuie decât să gândesc, adică să concentrez şi să dirijez Atenţia Mea asupra Ideii Mele şi să vreau să o exprim, sau aşa cum s-a spus în cealaltă Revelaţie a Mea, să rostesc Cuvântul Creator şi imediat Forţele Cosmice ale FIINŢEI MELE, puse în activitate prin concentrarea Voinţei Mele, pornesc să atragă elementele constitutive necesare, luându-le din depozitul etern al Spiritului Meu, şi cu Ideea Mea ca nucleu se combină şi dau o formă, modelează în ele aceste elemente producând astfel ceea ce se numeşte formă-gând a unei planete, umplând cu Esenţa Mea de Viaţă -(Conştiinţa Mea)- şi dotând-o cu toate potenţialităţile Fiinţei Mele.
23. Dar acest act de gândire produce numai o formă gând - vitalizată - a unei planete şi manifestarea ei rămâne încă în stare nebuloasă în regiunea gândirii.
24. Totuşi, puterea însufleţitoare a Ideii ce există înăuntrul acestei forme-gând, prin Voinţa Mea concentrată asupra Ei, a lucrat la modelarea ei, la fasonarea şi la solidificarea ei în mod gradat, dând o formă materială elementelor variate ale Substanţei de viaţă; până ce în final, Ideea Mea putu să strălucească în manifestare materială în lumea formelor vizibile, asemenea Planetei Pământ, constituind un mijloc apt de exprimare vie şi capabilă de a Mă conţine şi în acelaşi timp de a Mă exprima.
25. Acesta a fost corpul material pregătit prin Gândirea Mea, în care trăia deja întreaga natură potenţială a Fiinţei Mele, în virtutea puterii organizatoare a Ideii Mele ce exista - în interior.
26. Etapa următoare a fost constituită din dezvoltarea şi pregătirea căilor sau metodelor de exprimare, prin care Eu puteam să exprim etapele multiple, posibilităţile şi puterile Ideii Mele.
27. Demonstrarea materială a acestui fapt a fost ceea ce este cunoscut ca regnul mineral, vegetal şi animal, care rând pe rând, au intrat în manifestare şi în mod gradat au dezvoltat stări de conştiinţă mai înalte şi mai complexe, care M-au adus în starea de a exprima, de fiecare dată mai clar fazele infinite şi diverse ale Naturii Mele.
28. În acest moment Eu am văzut Creaţia Mea şi aşa cum e spus în cealaltă Revelaţie a Mea, Eu am văzut că această creaţie este bună.
29. Dar rămînea încă de făcut cel mai înalt şi cel mai perfect dintre mijloacele Mele de exprimare.
30. Pînă în acest punct, cu toate că fiecare din căile sau mijloacele de exprimare existente exprimau perfect fiecare fază a Naturii Mele, ele nu erau totuşi conştiente de Mine şi ele nu erau decât mijloace de exprimare aşa cum este firul metalic conducător de căldură, lumină, sau energie.
31. Totuşi condiţiile erau propice pentru Creaţia de instrumente prin care Atributele Mele Divine să fi putut avea o exprimare conştientă, a instrumentelor conştiente, nu numai de relaţiilor lor cu Mine, dar şi de abilitatea lor şi de puterea lor de a exprima Ideea Mea.
32. Aceasta s-a întâmplat în acel moment al Timpului, cînd Tu, Fraţii tăi şi Surorile tale s-au născut la existenţă ca exprimări omeneşti, intrând în manifestare, în acelaşi mod ca şi celelalte instrumente şi anume graţie Gândirii Mele concentrate în care Eu am văzut varietatea infinită a atributelor Mele, exprimându-se deja efectiv ca entităţi, forme sau fiinţe, fiecare dintre ele manifestînd într-o manieră predominantă o oarecare fază particulară a fiinţei Mele şi fiecare conştient de Mine, Creatorul Său şi cel ce e Originea exprimării.
33. Eu te-am văzut în exprimare perfectă aşa cum EU te văd acum, - aşa cum Tu eşti cu adevărat - Un Atribut al Meu-Însumi- perfect.
34. Căci într-Adevăr, Tu eşti Înger de Lumină, unul din Gândurile Mele-Rază; un Atribut al Fiinţei Mele, sălăşluind într-un suflet în condiţiile Terestre fără alt scop ( care nu e un scop în sine, ci o necesitate a Ideii Fiinţei Mele) decât exprimarea completă şi finală a Ideii Mele.
35. In veşnicie, nu există nici Timp, nici Spaţiu, nici Individualitate, aceste iluzii au loc doar datorită fenomenului prin care se naşte Gândul din matricea Spiritului în lumea Materiei, fapt prin care Gândul sau Fiinţa Creată ajunge la conştiinţa de separare între ea şi Creatorul Său Gânditor.
36. Astfel s-a născut în tine tendinţa de a te crede separat de Mine, dar conştiinţa de separare completă nu s-a produs definitiv decât mult mai târziu.
37. La început, atunci când Tu ai venit astfel pentru prima dată în exprimare Terestră, supunându-te impulsului pe care Eu ţi l-am dat prin Gândirea Mea Concentrată, Tu Unul din Atributele Mele, tu te-ai înveşmântat pe Tine Însuţi cu Ideea Mea de Mine-Însumi în exprimare, ca atribut special pe care tu îl reprezentai, Tu fiind Forţa dătătoare de Viaţă a acestei Idei.
38. Cu alte cuvinte, Ideea Mea de Mine-Insumi, exprimînd acest Atribut particular s-a constituit atunci în Suflet (ceea ce este intim, partea interioară, Exprimarea completă a Existenţei şi în acelaşi timp, tipar interior al formei corporale) al exprimării tale individuale. Dar această Idee sau acest Suflet, nu eşti Tu, - aminteşte-ţi căci Tu este într-adevăr o “parte” din Mine, fiind Eu-Însumi în exprimare prin intermediul acestui Atribut particular.
39. Şi astfel, după ce Tu-Însuţi te-ai îmbrăcat cu Ideea Mea, această Idee prin necesitatea existenţei Sale a început atunci imediat să atragă înspre ea Gândirea-Substanţă necesară şi indispensabilă pentru exprimarea acestui atribut particular, dându-i formă şi modelându-l după Chipul Meu şi Asemenea Mie. Şi astfel această Idee s-a transformat într-un Templu Sfânt, locuit de prezenţa Mea vie, de vreme ce tu locuiai în el, Tu Unul din Atributele Mele Divine.
40. Acest templu, format după Chipul şi făcut din Gândirea- Substanţă a Mea care înconjoară şi îmbracă Ideea Mea şi în consecinţă Corpul tău veritabil. El este deci, chiar din acest motiv, indestructibil, nemuritor, perfect. Aceasta este Gândirea Mea completă, astfel că Eu mi-am făcut o imagine care conţine Esenţa Mea Vie şi aşteaptă ocazia de a putea să se exprime în lume, luând o formă materială şi corporală.
41. Aşa că, să rezumăm:
42. In primul rând: Eu SUNT exprimîndu-mă ca “TU”, unul din Atributele Mele Divine;
43. În al doilea rând: Ideea Mea relativ la Tine, ca unul din Atributele Mele, fiind exprimat în condiţii terestre- sau altfel Sufletul tău.
44. În al treilea rând: Gândirea Mea reprezentându-te ca Imagine, formând Templul Sufletului Tău - Corpul Sufletului Tău în care locuieşti Tu.
45. Acestea trei constituie partea Divină sau impersonală a Ta, nemuritorul trei într-unul, adică - Tu, Gândirea Mea latentă, deşi deja complet formulată, formată după Chipul Meu şi Asemenea Mie, dar nepusă încă în activitate sau în exprimare, neavând ca atare nici-o legătură cu personalitatea ta umană, pentru că la această etapă a studiului nostru, ea nu a fost generată sau produsă.







CAPITOLUL IX


GRADINA EDENULUI


1. Dacă tu nu ai înţeles clar ceea ce ţi-am enunţat, nu respinge ca fiind ceva imposibil de înţeles, căci fiecare rând are un înţeles ascuns a cărui cunoaştere va recompensa cu prisosinţă studiul necesar pentru a-l înţelege.
2. Intenţia acestui Mesaj este de a te aduce la înţelegerea a ceea ce Tu eşti, la percepţia “Eului” tău propriu, intim şi veritabil, pentru ca tu să devii cândva conştient de Mine, “Eul” tău Divin, într-atât de conştient încât niciodată tu nu vei mai fi înşelat de către acel alt “eu” care tu ţi-ai imaginat că eşti şi care timp atât de îndelungat te-a ademenit prin plăcerile lipsite de valoare şi anoste ale simţurilor, prin distracţiile sale mentale şi plăcerile sale emoţionale.
3. Dar înainte ca să poată fi aşa, va fi necesar ca tu să cunoşti perfect acest presupus “eu”, acest alt “eu” pe care tu l-ai creat crezându-l real şi separat de Mine, şi pe care tu l-ai păstrat în viaţă, dându-i puterea de a te fermeca şi de a te înşela; da acest “eu” auto-creat, cu zadarnicele şi înfumuratele laude de sine, cu ambiţiile sale şi puterea visată, cu dragostea sa de viaţă şi de bunuri materiale, cu dorinţa sa de a fi cu renume de cunoscător sau de bun, acest alt “eu” nu este altul decât personalitatea ta umană care ar putea fi considerată în mod fals ca o entitate independentă şi personală, dar care nu se naşte decât pentru a muri şi ca atare, nu are mai multă permanenţă sau realitate decât cea a frunzei, a norului sau a zăpezii.
4. Da, tu vei fi adus faţă în faţă cu acest nesemnificativ “eu” personal şi vei vedea cu clarviziune completă, toate vanităţile tale omeneşti, egoismul tău dezgustător, şi atunci, dacă vei voi să alergi înspre Mine, şi să Mă întrebi cu simplitate, credinţă şi încredere, - tu vei şti că Eu Sunt partea infinită şi Impersonală a ta care se află mereu înăuntrul tău, care-ţi arată astfel toate aceste iluzii ale personalităţii care de-a lungul veacurilor te-au separat de Mine, “EUL” tău Divin, Intim şi Glorios.
5. Această percepţie va veni cu siguranţă atunci când tu vei putea recunoaşte că acest Mesaj provine de la Mine şi atunci tu vei hotărâ, să se împlinească; atunci Eu, la timpul potrivit, voi face pentru tine, cel căruia Eu îi inspir o astfel de hotărâre, ca orice iluzie să dispară, şi într-adevăr tu Mă vei cunoaşte.
6. Exerciţiul spiritului tău asupra acestei teme abstracte, nu îţi va fi vătămător, ci dimpotrivă, acesta fiindu-i necesar spiritului tău, căci atâta timp cât tu nu vei putea înţelege  Învăţătura Mea prezentată în idei asemenea celor care sunt exprimate aici, aceste idei venind din afară, tu nu vei putea percepe sau interpreta corect Ideea Mea atunci când Eu te inspir în mod interior.
7. Şi astfel, EU îţi pregătesc spiritul tău pentru a-ţi fi de FOLOS, nu pentru a obţine în plus cunoştinţe pământeşti, ci pentru ca tu să poţi primi şi să dai Învăţăturile Mele celor pe care EU ţi-i aduc în acest scop.
8. Astfel, după ce vei fi înălţat rugăciunea ta către Mine, Propriul Tău “Eu” Adevărat şi Intim, Tatăl Tău din Ceruri, pentru ca adevărata realizare să se efectueze în tine (şi pentru ca tu să poţi vedea Adevărul acestor învăţături), în toate lucrurile, în toate condiţiile şi experienţele  care pot să survină, să citeşti cu atenţie ceea ce urmează.
9. Pe parcursul studiului nostru asupra procesului de dezvăluire a Ideii Mele, noi am ajuns la punctul în care “EU SUNT-ul” Tău care se manifestă în Corpul nemuritor al Sufletului tău, sau în Imaginea-Gând creată de Mine, prin Gândirea Mea pură, este acum gata să ia o formă pământească consistentă (corp de natură plastică în care Gândul-Imagine începe să ia o formă corporală; formă încă “la nivel de esenţă”, nefiind încă “materială” cu toate că depăşise starea mentală), o formă adecvată pentru exprimarea Atributelor Mele pe Pămînt.
10. Transformarea din starea mentală, în forma muritoare a avut loc în acelasi mod şi prin acelaşi procedeu utilizat de orice creaţie şi este literalmente descris în Biblie, în care se spune: “EU am făcut pe om din lut, sau din ţărâna pămîntului (o substanţă plastică eminamente superioară celei din care era compusă ”imaginea pămîntului” şi prin care pământul material este un “dublu fizic” celulă cu celulă, atom cu atom, substanţă în care formele muritoare există mai înainte de a deveni materiale, fiind ea -însuşi muritoare ca formă). EU i-am insuflat în nări suflul vieţii şi omul a devenit un Suflet viu.”
11. Să îţi explic Eu mai mult? Bine, Eu îţi voi spune, deci, că PUTEREA vitalizatoare conţinută în Ideea Mea (Sufletul tău) începu să atragă înspre ea, diferitele elemente ale substanţei vitale terestre (vezi nota precedentă), (pulbere) şi atom cu atom, celulă cu celulă, să o modeleze, şi să-i dea o formă fiecăreia dintre ele în decursul timpului până la a le da într-adevăr un corp în formă substanţilală (os, ţesuturi, organe) conform cu modelul Imaginii-Gând care constituie Corpul Sufletului Tău, formând în acest mod, am putea spune, un înveliş exterior de substanţă terestră, -până ce în final forma ta muritoare, corporală sau umană s-a manifestat în mod psihic, deşi nu încă prin ceea ce numim simţuri materiale sau fizice; după ce totul fiind pregătit pentru acest moment ciclic, Ţie, Atributul Meu, ţi s-a insuflat dinăuntru şi prin nări, suflul vieţii şi Tu ai apărut atunci pentru prima dată pe Pământ ca o fiinţă umană, un suflet viu (Ideea Mea de atunci capabilă să se exprime în mod conştient printr-un instrument terestru adecvat) cuprinzând în Tine-Însuţi toate Atributele Mele şi cu toate posibilităţile Mele.
12. Astfel au fost manifestate toate diferitele instrumente pentru exprimarea Terestră a Ideii Mele; şi Tu, fiind unul din Atributele Mele, tu ai avut în mod natural dominaţia asupra tuturor acestor instrumente, ceea ce vrea să spună că tu ai posedat puterea de a utiliza pe fiecare dintre ele sau pe toate după nevoie pentru deplina şi completa exprimare a puterilor şi posibilităţilor Tale (cele ale Atributului Meu).
13. În această manieră şi numai pentru acest motiv, Tu, fraţii tăi şi surorile tale aţi devenit exprimări omeneşti. Dar, chiar atunci când tu ai căpătat formă umană, exprimarea Ta era încă atât de impersonală, încât deşi tu erai conştient de tine în mod personal, tu apelai la Mine, în mod interior, cerându-Mi inspiraţia şi direcţia.
14. Aceasta a fost deci prima condiţie în care tu te-ai aflat la trezire, atunci când ai venit la exprimare terestră şi care a fost numită “starea Edenică” sau viaţa în Grădina Edenului.
15. Această stare Edenică sau paradisiacă reprezintă faza Divină a Conştiinţei Impersonale din Tine, sau starea în care Tu erai încă în mod conştient Una cu Mine, cu toate că te aflai atunci retras într-un instrument de exprimare umană.
16. Ori, Eu nu-ţi voi spune în detaliu cum şi pentru ce Mi-a fost necesar să “te alung” ( pe Tine, de atunci încolo manifestat ca Om sau Omenire) din Grădina Edenului, în afară de a-ţi reaminti rolul pe care îl joacă Dorinţa în exprimarea Terestră şi relaţia pe care o păstrează cu Voinţa Mea; sau cu alte cuvinte, cum ea reţine atenţia ta fixă asupra lucrurilor materiale şi te face să Mă uiţi în mod interior.
17. Totuşi, când tu vei înţelege aceasta şi când tu vei admite, cât de puţin, motivul pe care Eu l-am avut pentru a acţiona astfel, atunci poate vei putea sesiza necesitatea care M-a determinat să te fac să cazi pe Tine (Omenirea) într-un somn profund (căci tu ajunsesei la capătul unui alt Ciclu numit Zi Cosmică) şi apoi să te las să visezi că te-ai trezit- deşi în realitate tu erai încă adormit, aşa cum eşti şi acum şi de fapt tot ceea ce s-a întâmplat din acea zi şi până în prezent, evenimentele înşelătoare şi condiţiile pământeşti, toate acestea nu au fost decât un Vis, din care tu nu te vei trezi complet decât atunci când Tu (Omenirea) vei deveni complet conştient de Mine în mod interior - şi atunci tu vei afla că Tu-Însuţi (Omenirea) nu mai eşti din punct de vedere corporal unul, ci două părţi, o parte activă, gânditoare şi hotărîtă,  care de aceea se numeşte “om” sau bărbat şi cealaltă, partea sensibilă şi receptivă, “o matrice-om “ sau femeie.
18. Tu vei înţelege de asemenea necesitatea care a existat, de a pune în joc aceste influienţe aparente sau înşelătoare, pământeşti sau materiale, în scopul de a smulge conştiinţa ta din deliciile pur Divine şi de a o menţine în acestă nouă stare de Vis, în scopul de a-ţi dezvolta un spirit muritor sau uman pentru ca prin tendinţele tale naturale şi egoiste să poţi să te concentrezi complet în misiunea Ta Pămîntească prin exprimare umană.
19. Şi de asemenea, înţelepciunea de a face ca această influienţă prin intermediul Şarpelui Egoismului (formă pe care EU l-am făcut să o ia în spiritul tău), să genereze Dorinţa, mai întâi în partea pasivă, sensibilă şi receptivă a Ta, Dorinţa care este agentul muritor al Voinţei Mele, care trebuia să producă motivele şi forţa motrice pentru exprimarea ulterioară şi completă a Atributelor Mele pe Pământ.
20. Şi în final, tu vei înţelege necesitatea ca Dorinţa să-şi exercite fascinaţia sa asupra ta (Omenirea), pentru ca natura ta cerească sau impersonală să poată să se menţină complet într-un somn profund până în ziua în care, fără să ieşi din Visul Tău, prin folosirea liberă dar fără să ştii a Voinţei Mele, tu să fii în stare să guşti şi să mănânci din abundenţă din Fructul ( a ceea ce s-a numit) Arborele Ştiinţei “Binelui” şi a “Răului”, pentru ca mâncând din acest fruct, tu să poţi să înveţi să distingi şi să cunoşti cum se cuvine fructul său aşa cum este el cu adevărat şi dobândind forţă, în scopul de a utiliza cu înţelepciune şi perfect cunoaşterea astfel obţinută, doar pentru exprimarea Ideii Mele.
21. Este, de asemenea posibil ca acum tu să poţi înţelege cum în visul tău, devii din ce în ce mai absorbit şi mai ataşat de această falsă stare pământească pentru a mânca mai întâi din acest fruct şi a învăţa să cunoşti Binele şi Răul şi ca după aceea, cunoscând această lume nouă şi atrăgătoare care se deschide în faţa  ta în acest mod, tu să fii mort faţă de cunoaşterea Realităţii complete, şi se poate să înţelegi de asemenea cum şi pentru ce tu ai văzut că erai gol (atît partea gînditoare cît şi partea senzitivă din tine) şi de asemenea pentru ce ţie ţi-a fost teamă şi ai încercat să te ascunzi de Mine, creind astfel în conştiinţa ta, senzaţia de a fi separat de Mine.
22. Şi acum poate că tu înţelegi pentru ce totul a trebuit să fie aşa; pentru ce Tu (Omenirea), a trebuit să ieşi din starea Edenică de conştiinţă Impersonală şi să fii cufundat complet în iluzia acestei lumi de Vis, în scopul de a putea Creea un corp şi de a dezvolta în el o conştiinţă personală, sau de tine-însuţi, capabil să exprime complet Perfecţiunea Mea.
23. Aşa s-a născut personalitatea ta şi după naşterea sa Eu te-am incitat să o susţii şi să o fortifici, umplându-te de dorinţe, de speranţe, de ambiţii şi de aspitaţii împreună cu toate diversele manifestări ale Dorinţei, care nu sânt decât etape umane ale Voinţei Mele, lucrând la pregătirea şi la dezvoltarea unui instrument capabil să exprime perfect atributele Mele pe Pământ.
24. Şi astfel, Eu am dat Porunca Mea, sau Eu am rostit Cuvântul şi te-am alungat din Grădina Edenului, îmbrăcându-te într-un “înveliş de carne”, asemănător cu al celorlalte animale; pentru ca în acestă nouă condiţie, tu să poţi intra complet în mediul terestru, pe Pământul Real, Pământul Ideii Mele, - şi nu cel al Visului Tău, - pentru a da Ideii Mele, acolo latentă, o viaţă de exprimare activă pentru că Tu, Atributul Meu, aveai nevoie să ai un organism şi un înveliş adaptate mediului în care urma să te manifeşti în Visul Tău.
25. Şi de aceea fizicul, prin care Eu îi dădeam Ideii Mele o formă adaptată pentru exprimarea terestră: EU îţi dădeam puterea de a te exprima într-un organism determinat (fizic) prin intermediul cuvintelor.
26. În Impersonal, cuvintele nu au nici un sens, şi nici necesitate. Doar ideile există şi se exprimă. Ele sunt, doar pentru că ele sunt expresia etapelor diverse ale Fiinţei Mele.
27. Dar în această stare de Vis, era necesar ca orice exprimare să fi avut pentru aceste stări primitive de existenţă corporală, o formă şi o consistenţă prin care să poată fi auzite, văzute, atinse şi gustate, pentru ca semnificaţia sa, să poată fi percepută cu claritate, era în mod natural necesar de a prevedea organisme capabile de a fi utile pentru dublul scop de exprimare şi de înţelegere a ceea ce se exprima.
28. Şi astfel, pe măsură ce Ideea Mea se dezvolta prin Ea-Însuşi, după expulzarea ta din Eden, Tu, -Unul din Atributele Mele Divine, care locuiai în Ideea Mea, a acestui Atribut în exprimare, Atribut care rămâne la rîndul său înăuntrul Gândirii Mele-Imagine şi care în final, se manifestă material prin forma Pământească a “Cuvintelor” - atunci când tu ai primit impulsul Voinţei Mele, sub forma Dorinţei de a exprima Semnificaţia Mea- tu ai început rapid “să creşti şi să te înmulţeşti”.
29. Şi în căutarea de către tine a condiţiilor favorabile pentru manifestarea atributelor tale particulare, tu te-ai răspândit pe toată suprafaţa pământului, excitând şi stimulând inteligenţa latentă în toate formele de viaţă cu care tu intrai în contact, pentru o exprimare mai completă şi mai activă a fazelor particulare ale Ideii Mele pe care ele o reprezentau.
30. Şi aşa s-au format diferitele Limbaje ale pământului, fiecare dintre ele compuse din mai multe cuvinte, toate născute în spiritul uman prin Dorinţa de a exprima în concepte pământeşti fazele infinite ale Ideii Mele, mereu active din interior.
31. Şi cu cât mentalitatea omenească s-a străduit să exprime în cuvinte Ideea Mea, cu atât eşecul a fost mai mare, şi mai umilitor.
32. Dar, (la Timpul Potrivit) va veni Marea Trezire, şi atunci se va recunoaşte că toate Cuvintele nu sunt decât simboluri ale unei Idei, dimensiunea şi toate ideile, oricare ar fi măsura lor, nu sunt decât faze ale unei Unice Idei, Ideea Mea despre Mine-Însumi în exprimare, şi că orice Dorinţă de a exprima în cuvinte această Idee, fără a fi conştient că Voinţa Mea este singura şi Unica Sursă de Inspiraţie, va fi zadarnică, va fi de asemenea recunoscut că ori ce dorinţă de a exprima această Idee în opere şi în fapte vii (fără a pierde complet conştiinţa personalităţii tale omeneşti) a participării personale pe care tu o manifeşti în aceste opere şi fapte, concentrând întreaga ta fiinţă în Mine, va fi zadarnică şi sterilă şi nu va avea ca rezultat decât eşecuri, decepţii şi umiliri.






CAPITOLUL X


BINELE ŞI RĂUL

1. În Grădina Edenului, în care tu te aflai înainte de a începe misiunea ta umană, creştea un pom al cărui fruct se numea: Cunoaşterea Binelui şi a Răului.
2. Atunci când locuiai în această Grădină, tu erai încă în întregime Impersonal, deoarece tu nu gustaseşi încă din acest fruct. Dar cedând odată Dorinţei, agentul uman al Voinţei Mele, a cărui misiune principală este de a te face să mănânci din acest fruct, în momentul în care tu l-ai mâncat, ai coborât, ai căzut, sau ai fost expulzat din starea Ta Paradisiacă (asemenea puişorului când iese din găoace, sau a trandafirului cînd iese din boboc) şi te-ai aflat înconjurat de un mediu ciudat şi nou, căci din acel moment, în loc de a avea dominaţia asupra tuturor regiunilor interioare care ţi-ar fi satisfăcut toate nevoile tale, tu a trebuit să lucrezi pământul pentru a-l face să rodească şi să-ţi câştigi pâinea cu sudoarea frunţii tale.
3. Dar luând asupra ta această misiune umană, ţi-a fost necesar să intri complet în toate stările sau condiţiile vieţii umane, pentru a dezvolta un spirit şi a forma un corp perfect, ambele valabile să exprime perfect Ideea Mea pe Pământ, - ceea ce constituie adevărata cauză şi raţiune a intrării tale în această nouă stare.
4. Astfel, fiind căzut sau ieşit din starea ta Impersonală sau Paradisiacă, tu ai cedat complet atracţiei acestei Lumi Iluzorii şi imediat ce te-ai lăsat condus de Dorinţă, tu nu ai mai fost în stare să vezi Realitatea sau Sufletul lucrurilor, căci tu ţi-ai adaptat un corp fizic, un înveliş material, cu un creier uman, care fiind influienţat de Dorinţă, a aruncat un văl asupra Conştiinţei tale interioare, întunecând vederea ta şi voalând spiritul tău în aşa fel, încât Lumina Adevărului să nu poată pătrunde prin el fără să dea o lumină falsă lucrurilor, denaturându-le în faţa înţelegerii tale umane.
5. Şi în asemenea stare de Vis, tu ai văzut toate lucrurile confuz, ca printr-o ceaţă, şi cum această ceaţă înconjura şi învăluia totul, tu nu ai putut vedea lucrurile aşa cum sunt ele cu adevărat, ci doar aspectul lor nebulos, care totuşi îţi părea că este adevărul, însăşi realitatea lucrurilor.
6. Tot aşa s-a întâmplat cu tot ceea ce ai văzut cu ochii tăi fizici, cu toate lucrurile însufleţite sau nu, cu tot ceea ce tu ai conceput în spiritul tău uman, chiar cu propriul şi Intimul “Eu” şi cu ceilalţi “Eu” care te înconjoară.
7. Şi astfel, nemaivăzând Sufletul lucrurilor, ci doar umbrele lor nebuloase, tu ai ajuns să crezi că aceste Umbre erau cu adevărat materiale şi că lumea care te înconjura era compusă şi umplută cu această materie.
8. Dar această ceaţă, nu era decât efectul imposibilităţii în care era Lumina Adevărului de a pătrunde prin spiritul tău uman, al cărui intelect, asemănător unei lentile imperfecte, falsifica şi altera orice lucru, făcându-l să-ţi apară ca Real, prin menţinerea conştiinţei tale continuu ocupată cu miliardele de iluzii ale Lumii tale de Vis.
9. Şi deci, intelectul este creaţia Dorinţei, complet dominat de către aceasta din urmă, nefiind aşa cum mulţi au presupus, o facultate a Sufletului. Cu alte cuvinte, această ceaţă nu era altceva decât lentila deformată de intelectul tău omenesc, care fiind dominat de către Dorinţă, interpreta fals şi transmitea conştiinţei tale fiecare imagine, idee sau impuls, pe care Eu ţi le inspiram din interior sau pe care Eu le atrăgeam înspre tine dinafară, în timpul procesului prin care Eu trezeam conştiinţa ta la recunoaşterea Ideii Mele ce există în interior unde ea luptă mereu pentru a ajunge să se exprime în mod material.
10. Totuşi, Eu am conceput toate acestea intenţionat prin intermediul influienţei Dorinţei, în scopul de a te introduce în mod conştient până în miezul condiţiilor materiale.
11. Şi cu toate că această viziune falsă, inspirată de către Dorinţă, a fost cauza multor ciocniri, nemulţumiri şi suferinţe şi tu ai pierdut treptat încrederea în Tine-Însuţi, în Mine, Unicul, Impersonalul interior, căci de fapt tu M-ai uitat până într-atât încât tu nu ai mai ştiut la cine să alergi în confuzia ta; totuşi era necesar să se întâmple aşa, căci pierzând în acest mod memoria stării Tale Divine, şi concentrând întreaga ta conştiinţă în aceste condiţii materiale Eu puteam să-ţi dezvolt spiritul, voinţa ta omenească şi toate facultăţile sale şi să-ţi dotez corpul tău omenesc cu forma şi puterea care trebuia să Mă facă capabil de a da o exprimare perfectă Ideii Mele Divine, pe Pământ, ceea ce trebuia să se întâmple, mai devreme sau mai târziu.
12. Şi astfel, datorită greşelilor tale, necazurilor şi suferinţelor tale, Dorinţa de a te vedea eliberat de ele a făcut ca Ideea de Rău să se nască în spiritul tău, şi în acelaşi fel, atunci când aceste necazuri nu existau, aceeaşi dorinţă să-ţi inspire Ideea de Bine.
13. Şi tu atribuiai tuturor aspectelor lucrurilor şi condiţiilor, calificativele de “Bine” sau de “Rău” după cum ele îţi satisfăceau sau nu Dorinţa ta, agentul Meu, în realitate Eu, “Eu-Însumi” uman, sau altfel zis Tu, în personalitatea ta umană.
14. Dar toate condiţiile şi experienţele vieţii în care tu intrai, cele care ţi se păreau Bune atunci când ele îţi plăceau, şi Rele atunci cînd ele îţi displăceau, nu erau decât incidente create de către Dorinţă, pentru a stimula sau a pune în activitate anumite facultăţi interioare care trebuiau să te facă capabil să recunoşti Adevărul, pe care Eu, în interiorul tău, doream în acel moment să se imprime în conştiinţa ta; “Răul” aparent era aspectul pozitiv al Fructului Pomului, care totdeauna te-a tentat prin aparenţa sa atrăgătoare şi prin deliciile pe care ţi le producea atunci când tu îl gustai pentru prima dată, te angaja să-l mănânci pînă la saturaţie sau până atunci când efectele sale dăunătoare se manifestau în nenorociri asupra ta, aducându-ţi o deziluzie finală, care trebuia să servească la a te face să revii sau să alergi, ruşinat şi umilit la Mine, “Eul” tău Veritabil şi Intim care prin conştiinţa nou revelată astfel, era în consecinţă capabil să extragă Esenţa Fructului, şi să o încorporeze în substanţa sufletului şi în modul său de a fi.
15. Şi “Binele” aparent nefiind decît aspectul negativ al fructului, care fiind prin el-însuşi pus în exprimare, prin recunoaşterea şi supunerea ta la impulsul său, îţi permitea să te bucuri de efectele sale fericite şi naturale şi de a primi avantajele materiale rezultînd din iubitoarea Mea Inspiraţie şi Conducere.
16. Dar acest “tu” care erai îndrumat de Dorinţă prin toate aceste experienţe, nu era decât personalitatea ta umană, care era educată, dezvoltată, şi pregătită de către Adevăratul Tu, în scopul de a face din ea un instrument perfect pentru folosinţa Ta, în exprimarea Ideii Mele care căuta neîncetat să-şi manifeste material perfecţiunea sa în trup.
17. Şi tu făceai toate acestea, obligând personalitatea ta umană nu numai să mănânce din fructul a ceea ce se numeşte Pomul Ştiinţei Binelui şi Răului, dar să şi trăieşti astfel, până atunci când ai văzut şi cunoscut tot ceea ce se numeşte “rău” şi pentru că ai trăit din el şi cu el, să descoperi în el germenele a ceea ce se numeşte “Bine” şi culegându-l, să-l examinezi sub toate aspectele, până la a afla realitatea sa, şi din acel moment, tu ai ştiut că “Binele” şi “Răul” nu există cu adevărat, şi că ele nu sunt decît nişte concepţii relative indicînd condiţii materiale, considerate din puncte de vedere diferite ale unui Adevăr central interior, a cărei Realitate este ceea ce Tu aspirai să Cunoşti, să Fii şi să Exprimi.
18. Şi astfel, în ultimul timp, am putea spune că tu ai eliminat gradat din conştiinţa ta umană, strat după strat, respirând ceaţa sau vrăjile făcute spiritului tău de către intelect; supunând, dominând, spiritualizând şi clarificând intelectul, până când în final, tu începi acum să te trezeşti şi să vezi din când în când prin ultimile straturi care se subţiază neîncetat, licăriri ale Mele, Unica şi Marea Realitate care este înăuntrul tuturor lucrurilor.
19. Dar în acest timp, Tu, Omniscientul şi Impersonalul tău “EU SUNT”, făcând toate acestea în mod conştient şi intenţionat, nu în scopul de a dobândi cunoaşterea condiţiilor şi a lucrurilor materiale, aşa cum a proclamat-o intelectul tău atât de puternic şi de autoritar, ci pentru ca tu să poţi culege ceea ce tu ai semănat în timpurile obscure ale trecutului tău, şi pentru ca tu să fii în stare să manifeşti în mod material Ideea Mea Perfectă pe Pământ, aşa cum tu o manifeşti acum în starea Impersonală, Locuinţa ta Cerească.
20. Şi Tu, aminteşte-ţi, Tu eşti Marele Eu Impersonal, Eu, care fac toate acestea, care mă schimb continuu sub aspect material, dar CARE în mod interior SUNT, etern, acelaşi.
21. Reînoirea continuă a anotimpurilor: Primăvara cu semănatul său laborios; Vara cu căldura sa şi cu coacerea ei liniştită, Toamna, cu îmbelşugatele ei recolte şi Iarna, cu frigul şi abundenţa ei liniştită,- an după an, viaţă după viaţă, secol după secol, ev după ev, nu sânt decât exprimarea Ideii Mele, aşa cum Eu o inspir Pământului şi Ţie, Atributul Meu şi Tuturor celorlalte atribute ale Mele, pe parcursul manifestării materiale a perfecţiunii Naturii Mele.
22. Da, Eu o fac prin Tine, pentru că Tu eşti una din exprimările Mele, pentru că numai prin tine, Atributul Meu, EU pot să mă exprim, Eu pot exista, EU SUNT, pentru că Tu eşti, TU EŞTI pentru că EU Mă exprim pe MINE-ÎNSUMI.
23. EU SUNT în TINE, după cum stejarul este în ghindă, Tu eşti Eu, după cum raza de soare este Soarele, Tu eşti o faţetă a Mea în exprimare, Tu, unul din atributele Mele Divine care eşti etern pe cale de a încerca să exprimi perfecţiunea Mea, prin şi cu ajutorul personalităţii Tale omeneşti.
24. Asemenea artistului care vede în spiritul său tabloul perfect pe care doreşte să-l picteze, dar mâna nu poate reproduce fidel pe pânză, prin mijloacele brute ale penelului şi al culorilor, adevărata idee şi efectele pe care le vede, tot astfel Tu mă vezi înăuntrul Tău-Însuţi şi Tu ştii că noi suntem Una, dar imperfecţiunea materiei terestre, a personalităţii umane cu corpul său animal, spiritul său uman, intelectul său egoist, te împiedică să realizezi acest lucru.
25. Da, Eu am creat corpul, spiritul şi intelectul tău în scopul de a mă exprima pe MINE-Însumi prin tine; EU ţi-am dat spiritul, pentru ca el să interpreteze Ideea Mea, aşa cum am inspirat-o EU spiritului tău. Dar aspectele omeneşti ale acestui corp, spirit şi intelect ale tale, precum şi folosirea lor materială, te-au distras în aşa fel încât tu M-ai uitat, pe Mine, Singura şi Unica Realitate Interioară, a cărei Natură Divină caută mereu să se exprime pentru tine şi prin tine.
26. Dar curând va veni timpul când folosirea materială a acestor instrumente, nu te va mai distra, şi Realitatea Mea îţi va fi revelată, înăuntrul tău, în toată măreţia Perfecţiunii Sale.
27. Dar Tu, atunci cînd EU mă voi revela astfel Ţie, tu nu vei fi mai fericit decât înainte, dacă ceea ce EU îţi voi revela nu va fi pentru tine Pâinea Vieţii, şi dacă tu nu vei trăi şi nu vei manifesta Viaţa (Impersonală) astfel revelată.








CAPITOLUL XI



ÎNTREBUINŢAREA

1. Intenţionat Eu nu am expus aici în mod clar cauzele şi modul în care au decurs aceste lucruri, pentru că EU Mi-am rezervat dreptul de a te inspira din interior, cu o viziune a desfăşurării şi a dezvoltării Ideii Mele Divine şi a exprimării Sale finale perfecţionate, mult mai pe înţeles, decât cea descrisă aici, atunci cînd tu îmi vei cere ca EU să te luminez şi cînd vei fi în stare de a primi aceasta.
2. Dacă Eu ţi-aş spune aici semnificaţia reală a numeroaselor Mele manifestări înainte ca tu să fii capabil să simţi în mod conştient  Adevărul lor, tu nu vei crede Cuvintele Mele şi nici nu vei putea să înţelegi aplicarea lor secretă şi folosirea lor.
3. Deci pe măsură ce EU încep să trezesc în tine înţelegerea a ceea ce EU SUNT în interiorul tău şi determin conştiinţa ta umană să devină din ce în ce un canal impersonal prin care Eu să mă pot exprima, Eu îţi voi revela gradat realitatea Ideii Mele, risipind una după alta iluziile care, de-a-lungul veacurilor, M-au ascuns privirilor tale, ceea ce îmi va permite să manifest prin Tine pe Pămînt, atributele Mele Cereşti în toată perfecţiunea lor uman Divină.
4. Eu, în toate acestea nu ţi-am dat decât o licărire din Realitatea Mea, dar în măsura în care vei înţelege ceea ce ţi-a fost revelat ţi se va da şi mai mult din interiorul tău, şi aceasta va fi mult mai minunat decât îţi pare ceea ce ţi-a fost deja revelat.
5.  Pentru că atunci cînd Ideea Mea care este în interior va străluci în tine, clar prin învelişul de carne, ea te va face să mă adori şi să mă glorifici, mai mult decât adori acum acest Dumnezeu conceput de spiritul şi intelectul tău uman.
6. Dar înainte ca tu să poţi să fii conştient de toate acestea şi să fii capabil să le înţelegi cu adevărat, tu şi personalitatea ta umană trebuie să-Mi daţi posibilitatea de a ţi se revela, alergând spre Mine în interior, ca la unica şi singura sursă a întregii ştiinţe, aducându-mi măsura ta absolut golită de tine însuţi, sau de “Eul” personal, cu un spirit şi cu inimă atât de simple şi de încrezătoare ca acelea ale unui copil.
7. Atunci şi numai atunci, când nu va mai rămâne nimic din conştiinţa personală care mă împiedică să te copleşesc până la refuz cu Conştiinţa Mea, voi putea EU să-ţi  arăt gloriile veritabilei Mele Semnificaţii pentru care acest Mesaj nu este decât pregătirea materială.
8. Totuşi a sosit clipa pentru tine de a înţelege ceva relativ la aceasta. Ţi-a fost revelat suficient pentru ca tu să fii pregătit să recunoşti Vocea Mea care vorbeşte în interiorul tău.
9. De asemenea, Eu am acţionat acum ca şi cum tu ai simţit deja Realitatea a ceea ce EU SUNT în interiorul tău, ca şi cum Adevărurile pe care Eu ţi le transmit prin aceste pagini nu au alt scop decât cel de a întipări mai puternic în conştiinţa ta, aceste aspecte ale Ideii Mele pe care tu ai putea-o primi în mod direct cu claritate.
10. Ceea ce în această expunere îţi pare a fi Adevărul, nu este decât întărirea faptului că Ideea Mea a luptat până în prezent dinăuntrul tău, pentru a se exprima înafară.
11. Şi astfel, lasă la o parte ceea ce nu te impresionează şi ceea ce nu recunoşti ca fiind al tău, căci aceasta înseamnă că EU încă nu doresc ca tu să primeşti.
12. Dar fiecare din Adevărurile pe care Eu le transmit aici, va continua să vibreze până când el va ajunge la spiritele pe care Eu le voi fi pregătit pentru a-l primi, pentru că fiecare cuvânt este plin de forţa puternică a Ideii Mele şi pentru spiritele care percep Adevărul ascuns în aceste Cuvinte, acest Adevăr se transformă în Realitatea vie, care în sine însăşi nu este decât un anumit aspect, o anumită fază a Ideii Mele pe care aceste spirite sunt acum demne şi capabile să o exprime.
13. Şi aşa cum toate spiritele nu sunt decât faze ale Spiritului Meu Infinit sau părţi ale Lui care se manifestă sub forme distincte de natură finită, atunci când Eu îi vorbesc spiritului tău sau altor spirite prin intermediul acestor pagini, EU nu vorbesc decât “Eului” Meu omenesc, gândind cu spiritul Meu Infinit dându-i impulsul Ideii Mele pentru exprimarea sa materială.
14. Tocmai pentru aceasta, în mod precis din acest motiv, în curând tu vei gândi Gândurile Mele şi tu vei fi conştient că Eu sunt cel care-ţi vorbeşte dinăuntrul tău, în mod direct conştiinţei tale omeneşti şi atunci tu nu vei mai recurge la această carte, sau la oricare alta dintre celelalte Revelaţii ale Mele materiale vorbite sau scrise, pentru percepţia semnificaţiei Mele.
15. Căci, nu Sunt Eu în interiorul tău, nu sunt Eu Tu, şi nu eşti Tu una cu Mine, care trăieşte şi Mă exprimă prin conştiinţa tuturor spiritelor şi care ştie totul?
16. Şi tot ceea ce îţi rămâne de făcut, este de a pătrunde Omniscinenţa spiritului Meu şi de a rămâne cu Mine în ea, aşa cum Eu locuiam înăuntrul Ideii Mele în Spiritul Tău; atunci toate lucrurile vor fi ale tale aşa cum sunt ale Mele, de vreme ce ele nu sunt decât exprimarea materială a Ideii Mele şi ele nu există decât datorită conştiinţei cu care Eu le-am înzestrat atunci cînd gândindu-le, Eu le-am dat viaţă.
17. Toate acestea nu sunt decât o problemă de conştiinţă şi nu depind decât de gândirea ta conştientă. Tu nu eşti separat de Mine, decât pentru că tu gândeşti că eşti astfel. Spiritul tău nu este decât un punct focal al Spiritului Meu. Dacă tu ai şti aceasta, atunci tu ai afla că ceea ce tu numeşti conştiinţa ta este de asemenea Conştiinţa Mea. Tu nu poţi gândi şi încă cu atât mai puţin, respira sau exista fără ca în tine să fie Conştiinţa Mea, eşti de acord?
18. Ei bine, atunci gândeşte, crede, că Tu eşti EU, că noi nu suntem separaţi, că nouă ne-ar fi imposibil să fim astfel, pentru că noi suntem UNUL, Eu înăuntrul Tău, şi Tu înăuntrul Meu. Crede că aşa este, imaginează-ţi aceasta intens şi cu adevărat şi în clipa în care vei fi conştient de aceasta, tu vei fi cu Mine în Ceruri.
19. Tu eşti ceea ce tu crezi că eşti. Doar gândirea ta sau credinţa ta hotărăsc ceea ce este Real în viaţa ta sau ceea ce are valoare pentru tine.
20. Deci, nu mai crede că eşti separat de Mine, şi rămâi cu Mine în Împărăţia Impersonală, unde întreaga Putere, întreaga Inţelepciune şi întreaga Iubire, Natura triplă a Ideii Mele, nu aşteaptă decât să se exprime prin tine.
21. Astfel, Eu am insistat asupra acestui subiect şi aparent Eu am spus acelaşi lucru de mai multe ori, deşi prin cuvinte diferite. Dar Eu am făcut aceasta intenţionat prezentând semnificaţia Mea din puncte de vedere diferite în scopul de a te face să înţelegi Impersonalitatea Mea Divină, care este în Realitate Impersonalitatea Ta.
22. Da, Eu am repetat şi voi continua să repet multe Adevăruri şi tu poţi să consideri aceasta plictisitor sau fără necesitate, dar dacă tu citeşti cu atenţie, vei afla că de fiecare dată când repet un Adevăr, Eu adaug mereu câte ceva la ceea ce este deja spus, ca să se întipărească de fiecare dată mai puternic şi mai durabil aceasta în spiritul tău.
23. Dacă aşa se întâmplă, Eu mi-am atins scopul şi în curând tu vei ajunge să percepi şi să simţi în sufletul tău realitatea acestui Adevăr.
24. Deci, dacă tu nu realizezi  că se produce această întipărire şi tu încă crezi că această repetiţie este o risipă inutilă de cuvinte şi de timp, să ştii că numai intelectul tău a citit şi că Semnificaţia Mea veritabilă ţi-a scăpat în întregime.
25. Totuşi, tu cel care înţelegi, vei iubi fiecare cuvânt şi tu vei citi şi vei reciti des şi în consecinţă tu vei primi toate Perlele de Înţelepciune pe care Eu le rezerv pentru tine.
26. Şi de acum înainte această carte şi mesajul său nu vor fi pentru tine decât o sursă de inspiraţie, sau o poartă prin care tu vei putea intra în starea Impersonală şi sărbători într-o dulce comuniune cu Mine, Tatăl Tău care este-n Ceruri şi în acel moment Eu te voi învăţa tot ceea ce vei dori să cunoşti sau să ştii.
27. EU SUNT aici pentru a-ţi prezenta starea Impersonală din mai multe puncte de vedere pentru a te familiariza cu ea, astfel încât tu să poţi, fără să te înşeli să o deosebeşti de toate stările inferioare şi să înveţi să trăieşti conştient în această stare şi de bună voie.
28. Şi atunci când tu vei putea trăi în mod conştient în această stare astfel încât Cuvintele Mele, indiferent când şi unde le voi rosti, să găsească refugiu şi înţelegere în spiritul tău, atunci Eu voi permite ca tu să foloseşti anumite facultăţi pe care Eu le voi trezi în tine. Aceste facultăţi te vor aduce în starea de a vedea mai clar Realitatea lucrurilor, nu numai calităţile persoanelor care te înconjoară ci şi slăbiciunile, greşelile şi defectele acestora.
29. Dar faptul că tu eşti capabil să vezi aceste defecte şi erori nu este pentru ca tu să judeci sau să critici pe fratele tău, ci pentru ca Eu să pot să trezesc în tine o hotărâre definitivă de a învinge şi de a suprima aceste defecte şi aceste greşeli ale propriei tale personalităţi. Căci, reţine! Tu nu le-ai putea remarca la alţii, dacă ele nu ar fi încă prezente în tine; astfel, Eu, dinăuntrul tău nu aş avea nevoie să-ţi atrag atenţia asupra lor.
30. Şi cum toate lucrurile sunt pentru a le utiliza şi doar pentru aceasta, să studiem cum ai întrebuinţat pînă acum calităţile, darurile şi puterile pe care Eu ţi le-am dat.
31. Tu trebuie acum să înţelegi că Eu ţi-am dat totul. Tot ceea ce ai sau ceea ce eşti, bun sau rău, pacea sau suferinţa, succesul sau insucesul, bogăţia sau sărăcia, Eu ţi le-am dat sau le-am îndreptat către tine. Pentru ce? PENTRU A LE FOLOSI,    pentru a te trezi la recunoaşterea Mea ca fiind DONATORUL.
32. Da, tot ceea ce deţii are întrebuinţarea sa şi dacă tu nu eşti conştient de aceasta este doar pentru că tu nu poţi să Mă recunoşti ca donator a tot ceea ce ai.
33. Şi tu nu vei putea cu adevărat să Mă recunoşti ca atare, până ce tu nu vei fi realizat că EU SUNT DONATORUL. Într-adevăr, personalitatea ta a ajuns atât de dezorientată, încercând să arunce sau să schimbe lucrurile pe care Eu ţi le-am dat, cu altele pe care tu le credeai mai bune, pentru că evident, nu puteai să-ţi imaginezi că în tine este originea tuturor şi cu atât mai puţin  să Mă recunoşti pe Mine, Eul tău Intim ca Donatorul a tot ceea ce deţii tu.
34. Dar poate că acum tu Mă recunoşti ca DONATOR a tot ce este, ca Esenţă Intimă şi Creatorul tuturor lucrurilor care sunt în legătură cu lumea ta şi cu viaţa ta, chiar a atitudinii tale actuale faţă de aceste lucruri.
35. Ambele sunt Opera Mea, de vreme ce ele nu sunt decât fazele materiale ale modalităţii pe care Eu o folosesc pentru a exprima Ideea Mea, relativ la perfecţiunea ta interioară, care fiind Perfecţiunea Mea este pe cale de a se dezvolta sau a se arăta gradat înăuntrul tău.
36. Pe măsură ce tu vei realiza aceasta, ţi se va dezvălui adevărata semnificaţie a întrebuinţării lucrurilor, a creditelor şi a experienţelor pe care Eu ţi le trimit. Pentru că atunci tu vei începe să percepi o licărire a Ideii Mele interioare şi atunci când tu vei percepe licărirea Ideii Mele, tu vei începe să mă cunoşti, pe Mine, “Eul” tău Intim şi Adevărat.
37. Dar înainte ca tu să poţi cu adevărat să Mă cunoşti, trebuie să ştii că toate lucrurile pe care Eu ţi le dau sunt Bune şi că ele există pentru ca tu să le întrebuinţezi, utilizându-le, de fapt Eu şi că tu personal nu ai nici un interes pentru ele şi că prin folosirea lor, ele nu sunt de nici un profit real pentru tine.
38. Eu pot exprima prin tine, frumoase armonii de sunete, de culoare sau limbaj, care se manifestă ca muzică, artă sau poezie conform terminologiei omeneşti, care impresionează pe ceilalţi astfel încât îi fac să te aclame ca pe unul dintre cei mai mari oameni ai timpului.
39. Eu pot vorbi prin gura ta sau să te inspir să scrii Adevăruri frumoase, ceea ce poate atrage înspre tine mulţi admiratori, care te vor proclama ca predicatorul sau învăţătorul cel mai admirat.
40. Eu pot de asemenea să vindec prin tine diverse maladii, să alung demonii, să redau vederea orbilor, să fac să meargă ologii şi să produc şi multe fapte minunate pe care lumea le numeşte miracole.
41. Da, Eu pot face toate aceste lucruri prin tine, dar nici unul dintre ele nu poate să-ţi folosească ţie personal, decât dacă tu foloseşti şi aplici aceste armonii de sunet fiecărui cuvânt pe care îl spui, în scopul de a părea asemenea unei muzici dulci, cereşti, celor care te ascultă, şi decât dacă simţul tău relativ la culoare şi proporţie se manifestă în viaţa ta astfel încât numai gânduri de bunătate, de înălţare sau de ajutor să emane de la tine, dovedind celorlalţi că unica şi adevărata artă este aceea de a vedea clar Perfecţiunea Mea în toate exprimările Mele omeneşti şi de a permite ca puterea vie a Iubirii Mele să fie revărsată prin Tine în inima lor, prezentând viziunii lor interioare Imaginea Mea ascunsă înăuntru.
42. La fel, tu nu ai nici un merit, deşi spui Adevăruri minunate sau execuţi opere splendide pe care Eu le fac prin tine, dacă tu nu trăieşti aceste Adevăruri, zi de zi, oră de oră, şi nu faci ca aceste opere să-ţi amintească constant de Mine şi de puterea Mea, la care Eu te fac să participi în mod liber pe tine, fiul Meu mult iubit ca şi pe toţi ceilalţi pentru ca ea să fie utilizată în Serviciul Meu.
43. Ţie, căruia în aparenţă Eu nu ţi-am dat nici unul din aceste daruri, care te crezi nedemn pentru aceasta, şi încă nu suficient de avansat pentru a Mă servi în acest mod, ţie, Eu îţi spun:
44. Exact în proporţia în care tu Mă recunoşti în mod real înăuntrul tău şi cauţi într-adevăr să Mă serveşti, în mod precis cu devotament, cu precizie în aceiaşi proporţie, Eu mă servesc de tine - indiferent de personalitatea ta, de lipsurile acesteia, de tendinţele sau de slăbiciunile sale.
45. Da, Eu de asemenea Voi face ca tu care cauţi astfel să mă serveşti, să duci la bun sfârşit lucrurile admirabile destinate să însufleţească şi să trezescă în fraţii tăi la o asemenea recunoaştere a Mea, Eu voi face astfel ca tu să influenţezi şi să afectezi vieţile multora dintre cei cu care eşti în contact inspirându-i şi înălţându-i la cele mai înalte idealuri, schimbându-le modul de a gândi şi atitudinile faţă de semenii lor, şi prin aceasta şi faţă de Mine.
46. Da, voi toţi care căutaţi să Mă serviţi indiferent de aptitudinile voastre, Eu vă voi face să fiţi o forţă vitală pentru binele comunităţii modificând modul de viaţă al multora, inspirând şi dirijând în acest sens ambiţiile şi aspiraţiile lor şi făcând din voi în întregime o influienţă benefică în mijlocul activităţilor omeneşti în care Eu vă voi aşeza.
47. Da în acele momente, tu probabil nu o vei şti. E posibil ca tu să ai încă dorinţa de a Mă servi, crezând că nu faci nimic din ceea ce trebuie să faci, că tu comiţi încă multe greşeli şi că tu nu trăieşti potrivit idealului tău înalt despre Mine; fără să înţelegi că această ambiţie şi această dorinţă intensă sunt mijlocul prin care Eu revărs Forţa Mea Spirituală, care fiind în întregime Impersonală, este utilizată pentru a atinge scopul Meu în inima ta şi în viaţa ta, ca şi în inima şi în viaţa fiecărui alt “Eu” al Meu sau al Tău.
48. Şi astfel după ce în sfîrşit tu începi să înţelegi toate acestea, pentru că tu le vei înţelege cu siguranţă, şi după ce tu o dovedeşti prin utilizarea practică a tot ceea ce tu deţii, în serviciul Meu, Eu îţi voi da în mod gradat forţa şi abilitatea de a uza în mod conştient şi Impersonal de Puterea Mea, de Inţelepciunea Mea şi de Iubirea Mea, - în exprimarea Ideii Mele Divine care luptă etern pentru aş manifesta Perfecţiunea Sa prin Tine.
49. De asemenea, tu vei vedea în curând că personalitatea ta umană cu toate facultăţile sale, puterile sale şi posesiunile sale, care în realitate sunt ale Mele, dar operând şi manifestându-se prin tine, este la fel în întregime pentru folosinţa mea şi că nu există succes şi satisfacţii veritabile decât folosindu-le în această manieră.
50. La fel, cum sămânţa semănată generează recolta, tot aşa şi întrebuinţarea dezvoltă abilitatea de a utiliza în mod conştient toate facultăţile Mele spirituale, pentru exprimarea perfectă a Ideii Mele, care nu poate fi exprimată decât prin intermediul personalităţii tale omeneşti.







CAPITOLUL XII



SUFLETE ÎNSOŢITE


1. Să examinăm acum unele lucruri pe care Eu ţi le-am dat, în special pe cele datorită cărora tu nu poţi încă să Mă recunoşti ca Donator.
2. Tu nu crezi, poate, că poziţia pe care o ai acum este cea mai bine adaptată pentru exprimarea Ideii Mele, care izvoreşte dinăuntrul tău.
3.  Dacă este aşa, de ce atunci nu ieşi din această poziţie pentru a intra în alta, la alegerea ta?
4. Singurul fapt că tu nu poţi sau nu o faci, este o dovadă că această poziţie este în prezent cea mai potrivită pentru a trezi în tine, anumite calităţi necesare pentru exprimarea Mea perfectă, şi că Eu, “Eul” tău propriu şi intim, te obligă să rămâi în ea, până atunci când tu vei putea să recunoşti planurile Mele şi Semnificaţia Mea ascunsă în puterea pe care o are această poziţie de a tulbura pacea spiritului tău şi de a te menţine astfel nemulţumit.
5. Atunci când tu vei cunoaşte Semnificaţia Mea şi când tu vei fi determinat să faci din Planurile Mele, planurile tale, atunci şi numai atunci, îţi voi da forţa de a ieşi din această poziţie, pentru a intra în alta mai înaltă pe care Eu am prevăzut-o pentru tine.
6. Tu crezi poate, că soţul sau soţia pe care Eu ţi-am dat-o, este departe de a fi persoana care-ţi trebuie, sau care să poată fi capabilă să te ajute la trezirea ta “spirituală” şi că dimpotrivă, ea nu este decât un obstacol şi o piedică. Şi tu poate, în secret, îţi propui să o laşi pentru o alta care ţi se aseamănă şi ţi se alătură în aspiraţiile şi în investigaţiile tale şi din acest motiv, o astfel de persoană pare să se apropie mai mult de idealul tău.
7. Tu poţi să fugi de prima Mea alegere, dacă vrei, dar să ştii că tu nu poţi fugi de propria ta personalitate, care în dorinţa sa arzătoare pentru o soţie sau un soţ “spiritual”, poate doar să te atragă o persoană care să te forţeze la o căutare de 10 ori mai lungă şi mai dură printre iluziile spiritului, înainte ca tu să te poţi trezi din nou la conştiinţa Vocii Mele care vorbeşte înăuntrul tău.
8. Căci o soţie sau un soţ simpatic sau de apreciat, nu va alimenta în tine decât orgoliul personal sau dorinţa egoistă de putere “spirituală” dezvoltând şi mai mult latura egoistă a naturii tale; în timp ce un soţ sau o soţie antipatică te va face să te retragi în ţine însuţi şi te va obliga să alergi din nou înăuntrul tău, acolo unde locuiesc Eu.
9. Dar dacă tu nu locuieşi încă în conştiinţa Iubirii Mele Impersonale, o soţie sau un soţ afectuos, fidel, supus, nu va face decât să stimuleze în tine egoismul şi aroganţa; în timp ce o persoană despotică, neîncrezătoare şi cicălitoare îţi va favoriza disciplina sufletească de care tu ai încă nevoie şi te va învăţa cât valorează puterea de a rezista şi stăpânirea de sine.
10. Dacă tu ai şti că persoana care îşi îndeplineşte rolul de însoţitor al tău în prezent, este în realitate un Inger al Cerului, la fel ca şi Tine, unul din Atributele Existenţei Mele Divine, care a venit la tine doar pentru a te învăţa, prin intermediul tiraniei şi a împotrivirii, şi chiar printr-un egoism şi o rea voinţă extremă şi că numai atunci când tu îţi vei fi purificat personalitatea, eliminînd aceste umbre de calitate, pentru ca Iubirea Mea Sfântă să poată să se exprime liber prin tine, tu vei putea să te vezi eliberat de condiţiile care acum îţi provoacă o astfel de tulburare mentală şi îţi fac sufletul atât de nefericit; această tiranie şi această împotrivire, egoismul şi reaua voinţă, nu sânt decât umbrele de calitate care există în tine, pe care Lumina Ideii Mele, strălucind dinăuntru, prin personalitatea ta opacă le proiectează asupra sufletului soţiei sau soţului tău, întunecând, aservind şi înlănţuind personalitatea ta, şi în acelaşi timp, exagerând şi alterând aceste umbre de calitate în personalitatea sa, de aşa manieră, ca să le vezi în mod evident, desfăşurându-şi puterea lor în faţa ta pentru a te tulbura şi pentru a te hărţui.
11. Pentru că atâta timp cât tu vei putea să vezi acest suflet întristat şi înlănţuit, acest Inger al Cerului, această altă “parte” din Mine şi din “Eul” Tău Intim, care a venit la tine şi Îşi izbeşte Aripile de gratiile cuştii personalităţii Sale, în care tu cooperezi la a-L ţine prizonier, în timp ce el continuă să lupte, străduindu-se să exprime în tine Iubirea Impersonală, sentimentul tandru de profundă compasiune pentru ceilalţi, repaosul mental, pacea interioară, seninătatea şi ferma stăpânire de sine, căci numai asta poate face să cadă lanţurile şi să-i deschidă porţile inchisorii sale, pentru ca el să poată avea libertatea propriei Sale Existenţe Glorioase şi să se constituie în faţa ta, în propriul său şi adevărat ”EU” Intim, până când tu vei putea să vezi acest suflet, EU îţi repet, în toată Divina Sa Frumuseţe, - deşi el acum poate să fie bolnav şi slăbit de această captivitate terestră - nu îţi va fi posibil să afli şi să recunoşti Idealul pe care-l cauţi.
12. Deoarece acest Ideal nu există în afară, el nu există în nici o altă personalitate, ci doar în Interiorul tău, în celălalt “EU” Divin, cel care sunt “EU”, Intimul tău “Eu” Suprem şi Nemuritor şi  ceea ce te face să vezi imperfecţiunile aparente în soţia sau soţul tău pe care Eu ţi le-am dat, este doar Ideea Mea de “EU” al tău perfect, care se străduieşte să se exprime şi să se manifeste prin personalitatea ta.
13. Totuşi, va veni timpul în care tu vei înceta să cauţi în afară iubirea şi simpatia, stima sau ajutorul spiritual şi tu vei alerga în totul şi pentru orice la Mine, în tine, şi atunci aceste aparente imperfecţiuni vor dispărea şi tu nu vei mai vedea în soţia sau soţul tău decât reflectarea calităţilor de iubire altruistă, bunătatea, încrederea şi un efort constant pentru a-i face pe ceilalţi fericiţi, care atunci va străluci chiar din interiorul fiinţei tale.
14. Poate că încă tu nu poţi să crezi aceasta în întregime şi să te îndoieşti de faptul că “Eu”, “Eul” tău propriu şi intim, SUNT singurul responsabil de poziţia ta actuală în viaţa ta, sau că Eu sunt cel care a ales pentru tine soţia sau soţul tău actual.
15. Dacă aşa stau lucrurile, este bine ca tu să te îndoieşti până când totul se va clarifica.
16. Dar, reaminteşte-ţi, Eu ţi-aş vorbi cu mult mai multă limpezime direct dinăuntrul tău, dacă tu ai alerga încrezător la Mine, cerându-Mi ajutorul, pentru că Eu păstrez Secretele Mele cele mai ascunse pentru cei care aleargă la Mine cu o credinţă fermă şi permanentă, astfel Eu putând să satisfac şi satisfăcînd fiecare dintre cerinţele lor.
17. Totuşi, ţie care nu poţi proceda aşa, EU te întreb: Dacă “Eul” tău propriu şi intim nu te-a plasat acolo unde eşti, dacă nu el ţi-a dat această soţie sau soţ, atunci de ce te afli în această situaţie? Şi de ce ai această soţie sau soţ?
18. Reflectează!
19. Eu, TOTUL, UNICUL, Cel Perfect, nu Mă înşel niciodată.
20. Da, dacă personalitatea se înşală, îmi spui tu, ea a ales această soţie, şi poate că ea nu merită mai mult.
21. Dar cine este cel care a făcut ca personalitatea să aleagă această soţie sau soţ anume şi să ocupe precis această această poziţie în viaţă? Cine este cel care a selecţionat şi plasat această persoană, soţie sau soţ, acolo unde tu ai putea să o alegi, şi cine este cel care te-a făcut să te naşti în acest oraş dintre toate oraşele lumii şi exact în această epocă? De ce nu s-a întâmplat într-un alt oraş sau cu 100 de ani mai tîrziu? Răspunde.
22. Personalitatea ta este cea care a făcut toate acestea?
23. Răspunde tu însuţi la aceste întrebări în mod sincer şi în mod satisfăcător, şi tu vei afla că Eu, Dumnezeu în tine-însuţi, propriul tău “Eu” Intim face tot ceea ce faci tu, şi EU fac bine totul.
24. EU fac tot, în acelaş timp în care EU exprim Ideea Mea, care caută să se manifeste într-o formă materială prin tine, Atributul Meu Divin, ca Perfecţiune, aşa cum aceasta este în Cel Etern, înăuntru.
25. În ceea ce priveşte adevăratul tău “Suflet însoţitor” pe care unii te-au făcut să crezi că el te aşteaptă undeva, încetează de a-l căuta pentru că el nu există în afară, în vreun alt corp, ci înăuntrul propriei tale fiinţe.
26. Căci ceea ce dinăuntrul tău pretinde să se completeze este doar senzaţia resimţită de tine, a Prezenţei Mele care aspiră să fie recunoscută şi exprimată; iar EU celălalt “Eu” al tău, propriu şi Divin, “partea” spirituală a ta, sunt cealaltă “jumătate” cu care tu trebuie să te uneşti neapărat, înainte de a putea să desăvîrşeşti ceea ce tu ai venit să împlineşti pe Pămînt.
27. Aceasta este într-adevăr un mister pentru tine, care nu eşti încă unit în conştiinţă cu “Eul” tău intim, Impersonal; dar nu te îndoi, atunci cînd tu vei putea veni la Mine, abandonîndu-te complet şi când tu nu te vei mai preocupa de nimic altceva decât de unirea cu Mine, atunci EU îţi voi revela deliciile extazului ceresc, pe care de mult EU le păstrez pentru tine.







CAPITOLUL XIII



AUTORITATEA MEA


1. Ţie, care ai încă dorinţa de a citi cărţi, crezând că găseşti în ele o explicaţie a misterelor care acum îţi ascund semnificaţia exprimărilor pământeşti ale Ideii Mele, ţie, EU îţi spun:
2. Este bine ca urmând impulsurile pe care EU le trimit, tu să cauţi în ceea ce te înconjoară interpretările pe care ceilalţi le dau semnificaţiei Ideii Mele care se exprimă prin ei; căci Eu voi face ca această cercetare să-ţi fie profitabilă cu toate că în alt mod decât cele pe care ţi le imaginezi.
3. De asemenea, e bine ca tu să cauţi în învăţăturile, filozofiile şi religiile actuale ale poporului tău, sau în cele ale altor popoare sau rase, Adevărul pe care Eu doresc să-l exprim; pentru că nici această căutare nu va fi zadarnică.
4. Dar va veni timpul, când îţi vei da seama că gîndurile altor spirite şi învăţăturile altor religii, oricât de frumoase sau de adevărate ar fi ele, nu sunt acelea pe care Eu ţi le destinez; pentru că EU îţi rezerv gânduri şi învăţături care sunt ale tale, doar ale tale, cele pe care Eu ţi le voi da în secret, atunci când tu vei fi pregătit să le cunoşti.
5. Şi când va veni timpul ( şi aceasta se va întâmpla inevitabil) ca tu să nu mai fii satisfăcut de căutarea ta în învăţăturile şi în religiile diverse, în filozofiile şi cultele care te interesează acum, şi ca tu să te descurajezi văzând că nu ajungi să obţii puterile şi performanţele spirituale descrise cu atâta autoritate, şi pe care se presupune că autorii acestor cărţi le posedă, - maeştrii filozofiilor şi iniţiatorii de religii - atunci Eu îţi voi arăta că, deşi toate aceste cărţi, aceste învăţături şi aceste religii, au fost inspirate la origine de Mine, şi-au îndeplinit aşa cum ele şi acum îşi îndeplinesc partea lor de activitate, trezind inimile multora; pentru tine, a sosit momentul de a nu mai apela la nici o autoritate omenească, astfel ca tu, în mod necesar, să-ţi limitezi studiile la Cartea Mea de Viaţă, îndrumat şi instruit de Mine, în mod interior, doar prin Mine Însumi, şi dacă vei face aceasta în mod serios şi sincer, tu vei afla că Eu te-am ales pentru ca tu să fii Marele Preot al unei Religii a cărei glorie şi măreţie va fi, în raport cu celelalte pe care tu le-ai cunoscut, ceea ce lumina Soarelui este în comparaţie cu strălucirea unei stele îndepărtate.
6. Tu vei înţelege de asemenea că vechile religii au fost date popoarelor Mele din epocile trecute şi că religiile altor rase sunt pentru popoarele Mele de acele rase şi că niciuna din ele nu este pentru tine, deşi Eu ţi le-am adus în mîinile tale şi Eu am îndreptat atenţia ta asupra frumuseţilor minunate care ţi-au inspirat încă şi mai multă hotărîre de a Mă Căuta în învăţăturile lor.
7. Însă Eu îţi spun: Toate acestea aparţin trecutului şi nu au nimic comun cu tine. A sosit timpul, dacă tu poţi înţelege, cînd tu trebuie să arunci întreaga cunoaştere acumulată, din toate învăţăturile, din toate religiile, provenind de la orice autoritate, chiar şi de la Autoritatea Mea aşa cum este ea exprimată aici, ca şi din celelalte revelaţii materiale ale Mele, pentru că Eu te-am trezit la conştiinţa Prezenţei Mele, în interiorul tău şi pentru că orice autoritate, învăţătură sau religie care sunt de origine umană oricât de sublime sau de mari ar fi ele, nu mai pot avea nici o influienţă asupra ta, ci sunt doar un mijloc de a te face să vii la Mine, înăuntrul tău, în căutarea Hotărârii Mele decisive în orice problemă, indiferent de natura ei.
8. Atunci, de ce cauţi tu în lucrurile trecutului (în religie, în cunoaşterea omenească sau în experienţa celorlalţi) ajutorul sau direcţia pe care doar Eu pot să ţi le dau?
9. Uită tot ceea ce s-a petrecut până acum. Trecutul e mort. De ce să încarci sufletul tău cu ceea ce este mort?
10. Exact în aceiaşi proporţie în care tu aderi la trecut, tu trăieşti încă în trecut şi nu poţi avea nimic comun cu Mine, care trăiesc în prezentul permanent ACUM, veşnic.
11. În măsura în care tu vei adera la fapte, experienţe, la religii sau la învăţături trecute, viziunea sufletului tău îţi va fi deformată, ea ascunzându-te de Mine şi împiedicându-te mereu de a Mă găsi, până atunci când tu te vei elibera de influienţa lor întunecătoare şi vei atinge Lumina Conştiinţei Mele Impersonale care nu cunoaşte limite şi care constituie Realitatea Infinită a tuturor lucrurilor.
12. La fel, viitorul nu te priveşte. Cel care speră în viitor pentru perfecţiunea sa finală, este înlănţuit în trecut şi nu poate să se elibereze decât atunci când spiritul său nu se mai absoarbe în consecinţele faptelor sale şi Mă recunoaşte ca Unicul sau Îndrumător, lăsându-Mi întreaga responsabilitate.
13. Tu care eşti Una cu Mine, Tu eşti perfect de acum înainte, şi tu ai fost dintotdeauna; tu nu cunoşti nici tinereţe, nici bătrâneţe, nici naştere, nici moarte.
14. Tu, Cel Perfect, nu ai nimic în comun cu ceea ce a fost sau cu ceea ce va fi. Nu vezi decât eternul ACUM. Nu te preocupa decât de ceea ce trebuie îndeplinit, exact în acest moment; aşa cum tu trebuie să exprimi exact Ideea Mea aici şi acum,  în condiţiile în care Eu te-am plasat în mod intenţionat pentru o anume exprimare.
15. Odată îndeplinit acest lucru, de ce să nu uiţi această faptă, în loc să o târâi după tine, epuizându-ţi spiritul şi Sufletul tău cu efectele sale, care nu sunt decât cojile goale din care tu ai scos miezul?
16. Toate acestea se referă la reîncarnare, credinţă în care multe spirite sunt puternic înlănţuite.
17. Ce ai tu comun, Tu Cel Perfect, Cel Etern, cu reîncarnările trecute sau viitoare? Cel Perfect, poate el să adauge ceva la Perfecţiunea Sa? Sau Cel Etern să iasă din eternitatea sau să se întoarcă în Ea?
18. EU SUNT şi Tu Eşti, UNA cu Mine, totdeauna ai fost şi vei fi. “EU SUNT” ul tău locuieşte şi se reîncarnează în TOATE corpurile, în singurul scop de a exprima Ideea Mea.
19. Omenirea este Corpul Meu. În ea Eu trăiesc, Mişc, exist, exprimându-Mi Lumina Glorioasă a Ideii Mele, prin Atributele Mele, a cărei splendoare Cerească este întunecată şi alterată prin viziunea omenească, prin miliardele de faţete voalate şi imperfecte ale intelectului uman.
20. Eu şi cu Tine, care eşti Una cu Mine, ne reîncarnăm în Omenire aşa cum stejarul se reîncarnează în frunzele şi ghindele sale, anotimp după anotimp, şi din nou în miile de stejari născuţi din miile lor de ghinde şi de stejari, generaţie după generaţie.
21. Dar tu spui că-ţi aminteşti de vieţile tale trecute.
22. Într-adevăr, eşti sigur de asta?
23. Foarte bine, şi ce-i cu asta, de vreme ce faptul că Eu ţi-am permis să percepi o licărire a Realităţii uneia din exprimările Mele trecute, cu scopul de a putea să înţelegi mai bine Semnificaţia Mea, pe care Eu ţi-o exprim acum, nu este o asigurare din parte Mea că tu personal ai fost instrumentul Meu pentru această exprimare?
24. Căci, Eu nu Mă exprim oare prin toate instrumentele şi Tu împreună cu Mine, nu suntem noi Viaţa şi inteligenţa oricărei exprimări, fără să aibă vreo importanţă caracterul, vârsta, sau rasa acesteia?
25. Dar, dacă îţi place să crezi că tu ai fost cu adevărat acea exprimare, e bine şi Eu voi face ca o astfel de convingere să-ţi fie de folos, dar numai în măsura necesară pentru a te pregăti pentru Marea  Percepere care va veni după aceea.
26. Aşteptând-o, tu eşti puternic înlănţuit. Personalitatea ta, cu dorinţele şi aspiraţiile sale egoiste este încă legată de mâini şi de picioare de trecut şi speră numai în viitor pentru a se elibera, după ce va fi epuizat în final toate consecinţele faptelor sale; dominându-şi spiritul şi intelectul prin credinţa falsă în naştere şi moarte, ca şi prin ideea că acesta este singurul mijloc de a ajunge la emanciparea finală şi la unirea cu Mine; împiedicându-te astfel de a-ţi da seama de Unitatea Noastră, perpetuu Eternă şi imuabilă, şi de puterea ta de a te elibera Tu-Însuţi în momentul în care vei voi aceasta.
27. Pentru că doar personalitatea este aceea care se naşte şi moare, care urmăreşte şi aspiră la prelungirea şederii sale în corp si la viaţa pămîntească ca şi la reîntoarcerea pe urmă în alte corpuri atunci când Eu nu mai am nevoie de corpul tău.
28. Doar această personalitate, de care tu eşti legat prin credinţele şi opiniile pe care tu ţi le-ai inoculat de-a lungul epocilor, în timpul cărora tu ţi-ai ţinut spiritul  preocupat de astfel de erori; şi numai atunci cînd tu vei putea să te înalţi, să devii conştient de Nemurirea, de Omnipotenţa şi de Inteligenţa ta de natură Divină, vei reuşi să te desprinzi de toate părerile şi credinţele personale, numai atunci tu vei putea să te eliberezi de această creatură pervertită şi să obţii veritabilul post de Maestru şi Rege, Una cu Mine, stând pe tronul “Eului”, obligând personalitatea ta să revină la locul său natural care i se cuvine, acela al unui supus şi al unui servitor gata să asculte şi dispus să execute Ordinele Mele în cele mai mici detalii, devenind astfel un instrument demn de Întrebuinţarea sa de către Mine.







CAPITOLUL XIV



MEDIUMII ŞI MEDIATORII


1. Tu, care în dorinţa ta de a Mă servi, te-ai alăturat unei biserici, unei organizaţii, unei societăţi oculte sau unui ordin spiritual oarecare, crezând că îmi vei face plăcere prin aceea că îi ajuţi în activitatea lor sau că tu îi susţii şi că în consecinţă tu vei putea să primeşti favoruri speciale de la Mine, ascultă şi meditează la aceste Cuvinte.
2. În primul rând, să ştii că Eu sunt deja mulţumit de tine, pentru că tu nu faci nimic fără ca Eu să te determin să faci, şi tu faci totul pentru a îndeplini planurile Mele, deşi uneori ţi se pare că acţionezi contrar voinţei Mele şi numai pentru a-ţi satisface propriile dorinţe.
3. Să ştii, de asemenea, că Eu procur pentru toate spiritele experienţe de viaţă pe care Eu le folosesc pentru a pregăti corpul, a trezi sufletul şi a dezvolta în acesta conştiinţa pentru  ca ele să poată să Mă înţeleagă, în scopul ca Eu să pot să-Mi exprim prin ele Ideea Mea.
4. Eu fac ca spiritele să întrezărească licăriri ale Mele şi ale Ideii Mele; pe parcursul acestor experienţe şi prin inspiraţie Eu le-am vorbit multora care au primit Cuvintele Mele, pe care ei le-au scris în cărţi, şi pe care ei le-au transmis altor spirite, şi Eu Am făcut ca aceste Cuvinte să trezească inimile şi conştiinţele acelora pregătiţi să le primească, deşi autorii şi învăţătorii nu au înţeles în totalitate Semnificaţia Ideii Mele.
5. Eu convertesc în maeştrii şi conducători spirituali pe mulţi dintre cei cărora Eu le inspir spiritul dându-le licăriri din Mine şi din Ideea Mea; ei organizează biserici, societăţi şi culte atrăgând la ei căutători şi sectanţi pentru ca Eu, prin intermediul cuvintelor prin care Eu vorbesc prin ei, să poată să trezească sufletele şi conştiinţele acelora care sunt pregătiţi să Mă cunoască.
6. Dar Eu sunt, UNICUL Impersonal dinăuntru, cel care face totul, de vreme ce maeştrii şi conducătorii nu fac nimic în mod personal, ei doar servind de canale prin care Ideea Mea să poată să se exprime în conştiinţa acelora pe care în acest scop EU îi aduc la ei.
7. Deoarece spiritul este doar un canal şi intelectul un instrument pe care Eu le folosesc în mod Impersonal, exact atunci când trebuie şi oriunde este necesar să exprim Ideea Mea, şi atâta timp cât inima nu se trezeşte şi nu se deschide complet pentru a mă conţine, omul nu poate cu spiritul şi intelectul lui omenesc să înţeleagă în mod conştient Semnificaţia Mea, atunci Eu exprim Ideea Mea prin el.
8. Tu, în dorinţa ta de a Mă servi, poate ai întâlnit vreun maestru sau îndrumător, o personalitate despre care tu crezi că prin cuvintele în aparenţă admirabile, EU vorbesc prin el, că el Mă conţine în inima lui.
9. În îndoielile tale, în neliniştea ta de a-Mi fi pe plac şi în teama ta de a nu-Mi displăcea, atunci când tu nu ai ascultat de poruncile Mele, ai putut recurge la vreun maestru sau îndrumător, care poate îşi spunea preot sau preoteasă a Atot-Puternicului, crezând că primeşti de la el Mesajul Meu pentru tine, sau la cuvintele de ajutor şi sfaturile vreunui “maestru” sau “îndrumător” privind latura spirituală a vieţii, în care tu ai crezut că vezi Trimisul Meu.
10. Tu poţi alerga la el dacă vrei; dar în realitate Eu sunt cel care te plasez într-o astfel de alternativă, dacă tu nu vrei sau nu poţi fi satisfăcut aşteptînd răspunsul Meu şi având încredere în ajutorul Meu pe care Eu ţi-l voi da la momentul potrivit, şi în maniera pe care Eu o voi stabili.
11. Da, chiar Eu te trimit la el şi Eu te las să-i acorzi întreaga ta credinţă şi deplina ta încredere unui astfel de preot sau preoteasă, permiţându-le să-ţi dea toate sfaturile “spirituale” şi învăţăturile pe care tu poţi să le primeşti de la un astfel de “maestru” sau “îndrumător”. Până atunci când, trist şi umilit prin deziluzia care, într-o zi sau alta, - survine în mod inevitabil - tu eşti din nou obligat să revii la Mine, propriul tău “Eu”, intim şi Adevărat.
12. Da toate înşelătoriile, toate chinurile, tot folosul înflăcărării voastre şi al devoţiunii voastre - fără a vorbi de banii voştri şi de toate serviciile voastre, - astfel oferite pentru ceea ce credeţi  a fi Opera Mea, şi pe care înşelătorii vi le sustrag în mod egoist utilizîndu-le pentru a construi şi a-şi întări propria lor putere personală şi prestigiul printre discipolii lor în timp ce ei flatează pe fiecare din voi cu perspicacitate şi vă întreţin cu promisiuni de avansare spirituală printr-un sofism abil sub aparenţa unor frumoase şi sofisticate învăţături spirituale pentru a vă menţine legaţi de ei, în aşa fel încât să continuaţi să-i susţineţi, onorându-i şi glorificându-i; menţinând mereu în suspensie asupra voastră ameninţarea cu Mânia Mea dacă nu le acordaţi o încredere şi o supunere oarbă. Da, Eu vă trimit toate acestea, pentru că voi le doriţi şi le căutaţi, şi Dorinţa este de fapt agentul Voinţei Mele.
13. Este posibil ca tu să-ţi oferi iubirea, devoţiunea şi supunerea ta vreunui maestru - din lumea vizibilă sau invizibilă, indiferent de cât de cinstit, de bine intenţionat, sau de avansat spiritual în înţelepciune ar fi - şi ca tu să crezi că el nu poate fi clasat printre cei pe care tocmai i-am menţionat şi ca tu să primeşti ceea ce tu crezi a fi învăţături de valoare inestimabilă.
14. Şi e bine şi aşa, atâta timp cât tu primeşti ceea ce cauţi, crezând că ai nevoie de ele, şi fiindcă EU prevăd tot ce este necesar pentru ca aceste dorinţe să fie satisfăcute. Dar să ştii că toate aceste sunt zadarnice şi incapabile de a oferi toate rezultatele reale şi căutate, pentru că orice căutare şi orice dorinţă de avansare spirituală aparţin personalităţii; ele sunt deci egoiste, şi conduc în final la dezamăgire, la deziluzie şi la umilire.
15. Dar dacă tu ajungi să înţelegi aceasta, că prin deziluzie şi umilire rezultatele veritabile sunt atinse, că Eu le-am pregătit pentru tine şi te-am îndrumat direct înspre ele, prezentându-ţi posibilitatea de a obţine un ajutor de la un maestru uman oarecare, şi că înspre această umilire EU te-am trimis intenţionat pentru ca revenind mai umil încă şi mai docil decât un copil, tu să fii mai dispus în a asculta  şi a te supune Cuvântulul Meu rostit înăuntrul tău şi pentru ca ascultându-l şi supunându-te lui, tu să poţi intra în Împărăţia Mea.
16. Da, orice căutare exterioară se va termina în felul acesta şi te va face să revii la Mine epuizat, gol şi înfometat, doritor de a asculta Învăţătura Mea şi de a face orice pentru o fărâmitură din Pîinea Mea, pe care tu ai dispreţuit-o în încăpăţânarea şi aroganţa ta, necrezând-o suficient de bună pentru spiritul tău orgolios.
17. Dar, acum, dacă tu eşti obosit de învăţături şi de maeştri, şi dacă eşti sigur că în tine există sursa întregii Înţelepciuni, aceste cuvinte vor aduce o bucurie nespusă inimii tale; oare nu confirmă ele noţiunea de adevăr pe care tu ai perceput-o deja în tine însuţi?
18. Pentru tine, cel care nu poţi încă să înţelegi aceasta şi ai încă nevoie de un Mediator, Eu l-am înviat pe Isus crucificat, pentru răscumpărarea ta, pentru a-ţi arăta cum trebuie să trăieşti, pentru ca prin crucificarea personalităţii tale, tu să te poţi ridica în conştiinţă pâna la Unirea cu Mine.
19. Dar Eu îţi spun, ţie, cel care eşti suficient de puternic pentru a primi, că tu nu ai nevoie de Mediator între tine şi Mine, devreme ce noi suntem deja Unul. Dacă tu ai şti, ai putea ajunge, în conştiinţă direct şi instantaneu la Mine, Eu, Dumnezeu, în chiar intimitatea ta şi Eu te-aş primi şi tu ai rămâne cu Mine pentru totdeauna şi cum dintotdeauna face Fiul Meu Isus, omul din Nazaret, prin care Eu Mă exprim şi acum chiar, aşa cum Eu am făcut-o acum o mie nouăsute de ani şi aşa cum Eu Mă voi exprima şi prin tine.
20. Ţie, care te întrebi cum şi de ce EU îţi spun despre lucruri atât de frumoase şi de spirituale prin personalităţi care nu trăiesc în acord cu învăţăturile pe care în aparenţă ele le dau ca provenind de la ele, ţie Eu îţi voi spune că:
21. EU folosesc în mod Impersonal toate mijloacele pentru a exprima Semnificaţia Mea.
22. Unele dintre ele au fost pregătite de Mine pentru a fi mai bune mijloace de exprimare decât altele, fără să fie conştiente de Mine, în mod personal.
23. Altora dintre ele, Eu le-am trezit inima pentru ca ele să Mă conţină mai mult, unificându-se astfel conştient într-o oarecare măsură cu mine.
24. Altele s-au unit cu Mine în aşa mod încât ele nu mai sunt separate de Mine în conştiinţă, şi acestea sunt personalităţile în care Eu trăiesc, Eu Mă mişc, şi îmi exprim Natura Spirituală.
25. Din primele epoci de exprimare pe pămînt, Eu sunt cel care Mi-am pregătit Preoţii, profeţii şi pe cei numiţi Messia pentru ca ei să ofere lumii o viziune a Ideii Mele - Verbul (Cuvântul) Meu care în final se va face carne (se va exprima material).
26. Dar fie că Eu vorbesc printr-un preot, printr-un profet, printr-un Messia, printr-un copil, sau prin cel mai mare duşman al tău, toate cuvintele care au o importanţă vitală pentru tine, sunt cuvintele pe care “EU SUNT”-ul tău le spune prin organismul unui astfel de medium conştiinţei Sufletului tău.
27. Dacă unii dintre voi se adună pentru a asculta Cuvântul Meu rostit printr-unul dintre Preoţii Mei, aceasta nu înseamnă că Preotul vi-l trimite de la el-însuşi, ci Eu din inima (din interiorul) fiecăruia, Eu inspir Preotului Cuvintele de Viaţă care pătrund în mod profund în conştiinţa fiecăruia dintre voi, - fără ca el să ştie care sunt cuvintele care vă impresionează atât de profund -  şi poate, fără chiar să înţeleagă Semnificaţia Mea în cuvintele pe care el vi le spune.
28. Dar Eu, dinăuntrul lui, EU extrag din devoţiunea combinată cu credinţa în Mine, exprimată în mod conştient  sau inconştient prin toţi cei reuniţi în jurul lui, Forţa Spirituală prin care Eu ating conştiinţele acestor spirite pe care Eu le-am pregătit, pentru ca ele să înţeleagă Semificaţia Mea. Pentru că deşi EU spun aceleaşi Cuvinte pentru toţi, aceste cuvinte conţin totuşi un Mesaj distinct şi particular pentru fiecare şi nimeni nu înţelege decât partea din Mesaj care îi este destinată, pentru că Eu, cel dinăuntrul tău, dau cuvintelor Semnificaţia pe care Eu doresc ca ele să o aibă pentru tine, iar EU, dinăuntrul fratelui tău sau al surorii tale, le dau, de asemenea semnificaţia pe care EU doresc ca ele să o aibă pentru ficare dintre ei.
29. Atunci cînd două sau trei persoane se adună în Numele Meu, EU SUNT totdeauna prezent, deoarece ideea care îi face să se reunească, este inspirată de Mine în interiorul fiecăruia dintre ei, ea fiind de fapt Ideea Mea. Şi din unirea aspiraţiilor lor înspre Mine, Eu creez un canal sau un mijloc prin care EU permit conştiinţei Sufletului să obţină câteva licăriri din Mine conform puterii de înţelegere a fiecăruia dintre ei.
30. Pe fiecare Preot, pe fiecare Maestru, pe fiecare Medium EU îi fac să ştie aceasta instinctiv, pentru că ei sunt Miniştri Mei aleşi şi de asemenea EU fac să se trezească în ei dorinţa de a se înconjura de adepţi sau de discipoli, pentru a trezi conştiinţa Prezenţei Mele în  inimile acelora care sunt pregătiţi. Preotul, Maestrul şi Mediumul, se poate ca să nu Mă fi recunoscut înăuntrul lor-înşile şi este posibil ca ei să creadă că Eu sunt o entitate sau o fiinţă personalizată într-un Maestru, un Zeu sau un Mântuitor străin de ei, dar aceasta nu are importanţă, de vreme ce prin anumite cuvinte pe care Eu îi fac pe aceşti Miniştri să se exprime ca şi prin Forţa Spirituală furnizată de diverşi discipoli, Eu pot trezi conştiinţa Sufletului acelora pe care Eu îi îndemn înspre aceşti Miniştri pentru o înţelegere reală a Mea, Unicul Impersonal care rezidă în esenţa, în centrul precis al Tuturor, în inima fiecăruia.
31. Pentru că “Eu Sunt” -ul Ministrului Meu şi “Eu Sunt”-ul fiecărui discipol sunt Una, în consecinţă, în înţelegere, în iubire şi în plan, plan ce constă în îndeplinirea Voinţei Mele.
32. Şi acest “Eu Sunt” este în întregime Impersonal şi nu cunoaşte nici timp, nici entităţi diferite, şi în mod simplu utilizează personalităţile Ministrului şi ale Asistenţilor săi ca şi împrejurarea contactului personal ca pe un mijloc de a da o voce Ideii Mele, care întotdeauna luptă în interior pentru a se exprima material.
33. Pe aceşti Miniştri care profită de încrederea acelora care Mă urmează, servindu-se de aceştia pentru a favoriza interesele lor personale, la timpul stabilit, EU îi fac să se trezească la recunoaşterea Voinţei Mele şi a Ideii Mele. Totuşi această trezire nu este agreabilă personalităţii lor şi le provoacă aproape întotdeauna o mare suferinţă şi o mare umilire; dar sufletele lor se bucură şi intonează imnuri de mulţumire înspre Mine atunci cînd aceasta se produce.
34. Deci să nu te miri de Cuvintele admirabile pline de Adevăr care uneori vin din gura unei persoane care este în aparenţă incapabilă de a le spune ca şi de a le înţelege; nici de faptul că simpli discipoli se trezesc uneori mai curând şi-i depăşesc în evoluţie pe învăţătorii lor, pentru că Eu, care trăiesc înăuntrul ambilor, atât al învăţătorului cât şi al discipolului, Eu aleg condiţiile diverse şi prevăd modurile diferite pentru exprimarea Atributelor Mele în fiecare Suflet în parte, plasând pe fiecare din ei în momentrul şi în locul exact în care ei pot să se completeze, unii pe alţii şi să se într-ajutoreze mai bine; unindu-se astfel toţi în cea mai armonioasă exprimare a Ideii Mele.








CAPITOLULUL XV



MAEŞTRII


1. Tu, cel care aderi încă la ideea expusă în diversele învăţături, că Eu voi da un “Maestru” sau “Învăţător” Divin fiecărui aspirant la unirea cu Mine, ascultă cuvintele Mele.
2. Este adevărat că EU Ţi-am permis, în trecut să cercetezi în tot felul de cărţi mistice, să urmezi învăţături şi să practici culte, stimulând în felul acesta dorinţa ta secretă de a dobândi puterile necesare pentru a obţine unirea lăudată în aceste învăţături, chiar până la a trezi în tine conştiinţa cât de slabă că posezi aceste puteri.
3. Eu ţi-am permis chiar să crezi că practicând astfel anumite exerciţii sau respirând într-un mod sau altul, sau rostind anumite mantre sau afirmaţii, tu vei putea  atrage înspre tine un “maestru” din invizibil care ar fi învăţătorul tău şi te-ar  putea ajuta pregătindu-te pentru anumite iniţieri care ţi-ar permite să fii admis într-un grad avansat al vreunui ordin secret în sferele interioare ale existenţei unde o mare parte  din Inţelepciunea Mea ţi-ar fi revelată.
4. Nu numai că Eu ţi-am permis toate acestea dar mai mult decît atât, dacă tu poţi înţelege, Eu am fost cel care te-a condus la aceste cărţi, care ţi-au inspirat o astfel de dorinţă şi făceam ca o astfel de credinţă să se fixeze în spiritul tău, dar nu pentru scopurile pe care tu ţi le-ai imaginat.
5. Da, Eu te-am făcut să treci prin toate aceste învăţături, aceste dorinţe, şi aceste credinţe, încercând să-i prezint spiritului tău omenesc, Forţele pe care Eu le folosesc pentru exprimarea Ideii Mele Divine.
6. Eu am descris aceste forţe ca ierarhii cereşti, pentru ca intelectul tău omenesc să poată să înţeleagă mai bine, Eu le-am pictat ca îngeri sau ca Fiinţe Divine, ca agenţi sau ca executori Imperiali ai  Voinţei Mele avînd de exprimat Ideea Mea care era la Început.
7. Dar tu nu ai înţeles.
8. Intelectul tău omenesc, entuziasmat de posibilitatea de a întâlni şi de a comunica cu una din aceste Fiinţe, conform cu ceea ce s-a spus în unele din aceste învăţături, a încercat imediat să le personalizeze şi a început să dorească apariţia lor în viaţa ta, imaginându-ţi că ele s-ar interesa de problemele tale omeneşti, şi că trăind conform anumitor reguli prescrise în aceste învăţături, tu le vei face binevoitoare şi le vei determina să te ajute să atingi “Nirvana” sau Nemurirea.
9. Cu toate că, intenţionat, EU ţi-am permis să te hrăneşti cu aceste iluzii, te-am lăsat să aspiri, să te rogi şi să lupţi cu seriozitate, supunându-te tuturor instrucţiunilor care ţi s-au dat, încurajându-te chiar, uneori să le urmezi, prin licăriri ale unor fiinţe ideale pe care Eu te-am făcut să le vezi în viziune sau în  vise de tine însuţi imaginate, permiţându-ţi să crezi că aceste fiinţe ar fi “Maeştrii” pe care tu îi aşteptai.
10. Este posibil ca Eu să fi dezvoltat în tine anumite facultăţi, care să te facă să simţi prezenţa unor personalităţi care au venit din lumea spirituală, şi care au fost atrase prin dorinţele tale, căutând să fie pentru tine Maeştri sau îndrumători.
11. Dar acum a venit timpul când trebuie să ştii că astfel de fiinţe nu sunt Maeştri, că Fiinţele Divine nu sunt Maeştri şi că Eu şi numai EU, “Eul” tău propriu şi veritabil, SUNT Unicul tău Maestru.
12. Oricine ar fi fiinţa de formă umană sau spirituală care se prezintă conştiinţei tale şi se recomandă a fi Maestru sau pe care spiritul tău îl caracterizează ca Maestru, nu este nici mai mult nici mai puţin decât o personalitate ca şi tine, şi în consecinţă nedivin, în ciuda numeroaselor “Adevăruri” admirabile pe care le predică şi a lucrurilor “minunate” pe care el le săvârşeşte.
13. Ori, acesta este un mister şi atâta timp cât tu nu-l vei înţelege, eşti îndreptăţit să accepţi ceea ce s-a spus anterior şi deci să nu fii de acord cu anumite declaraţii făcute aici, în prealabil, ca şi cu învăţăturile contradictorii ale altor Revelaţii ale Mele.
14. Dar să nu te temi de nimic; acest mister îţi va fi revelat dacă într-adevăr tu doreşti să cunoşti Semnificaţia Mea.
15. Aşteptând aceasta, de ce te consideri tu satisfăcut în cererea ta cu tot ce este inferior Atot-Perfectului?
16. De ce să cauţi tu într-un Îndrumător sau într-un Învăţător spiritual sau uman, într-un maestru sau înger, manifestarea în  mod necesar limitată a Perfecţiunii Mele, când poţi să recurgi direct la Mine, Dumnezeu din tine-însuţi, Atotcunoscător, Atotputernic şi Omniprezent, Ideea Inspiratoare care este cauza Tuturor Manifestărilor şi este prezentă în intimitatea fiecăruia dintre ele?
17. Şi aşa cum EU SUNT în Tine, tot aşa EU SUNT în tot ceea ce tu cauţi; şi aşa cum întreaga Înţelepciune, întreaga Putere, şi întreaga Iubire pe care ele o posedă, emană în mod unic  din Mine, de ce să nu alergi tu la Mine acum chiar şi să nu Mă laşi tu să te pregătesc pentru ca EU să pot să exprim Întregul Meu prin Tine?
18. Atâta timp cât spiritul tău omenesc va căuta sau adora ideea unui maestru într-o altă fiinţă, oricât de elevat sau sfânt ar putea să-ţi pară, tu vei rămâne dominat de aceste idei; până atunci poate, chiar Eu în mod real îţi voi permite să întâlneşti şi să comunici cu un astfel de “maestru”.
19. Dar dacă acest privilegiu ţi s-ar acorda, acesta ar fi doar pentru a grăbi trezirea ta, prin deziluzia care va urma, atunci când vei vedea că  acest “maestru” nu este de fapt decât o personalitate mult mai avansată în trezire decât tine, dar nimic mai mult decât o personalitate - şi nu Unicul Divin pe care Sufletul tău din adâncul tău cel profund aspiră să-l cunoască.
20. Pentru că Eu te hrănesc cu toate aceste idei care ajută la a-ţi arăta realitatea din spatele aparenţei, şi dacă Eu te conduc la o decepţie aparentă şi tu îţi pierzi încrederea în toate învăţăturile omeneşti, în orice perfecţiune omenească, şi chiar divină, aceasta este doar pentru ca tu să devii capabil să distingi mai clar între materie şi umbră, şi pentru a te pregăti pentru acel ideal mai înalt pe care Eu ţi-l voi descrie în continuare.
21. Tu te poţi ridica în personalitatea ta omenească numai la idealul pe care spiritul tău este capabil să-l conceapă. Prin Dorinţă EU fac ca Voinţa Mea să se manifeste în tine şi prin Dorinţă EU am executat multe opere admirabile.
22. Dar pentru tine cel care te-ai înălţat deasupra Dorinţei, pentru tine care nu mai cauţi nici Maestru, nici chiar pe Mine, dar care trăieşti numai în credinţa Prezenţei Mele şi a promisiunilor Mele Eterne, - pentru tine Eu rezerv o uniune şi o comuniune care va produce în Sufletul tău o fericire şi o bucurie atât de mari încât spiritul tău omenesc îi este imposibil de a şi le imagina.
23. Tu eşti o personalitate omenească şi totuşi Tu eşti Divin, deci perfect.
24. Tu crezi primul dintre aceste adevăruri, însă pe al doilea nu.
25. Totuşi ambele sunt adevărate. Acesta este misterul.
26. Tu eşti în mod precis ceea ce tu crezi că eşti.
27. Una sau alta, cu care din aceste două afirmaţii eşti de acord? Sau cu amândouă?
28. Tu eşti Una cu Mine, EU SUNT în tine, în personalitatea ta omenească, în fiecare facultate a Intelectului Tău. EU SUNT în fiecare celulă a corpului Tău, în fiecare Atribut al spiritului Tău, în fiecare facultate a Intelectului Tău. EU SUNT Sufletul, principiul activ al fiecăruia dintre ele.
29. Şi Tu eşti în Mine, Tu eşti o celulă a Corpului Meu, Tu eşti un atribut al Spiritului Meu. Tu eşti o facultate a Intelectului Meu. Tu eşti o “parte “ din Mine şi totuşi Tu eşti Eu, Eu-Însumi. Noi suntem UNU  şi am fost aşa dintotdeauna.
30. Personalitatea Ta omenească este pentru tine ceea ce Tu eşti pentru Impersonalitatea Mea Divină. Ele sunt creaţiile noastre, expansiuni ale Existenţei noastre.
31. Tu eşti Unul din Atributele Mele mentale, una din Puterile Mele Divine, una din Radiaţiile Voinţei Mele, care emană din Eul Meu Impersonal pentru a atinge Scopul Meu.
32. Da, Tu eşti o Fiinţă Divină, un înger de Lumină, o “parte” sau o etapă vie a Mea, căreia EU i-am dat un impuls în scopul de a exprima în mod impersonal Ideea Mea.
33. Şi oare un Înger, o fiinţă în întregime impersonală, un Atribut al Voinţei Mele, ar putea să se intereseze de lucruri omeneşti?
34. Nu, el utilizează natura ta omenească şi activităţile tale omeneşti doar ca mijloace şi canale prin care Voinţa Mea să dea o exprimare Ideii Mele.
35. Şi această idee relativ la un Maestru, pe care Eu am prezentat-o atenţiei spiritului tău, a fost doar pentru a te pregăti şi a te aduce în faţa acestei Idei de Eu, “Eul” tău Impersonal, Inger Unic de Lumină, Unicul şi Veritabilul Maestru interior.
36. Spiritul tău omenesc, aşa cum este el constituit, crede că, în anumite ocazii are nevoie de un Maestru la care să apeleze în încercările sale omeneşti, sau în frământările şi dificultăţile sale, de cineva la care să ceară explicaţii şi sfaturi, crezând că problemele vieţii pot să fie rezolvate în acest mod. Şi dacă Eu îţi aduc pe vreunul care râde de tine sau te înşală, el te va arunca în final la Mine, “Eul” tău propriu şi intim, atunci când poate, descurajat, deziluzionat şi umilit vei fi dispus să vii la Mine, în interiorul tău, şi să asculţi vocea Mea, care tot timpul ţi-a vorbit, dar pe care spiritul tău egoist şi orgolios, nu a binevoit s-o asculte.
37. Tu, care nu ai experimentat încă aceasta, care nu ai întâlnit încă Maestrul aspiraţiilor tale, nici sub formă umană, nici sub formă spirituală; tu, în care Cuvintele Mele nu au putut să trezească un ecou de activitate care să răspundă adevărului lor, Eu îţi rezerv anumite experienţe, care te vor conduce infailibil la Mine, mai târziu; şi atunci, tu vei şti că EU SUNT Maestrul, Ideea Inspiratoare, a fiecăreia din gândurile tale şi a fiecăruia din aspiraţiile tale atât interioare cât şi exterioare către maestrul pe care-l doreşti.
38. Dacă tu te îndoieşti, nu ai decât să recurgi la CHEIE.
39. A te gândi la un Maestru, înseamnă a crea unul.
40. Prin gândirea ta, această idee despre un Maestru, devine ceea ce tu doreşti să fie, sau ceea ce tu îţi imaginezi că este.
41. Cu alte cuvinte, prin gândirea ta, creezi în jurul acestei idei toate calităţile, pe care tu îţi imaginezi că le are un Maestru. Spiritul tău omenesc, prin dorinţă, prin aspiraţie, prin adoraţie, trebuie în mod necesar să creeze  aceste calităţi într-o fiinţă imaginară oarecare, care nu este decât o personalitate, pentru că tu, nu poţi încă concepe o fiinţă Impersonală.
42. La fel, în funcţie de intensitatea dorinţei tale şi a gândirii tale, această idee trebuie mai devreme sau mai târziu să se manifeste complet, fie atrăgând înspre tine o astfel de personalitate încarnată, sau o alta asemănătoare care se manifestă ca o entitate a tărâmului viselor sau a viziunilor.
43. S-a spus că: “atunci când discipolul este pregătit, Maestrul apare”. Şi această afirmaţie este adevărată într-un anumit sens, dar nu aşa cum ai interpretat-o tu.
44. Dorinţa ta secretă de a avea un Maestru ţi-l va aduce; dar numai atunci când Eu te-am pregătit pentru această apariţie.
45. Dar această apariţie nu va fi altceva decât aparenţa unui Maestru. Atunci cînd Adevăratul Maestru sau Învăţător va apare, se poate ca tu să nu-l recunoşti, căci el poate să se ascundă sub aspectul unui alt prieten care se interesează de tine, al unui asociat al tău în afaceri, al vecinului tău cel mai apropiat sau al soţiei tale, al soţului tău sau al copilului tău.
46. Pentru că Eu dau învăţăturile Mele prin toate mijloacele, conform necesităţii momentului, pentru a impresiona conştiinţa ta omenească. Eu te învăţ continuu, chiar şi când tu nu-ţi dai seama de acest lucru. Eu am multe căi pentru a ajunge până la conştiinţa ta şi le utilizez pentru a te aduce la înţelegerea Semnificaţiei Ideii Mele.
47. Eu vorbesc prin multe voci: prin vocea Spaimei, a Iubirii, a Invidiei, a Bunătăţii, a Ambiţiei, a Patimei, a Beţiei, a Plăcerii, a Geloziei, a Senzualităţii, a Suferinţei, şi a Ruşinii; - prin vocea tuturor emoţiilor omeneşti, a pasiunilor şi a dorinţelor. Eu vorbesc prin vocea Naturii, prin vocea Experienţei, chiar prin vocea Cunoaşterii omeneşti.
48. Da, toate acestea constituie Vocea Mea de care EU mă folosesc în mod Impersonal pentru exprimarea Adevărului; pentru că EU SUNT în toate şi pentru că EU SUNT realul din toate şi pentru că Vocea vorbeşte în miile sale de modalităţi de exprimare, tu fiind de asemenea o “Parte” a acestui Tot, pentru că EU SUNT în Tine, sperând ca tu să mă recunoşti şi să cooperezi conştient cu Mine în exprimarea Ideii Mele de Perfecţiune Impersonală pe pământ, precum ea este exprimată în Cer.
49. Numai cînd această recunoaştere va veni, tu vei afla şi vei cunoaşte Adevăratul Maestru. Atunci şi numai atunci, tu vei realiza că EU, propriul tău “Eu” Impersonal, sunt unicul Maestru posibil pentru personalitatea ta omenească.
50. Atunci tu vei înţelege de ce nici o fiinţă omenească sau altfel, nu ar putea fi Impersonală pentru a fi Maestru al vreunei alte fiinţe; din cauză că o fiinţă impersonală, nu ar putea niciodată să fie recunoscută ca Maestru al unei fiinţe omeneşti, şi deci ea nu ar avea nici un interes pentru activităţile tale omeneşti.
51. Dacă în viaţa ta ar veni la tine o fiinţă care ţi s-ar părea Divină şi ţi-ar arăta un oarecare interes, să fii sigur că aceasta nu este încă complet Impersonală. Ar putea fi un Maestru Uman, dar niciodată cel Divin, pe care tu din tot sufletul tău, aspiri să-l serveşti.
52. Dar poate ai fi satisfăcut să ai o astfel de fiinţă ca Maestru, chiar dacă el n-ar fi complet Impersonal. Dacă aşa stau lucrurile, atunci de acum încolo, Eu te voi face să-ţi dai seama de imperfecţiunile tale, printr-o comparaţie constantă cu Perfecţiunea Mea Impersonală, până când în final tu vei apela şi alerga la Mine, supunându-te complet Mie; recunoscându-mă pe Mine şi Impersonalitatea Mea ca pe Unicul Model şi Ideal, ca pe Adevărata Cauză care a inspirat lunga ta căutare a Perfecţiunii Mele înafara ta, în timp ce tu puteai să o găseşti doar înăuntrul tău, profund ascunsă înăuntrul propriului tău Suflet.








CAPITOLUL XVI



ISUS CHRISTOS ŞI IUBIREA SA


1. Ţie, care te temi că prin Cuvintele Mele, pot să distrug credinţa ta în Isus Christos şi iubirea ta pentru El, ţie, Eu îţi spun:
2. Acum aproape două mii de ani, atunci când procesul de exprimare a Ideii Mele atinsese stadiul în care Eu puteam arăta un aspect al Realităţii Mele Divine; pentru a-Mi atinge scopul şi pentru a reaminti Atributelor Mele omeneşti misiunea lor pe pământ, era necesar ca Eu să mă exprim printr-o personaliate umană şi ca Eu să-Mi manifest Atributele Divine sub formă umană, pentru ca spiritele şi intelectele lor omeneşti să poată vedea, să-şi amintească şi să fie inspirate de Mine în mod interior, pentru a lăsa Ideea Mea să se exprime la fel prin ei şi să se manifeste astfel în personalităţile lor omeneşti.
3. Ceea ce Eu am făcut prin personalitatea lui Isus, omul din Galilea, prezentând înţelegerii omeneşti, prin intermediul Învăţăturilor Mele date prin El, şi prin Viaţa Mea manifestată prin El, ceea ce era necesar să fac pentru a exprima complet Ideea mea.
4. Eu am arătat, prin experienţe de natură simbolică îmbrăcând personalitatea omenească, prin care toate personalităţile trebuie să treacă înainte ca voi, Atributele Mele omeneşti care aţi creat aceste personalităţi, să puteţi deveni din nou suficient de Impersonale pentru a fi împreună cu Mine, exprimări conştiente ale Ideii Mele Divine.
5. Voi Toţi, Atributele Mele omeneşti, înainte ca “EU SUNT”-ul din interiorul vostru să poată să trezească în  sufletele voastre omeneşti, pentru a Mă percepe pe Mine, Intimul vostru “Eu “ Divin, va trebui să vă naşteţi dintr-o iubire Imaculată, într-o iesle umilă, -loc în care animalele vin să se hrănească ( cu inima pocăită şi umilită, plini de credinţă şi de încredere în Dumnezeu, condiţie la care trebuie să ajungă natura umană sau animală). Atunci voi va trebui să  fiţi conduşi în Egipt, pămîntul întunericului ( sau al activităţii intelectuale), pentru ca acolo să luptaţi şi să creşteţi, în corp şi în cunoaştere, până atunci când vă veţi întări prin senzaţia de Eu, în interiorul vostru. Şi atunci când veţi fi suficient de conştienţi de Puterea Mea şi de Iubirea Mea, EU voi începe să rostesc prin voi Cuvinte de Înţelepciune şi de Adevăr, care vor uimi înţelepţii lumii; chiar pe cunoscători ai Legii. Apoi va veni o lungă perioadă de studiu şi de meditaţie, care vă va hrăni spiritul şi vă va dezvolta Sufletul, până atunci când voi veţi ajunge la maturitatea completă a conştiinţei interioare a “EU sunt”-ului, care vă va pregăti pentru botezul vostru în Iordan, timp în care veţi fi pregătiţi să vă deschideţi Mie, conştiinţei depline că Voi şi cu Mine sunteţi UNUL, că nu există separaţie între noi, că Eu Sunt “Eul” vostru “Intim şi Adevărat”, urmând ca după acest moment voi să-Mi permiteţi să conduc vieţile voastre în mod absolut.
6. Atunci Eu, vă voi conduce în lumea (numită Deşert în cealaltă revelaţie a Mea), pentru ca acolo să vă pun la încercare, să vă întăriţi, şi să vă obişnuiţi cu utilizarea Impersonală a Atributelor Mele Divine, apoi Eu vă voi prezenta cele trei mari ispite: Puterea, Orgoliul adevăratei virtuţi şi Ambiţia, până când veţi fi dovedit că nimic din ceea ce se raportează la intelect, la “eul” egoist sau la ceva material, nu poate să vă determine să Mă uitaţi în mod interior; şi până când Vocea Mea, a Mea cea care vorbeşte în inimile voastre sau în inimile fraţilor voştri, va fi singura Voce pe care atunci veţi fi capabili să o auziţi.
7. După această încercare va începe perioada de săvârşire a minunilor şi de învăţare a mulţimilor, însoţită de insulte şi de Persecuţia necredincioşilor şi de batjocoriri; urmată de judecata lui Pilat, reprezentând legea Lumii, sentinţa, urcarea Calvarului purtând Crucea, răstignirea pe Cruce, Agonia, cele trei zile în mormânt şi apoi învierea finală, care va avea loc atunci când vă veţi uni complet cu Mine.
8. Toate acestea au semnificaţia lor ocultă sau aplicarea lor în ceea ce ţine de suflet şi vor trebui să fie uşor înţelese de către tine, dacă tu Mi-ai deschis inima ta.
9. Aşa a fost Drumul în trecut, pentru tine şi pentru toţi cei care au studiat şi s-au supus Învăţăturilor Mele date în Reveleţiile Mele anterioare. Dar acum a venit timpul pentru care Eu te-am pregătit pe tine şi pe mulţi alţii, pentru o Nouă “Iertare” prin care tu poţi intra în conştiinţa de Eu direct şi deacum încolo prin Calea Impersonală. Cei care sunt destul de maturi şi de puternici pentru a respinge toate insinuările personalităţii omeneşti, şi care pot să spună EU SUNT! şi să ştie că EU SUNT Cel UNIC din interior, cel care dă această forţă şi il pune în stare de a se ridica deasupra distracţiilor şi a influienţelor lumii materiale; ei sunt cei pe care Eu i-am ales pentru a exprima prin ei, întreaga glorie minunată a Ideii Mele Divine.
10. Christos, sau Conştiinţa “EU SUNT”-ului trebuie să se nască în inima ta şi în cea a oricărei personalităţi omeneşti; ea trebuie să se dezvolte, să lupte şi să treacă într-un fel, prin toate experienţele simbolizate în Viaţa lui Isus, înainte de a putea ajunge la acest punct şi de a deveni împreună cu Mine, o expresie conştientă a Ideii Mele Divine. Şi exemplul Iubirii şi cel al Milei lui Isus pe care Eu am exprimat-o în viaţa sa, tu trebuie s-o exprimi de asemenea pînă la un anumit grad în viaţa ta, înainte ca să-ţi fie posibil de a gusta fructele acestei Iubiri, care în realitate  nu este numai Iubirea, dar şi Sfînta Treime în Unitate: Iubire - Înţelepciune - Putere, exprimare veritabilă a Vieţii Mele Impersonale.
11. Pînă acum tu nu ai cunoscut semnificaţia Vieţii Impersonale. Iubirea, dacă tu analizezi cu grijă acest sentiment, nu a fost pentru tine decât o emoţie sau o pasiune omenească şi din acest motiv tu ai fost incapabil să concepi o iubire detaşată şi lipsită de orice interes omenesc sau personal. Dar acum, în măsura  în care tu vei începe să Mă simţi în interiorul inimii tale ( înăuntrul tău însuţi) şi o vei deschide larg pentru a Mă conţine în ea, la fel EU te voi umple de o senzaţie nouă, minunată şi ciudată care va trezi şi va însufleţi fiecare fibră a fiinţei tale cu instinct creator şi această senzaţie va fi un veritabil Elixir de viaţă pentru tine. Şi tocmai exprimarea materială a acestui sentiment atunci când în acelaşi fel Eu îl voi răspândi în lume prin tine, tu vei gusta dulceaţa inexprimabilă a Sacrei Mele Iubiri Impersonale, cu iluminarea spiritului şi a Conştiinţei Puterii Nelimitate care o însoţeşte; şi Eu te voi face să fii, în felul acesta, un canal complet lipsit de “eul” egoist şi deci perfect, pentru exprimarea Impersonală a Ideii Mele Divine.
12. Şi tu îţi vei da seama că eşti o “parte” din Mine şi o “parte” din orice altă fiinţă  şi că tot ceea ce tu ai sau eşti, nu este al tău, ci al Meu şi este pentru folosinţa Mea,  indiferent unde şi cum decid Eu.
13. Şi viaţa ta nu va mai fi concentrată în tine-însuţi, pentru că acest “ego” va dispărea topindu-se în celelalte Euri ale tale şi atunci tu vei da în mod liber din Viaţa ta, din Inteligenţa ta, din Forţa ta şi din Esenţa ta, care nu sunt decât etape ale Vieţii Mele sau ale Iubirii Mele Impersonale, pe care Eu ţi le-am dat doar pentru această utilizare.
14. În personalitatea lui Isus Christos, Eu Am manifestat mult din Iubirea Impersonală, suficient pentrua te inspira, pentru aţi da dorinţa de a imita Viaţa Sa şi personalitatea Sa, şi prin intermediul acestei aspiraţii şi acestei lupte, să trezeşti conştiinţa lui Christos în tine. Şi prin această trezire şi prin înţelegerea faptului că Isus Christos nu este decât drumul sau poarta care se deschide şi conduce la Mine; Eu te-am adus în final la momentul în care tu poţi intra în Viaţa Impersonală şi să devii în mod conştient, o “parte” din ea.
15. Dar EU îţi spun aici în mod clar că Iubirea Mea Impersonală nu are nimic comun cu vieţile şi iubirile personale. Acestea nu sunt decât mijloace exterioare pe care le utilizez cu scopul de a răspândi prin ele Iubirea Mea Veritabilă, din inima Omenirii în lume, unde ea îşi exprimă în mod constant Puterea Sa însufleţitoare şi creatoare care înalţă şi cuprinde totul.
16. Iubirea mea nu ia în considerare nici personalităţile, nici indivizii, acestea nu sunt decât piesele de şah pe care Eu le mişc pe tabla de şah a vieţii, aşa cum consider că este preferabil pentru a îndeplini Planurile Mele: - exprimarea ultimă şi completă a Ideii Mele Divine în Omenire.
17. Şi EU pot exprima Ideea Mea, numai în Omenire după cum tu poţi exprima ideea ta de tine-însuţi, numai prin personalitatea ta omenească.
18. În Omenire Eu trăiesc, Mă mişc şi am Fiinţa Mea. Ea este personalitatea şi corpul omenesc al “Eului” Meu nemuritor, aşa cum personalitatea ta şi corpul tău îţi servesc pentru a-ţi exprima fiinţa ta.
19. Toate personalităţile omeneşti cu corpurile lor nu sunt decât celulele Corpului Meu, Omenirea. Şi astfel, aşa cum “EU SUNT” ul tău a început acum să adapteze corpul tău pentru ca tu să te poţi exprima perfect prin Ideea Mea relativ  tine, adică “Eul” tău Intim şi Veritabil; tot la fel EU-SUNT pe cale de a adapta gradat Omenirea pentru ca ea să poată exprima perfect Ideea Mea la Mine-Însumi.
20. În proporţia în care celulele individuale devin părţi impersonale şi armonioase a organelor pe care le formează, prin faptul că participă la Viaţa Mea, ele pot să trăiască o viaţă sfântă şi fericită; dar dacă o singură celulă se opune sau acţionează contrar legii generale a organului său, funcţionarea armonioasă a acestui organ va deveni imposibilă, ceea ce în mod natural va  afecta întregul corp şi rezultă în consecinţă boala sau indispoziţia.
21. Fiecare celulă a unui organ, este o parte integrantă a organului respectiv şi activitatea ei este necesară pentru funcţionarea perfectă a acestui organ şi pentru sănătatea perfectă a Corpului Meu; dar dacă fiecare celulă nu cedează întreaga sa putere şi întreaga inteligenţă, care nu sunt decât atributele Vieţii pe care Eu le-am dat-o pentru funcţionarea perfectă a întregului Meu Corp, efectul va fi lipsa de armonie, cu toate efectele care urmează, ca boala, suferinţa, păcatul, sclavia, sărăcia, neînţelegerea, dezintegrarea şi moartea.
22. La fel dacă fiecare celulă în parte, nu cedează întreaga inteligenţă şi toate puterile cu care Eu am înzestrat-o, în scopul unic de a exprima şi de a păstra viaţa Corpului Meu în sănătate perfectă, unicul rezultat nu poate fi decât dezorganizarea, distrugerea, revolta, şi în final RĂZBOIUL, -războiul între diferitele organe şi celulele lor, respectiv şi în consecinţă, o condiţie sau stare mai mult sau mai puţin haotică în corpul Meu.
23. În Corpul Meu, ce constă din omenire, acesta ar însemna războiul între naţiuni, care sunt organele Corpului Meu. Şi aşa cum orice război nu este decât o stare de maladie acută sau de lipsă de armonie, şi aşa cum  Viaţa Mea care, în Omenire se manifestă ca Iubirea Impersonală, nu poate să se exprime decât prin armonie, tot la fel în corpul fizic, această iubire este totdeauna  pe cale de a utiliza, echilibra şi a prepara condiţiile pentru ca El să poată  să se exprime astfel.
24. Aceasta se realizează, fie eliminând gradat din diferite organe ale corpului toate celulele bolnave, slăbite sau ieşite din starea de funcţionare, sau dezvoltându-se în corpul fizic boala sub formă primejdioasă, ( ca de exemplu febra, hidropizia, furunculoza, otrăvirea sângelui, degenerarea) pentru a exclude apoi rapid celulele, cu bilioanele, până când organul respectiv se purifică sau până când puterea sa de funcţionare se distruge complet.
25. Cu alte cuvinte, viaţa şi activitatea reală a fiecărei celule şi a fiecărui organ, constă în a ceda viaţa sa individuală pentru ca întregul Meu corp să poată Exista sau să se exprime în armonie perfectă. Atunci când fiecare celulă şi fiecare organ nu acţionează decât aşa, şi se constituie într-un canal neegoist prin care Viaţa Mea Impersonală să poată izvorâ, atunci Corpul Meu va deveni un Tot Perfect şi Armonios, iar Ideea Mea poate atunci să exprime pe Pământ puterile sale Divine şi posibilităţile sale, aşa cum aceasta se face în Regiunea Cerească a Eternului.
26. Atunci când tu îmi vei oferi fiinţa ta  în întregime, pentru ca Eu să pot răspândi prin tine Iubirea Mea Sfântă Impersonală, şi când tu nu vei mai avea alt gând decât acela de exprimare perfectă a acestei Iubiri care este Viaţa Mea Reală, Eu voi fi atunci, prin tine, în stare de a însufleţi şi de a trezi gradat pe cei care te înconjoară la recunoaşterea Mea, a lui Christos dinăuntrul lor înşile; pentru ca ei să-mi dea ca şi tine “eul” lor în întregime, până atunci când în final organul sau partea din Corpul Meu reprezentat de Omenire, pe care tu şi ei îl reprezintă, să dobândească o sănătate şi o armonie perfectă şi să coopereze pentru a atinge şi a conserva sănătatea perfectă a Corpului Meu.
27. Atunci când acest timp va veni, forţa Mea Divină de Viaţă sau Iubirea Mea Inpersonală, se va răspândi şi se va manifesta în toată Omenirea şi Ideea Mea se va exprima deplin pe pământ ca şi în Cer, şi pământul ca şi celelalte corpuri cereşti, nu vor mai fi făcute din materie fizică grosieră din care ele par să fie făcute până atunci, ci ele vor fi purificate şi curăţite în întregime de “eul” egoist şi vor fi înălţate din nou la locul de unde ele au coborât, pentru că scopul creaţiei lor, cel de a produce organisme pentru manifestarea materială şi exprimarea omenească a Ideii Mele Divine, va fi atins şi nemaiavând nevoie de mijloace de exprimare pământească sau materială, de atunci încolo Eu voi crea şi exprima numai cu Spiritul, unicul mijloc necesar în Lumea Cerească a Vieţii Impersonale.







CAPITOLUL XVII


GĂSINDU-MĂ

1. Tu care ai studiat cu atenţie tot ceea ce s-a spus aici, şi care crezi că ai zărit o rază de lumină din Mine, dar care nu eşti încă sigur, apropie-te  şi ascultă cu tot sufletul tău ceea ce îţi voi spune acum:
2. Linişteşte-te! şi să ştii că EU-SUNT, - DUMNEZEU!
3. Dacă tu ai învăţat să te linişteşti, dacă tu ai studiat şi meditat asupra acestui “Eu” ca fiind Dumnezeu din tine-însuţi, dacă tu eşti capabil de a-l distinge de “eul” personal şi dacă tu eşti uneori conştient că poţi ieşi, (ca să zicem aşa) din personalitatea ta şi să-ţi vezi fiinţa omenească aşa cum este ea; şi să-i vezi toate defectele demne de dispreţ şi slăbiciunile sale, egoismul său josnic, poftele şi pasiunile sale animalice, dorinţele sale copilăreşti, orgoliul sau stupid ca şi vanităţile sale.
4. Dacă tu poţi face toate acestea, şi dacă tu vezi aceste lucruri cu o viziune limpede, să ştii că în aceste momente, tu eşti UNA cu Mine în conştiinţă, şi că “Eul” tău Intim şi Veritabil din tine este cel care vede cu ochi Impersonali Realitatea lucrurilor.
5. În acele momente, tu te eliberezi de personalitatea ta şi tu trăieşti în Conştiinţa Mea, să o numim Cosmică, Universală, Spirituală sau Impersonală, după cum vrei, pentru că tu n-ai putea vedea aceste lucruri în tine însuţi, dacă nu ai fi făcut-o cu ochi Impersonali, Ochii Mei.
6. Mai mult, dacă tu ţi-ai revedea trecutul, tu ţi-ai aminti că adesea ai resimţit o forţă care te îndemna să faci anumite lucruri, şi pe unele, atunci când supunându-te le făceai, obţineai rezultate remarcabile; pe când atunci când concluzionai asupra altora, raţionând cu intelectul  tău pentru a săvârşi o faptă diferită de cea indicată de Mine, tu nu obţineai ca rezultate, decât eşecul, decepţia şi suferinţa.
7. Această conştiinţă, sau această forţă de nestăpânit, nu era altceva decât “Eul” tău intim şi veritabil, Eul din tine-însuţi, care în acele momente te îndruma, care îţi spunea în mod clar ceea ce tu trebuia să faci. În acele momente, tu auzeai cu urechile tale spirituale, cu Urechile Mele, şi când tu ascultai în mod Impersonal, primeai în schimb succes şi satisfacţie, pe când dacă în mod personal, tu credeai că ştii mai bine decât Mine ce trebuie să faci, nu rezultau în consecinţă decât înfrângeri, necazuri şi nenorociri.
8. Şi dacă au fost momente în care ai simţit apropierea unor întâmplări sau a unor persoane invizibile, sau a vibraţiilor armonioase atunci când tu intrai în legătură cu alte persoane,
9. Acesta nu era decât Eul tău Veritabil, care simţea cu conştiinţa ta Spirituală sau Impersonală, care dacă tu ai şti măcar, este mereu de veghe pentru a te proteja, a te avertiza şi a te sfătui în tot  ceea ce se referă la aceste lucruri, condiţii sau întâmplări materiale.
10. Dar atunci când mă cunoşti mai bine şi mai sigur, şi anume cînd iubirea altruistă umple inima ta şi când tu încerci un impuls puternic de a ajuta pe cineva, de a vindeca bolile celor care te înconjoară, de a alina suferinţele lor, de a-i face fericiţi, de a le arăta drumul Adevărat- aceasta este senzaţia reală a Mea din Tine, şi îndepărtând în acest mod personalitatea, eu folosesc astfel spiritul şi corpul tău în vederea scopului pentru care Eu le-am creat şi anume ca mijloace de exprimare a naturii Mele Reale care este Iubirea  Perfectă a lui Christos sau Conştiinţa de Dumnezeu, Puterea vitalizatoare şi dătătoare de Viaţă şi de mişcare, cea care însufleţeşte şi care vindecă, care se îngrijeşte de toate şi care coordonează totul în Univers.
11. Toate acestea ţi-au fost făcute cunoscute pentru ca tu să poţi încrusta că EU SUNT  în tine, în corpul tău Spiritual, acel corp perfect, înăuntrul căruia EU trăiesc, Cel care îţi vorbeşte permanent în toate întîmplările vieţii, da, în cele mai mici amănunte.
12. Şi dacă tu ai vrea să alegi la Mine, dacă tu ai vrea să observi şi să studiezi atent impresiile pe care tu le primeşti în fiecare clipă, să înveţi să le urmezi, şi în această manieră să speri în Mine, într-adevăr, EU aş îndruma toţi paşii tăi, ţi-aş rezolva toate problemele; sarcina ta ar deveni uşoară şi tu ai fi condus prin câmpii înverzite de pe malurile apelor liniştite ale vieţii.
13. O! Copilul Meu, dacă tu ai folosi în eforturi serioase, hotărâte şi dirijate spre interiorul tău, doar a zecea parte din timpul şi din energia pe care tu ai risipit-o pentru a căuta printre cojile goale ale cunoaşterii şi ale învăţămintelor omeneşti.
14. Dacă tu mi-ai dedica doar o oră pe zi, numai Mie, imaginîndu-ţi şi practicînd prezenţa Mea în tine;
15. Eu îţi promit nu numai că tu M-ai afla curînd, dar şi că aceasta ar fi pentru tine o aşa sursă inepuizabilă de Înţelepciune, de Forţă şi de ajutor, încât spiritul tău omenesc nu este acum în stare de a o concepe.
16. Da, dacă tu M-ai căuta în felul  acesta, acordându-MI PRIMUL loc în viaţa ta, neodihnindu-te niciodată până cînd Mă vei găsi, tu nu ai întârzia să fii conştient de prezenţa Mea, de Vocea Mea Iubitoare care vorbeşte în mod constant din străfundul sufletului tău.
17. Dacă tu ai învăţa să intri într-o dulce comuniune cu Mine, în mod gradat ai afla că trăieşti în Conştiinţa Mea, că în tine trăieşte Cuvântul Meu, şi că tot ceea ce tu doreşti se va realiza în mod miraculos.
18. Totuşi, îţi va fi dificil de a trăi continuu în Mine la început, pentru că Lumea, Materia şi Demonul sunt încă prezente în conştiinţa ta. Însă te vei obişnui treptat să foloseşti ochii Mei Impersonali şi vei fi curând capabil să vezi realitatea lucrurilor, chiar realitatea acelora care par puternicii Pământului, şi atunci vei realiza că trăieşti într-o lume nouă, admirabilă, populată de fiinţe îngereşti care folosesc corpurile de carne ale personalităţii lor omeneşti doar ca vehicule, ca instrumente sau învelişuri pentru a se adapta la condiţiile şi experienţele pe care ele le-au creat, în scopul de a putea dezvolta calităţile Sufletului necesare pentru exprimarea perfectă a Ideii Mele pe Pământ.
19. Atunci nu vor mai fi umbre pentru ochii tăi, nu va mai fi rău şi în consecinţă, Demonul nu va mai exista; pentru că totul este Lumină şi Iubire, Libertate, Fericire şi Pace; dacă tu mă vei vedea în toate, în fiecare fiinţă tu vei vedea un atribut al Meu, în fiecare lucru însufleţit o anumită etapă a Mea şi tu nu va trebui decât să laşi iubirea Mea să lumineze inima ta şi Ea îţi va arăta Semnificaţia Reală a tot ceea ce vei vedea.
20. Şi atunci va veni Marea Cunoaştere: aceea de a fi găsit Împărăţia Cerurilor; tu vei vedea că mergi prin această împărăţie; că ea este chiar şi aici pe pământ, că ea se manifestă peste tot în jurul tău; că tu ai trăit mereu în ea, dar tu nu ai ştiut acest lucru.
21. Şi că în loc de a se afla în afară, într-un loc îndepărtat, oarecare, ea este înăuntrul tău; înăuntrul fiecărei fiinţe, că ea este în cel mai tainic şi intim loc din toate lucrurile manifestate.
22. Cu alte cuvinte, tu vei afla că este REALITATEA TUTUROR lucrurilor şi că orice aspect exterior al acestor lucruri, nu este decât umbra acestei Realităţi, creată de concepţiile false ale omului şi prin credinţa sa în separaţia sa de Mine.
23. Şi când vei găsi Împărăţia, îţi vei găsi în ea de asemenea şi locul tău, pentru că tu vei înţelege că eşti într-Adevăr unul din Atributele Mele Divine; că întreaga ta activitate îţi fusese destinată încă de la început, şi că tot ceea ce va avea loc până atunci, nu este decât o pregătire şi o adaptare a personalităţii tale omeneşti pentru această activitate.
24. Întregul tău suflet va tresări de bucurie, pentru că după atâţia ani de incertitudine, tu te întorci în sfârşit în Căminul Meu şi tu poţi acum în Viaţa Mea Reală, UNUL în conştiinţă cu Mine şi cu toate celelalte “euri”, lucrând toate pentru a atinge exprimarea finală şi perfectă a Ideii Mele Divine pe Pămînt.
25. Tu, în care lectura celor spuse, a evocat amintiri ale bucuriilor trecute şi al cărui suflet a răspuns cu emoţie, nu lăsa deoparte aceste cuvinte, fără a fi obţinut din ele tot ceea ce Eu vreau să-ţi spun. Linişteşte-te! Ascultă Vocea Mea interioară şi cunoaşte gloriile care te aşteaptă- dacă tu eşti capabil să vezi cu Ochii Impersonali şi să înţelegi cu înţelegerea Impersonală.
26. Dar dacă această lectură îţi dă prima ta Viziune a Realităţii Mele în tine, trezind prin această realizare parţială a Mea şi a Împărăţiei Mele, vibraţii elevate care te fac să cazi într-un extaz Spiritual temporar, hotărându-te să încerci ca să trăieşti mereu în Conştiinţa Mea şi să Mi te supui întotdeauna, - nu te descuraja dacă tu vei cădea în mod ruşinos atunci când se va prezenta o ocazie imediată prin care să poţi dovedi sinceritatea forţei şi a hotărârii tale.
27. Pentru că doar prin încercările şi prin căderile tale, străduindu-te, îţi poţi da seama în mod dureros de lipsa ta de forţă şi de aptitudine, abandonându-te şi având încredere în Mine, pentru că Eu pot trezi în tine Conştiinţa Puterilor Mele Divine, care speră permanent să se manifeste prin Tine.
28. Aceste vibraţii fine nu înseamnă decât trezirea anumitor însuşiri ale Sufletului, care se pun în acţiune ca şi facultăţile lor corespunzătoare, şi care trebuie să se trezească, înainte ca Eu să pot manifesta aceste puteri.
29. Şi în mod natural, atunci când aceste însuşiri ale Sufletului se trezesc, ele pun în opoziţie activă pe cele care până în prezent au avut un imperiu necontestat în natura ta, şi ele trebuie să fie stăpânite şi folosite cum se cuvine, înainte ca aceste calităţi ale sufletului să poată să se exprime liber.
30. Şi această opoziţie există doar pentru a întări, a proba şi a perfecţiona exprimarea acestor calităţi ale Sufletului, deoarece ele trebuie să fie capabile de a rezista la orice atac venit dinafară, înainte ca ele să poată să manifeste deplin toate Puterile Mele Divine care le dau impulsul dinăuntru.
31. Dar să ştii că Eu manifest în tine aceste puteri, nu mai repede decât poţi tu suporta şi pe măsura rezistenţei tale.
32. Eroarea pe care tu o faci constă în a încerca să te dezvolţi tu-însuţi.
33. Eu sunt Arborele Vieţii din interiorul tău. Viaţa Mea trebuie să dea, şi va da impulsul pentru manifestarea sa dar printr-o dezvoltare gradată şi neîncetată. Tu nu poţi ajunge la un rezultat înainte ca tu să te fi dezvoltat suficient pentru a-l atinge. Dar reaminteşte-ţi că Viaţa Mea este în mod constant pe cale de a dezvolta în tine perfecţiunea de frumuseţe, de forţă şi de sănătate care trebuie să se exprime corporal, aşa cum ea se exprimă acum în intimitatea ta.
34.  Tu, care ai început să-ţi dai seama că Eu Sunt înăuntrul tău, dar care nu ai învăţat încă să comunici cu Mine, ascultă şi învaţă acum.
35. Tu ai învăţat să te “Linişteşti”, şi poate că  tu ai simţit Prezenţa Mea în interiorul tău. Dacă este aşa, ştiind că EU SUNT  acolo, pune-mi o întrebare. Apoi, după ce îmi vei adresa o rugăciune în tăcere cerându-mi răspunsul, aşteaptă impresiile care vin, dar aceasta să fie fără nelinişte, fără vreo preocupare sau interes personal, cu mintea complet golită.
36. Dacă drept răspuns îţi vine un gând pe care tu îl recunoşti ca fiind deja auzit sau citit undeva, îndepărtează-l imediat zicând: Nu! Tată!- Tu, ce zici Tu?
37. Se poate să-ţi vină alte gânduri de origine omenească, dar tu le vei recunoaşte ca atare şi vei refuza să le accepţi şi dacă tu continui să Mi te adresezi, vei primi în final un răspuns şi tu vei simţi că este într-adevăr de la Mine.
38. Aşa va fi la început. Dar când vei învăţa să distingi Vocea Mea dintre celelalte voci, astfel încât să ajungi să înăbuşi complet interesul tău personal, atunci tu vei putea comunica în tăcere cu Mine când vei voi, fără intervenţia ideilor, credinţelor şi opiniilor altora, şi atunci vei putea să mă întrebi indiferent ce, sau alţii vor putea să te întrebe şi oricare ar fi problema pentru care ei vor avea nevoie de ajutorul tău, în acel moment chiar, EU voi aduce în mintea ta cuvintele pe care trebuie să le spui celorlalţi, făcând aceasta în tăcere sau cu voce tare prin intermediul limbii tale.
39. Tu, Prea Iubitul Meu, care Mi te-ai consacrat şi care faci tot felul de eforturi pentru a intra în uniune cu Mine; tu, care ai putut să constaţi că orice sprijin sau protecţie a Lumii ţi-au fost retrase, tu cel care eşti fără bani, fără prieteni şi fără să ştii să te adresezi şi să ceri ajutor omenesc;
40. Să ştii, Copilul Meu Prea Fericit, că tu eşti foarte aproape de mine acum, şi dacă tu continui doar să trăieşti în Mine, lăsând Cuvântul Meu să rămână în tine şi să te conducă, bazându-te pe Promisiunile Mele, având o încredere absolută în ele, Eu ţi-aş acorda curând o bucurie, Percepţie şi Pace, încât  Cuvântul şi mintea omenească nu ar fi capabile să şi le imagineze.
41. Pentru că tu te-ai supus Poruncilor Mele, pentru că tu ai avut încredere în Mine şi pentru că tu ai căutat în primul rând Împărăţia Mea şi Dreptatea Mea, EU îţi voi da restul, pe deasupra, chiar ceea ce Lumea nu ţi-a dat.
42. Dar tu, Copilul Meu  Prea Iubit care de asemenea te-ai consacrat Mie, dar care eşti încă ataşat de unele dintre obiceiurile Lumii, neputînd să te detaşazi de ele şi să te încredinţezi în întregime Mie;
43. Tu cel căruia EU I-am adus insuccesul, incertitudinea şi chiar sărăcia, în scopul de a-l învăţa valoarea reală a lucrurilor din această lume, nestabilitatea lor, neputinţa lor de a aduce fericire, slaba lor legătură cu Viaţa Mea Reală;
44. Tu, Copilul Meu, care nu poţi încă să înţelegi, şi a cărui inimă se umple de nelinişte şi de teamă, pentru că tu nu vezi de unde va veni pâinea de mâine, unde vor găsi banii pentru chiria de săptămâna următoare, sau cum te vei achita de o datorie scadentă;
45. Ascultă încă o dată Cuvintele Mele, care ţi-au fost date de mult în Predica de pe Munte:
46. “ Iată de ce EU vă spun, nu vă faceţi griji deloc pentru viaţa voastră, nici pentru locul unde veţi găsi de mâncare sau de băut; sau pentru corpul vostru, pentru locul unde veţi găsi cu ce să vă îmbrăcaţi.”
47. “ Oare Viaţa nu înseamnă mai mult decât hrana, iar corpul mai mult decât veşmântul?”
48. “ Priviţi păsările cerului: ele nu seamănă, nici nu seceră, ele nu au nici cramă nici hambar, şi totuşi  Tatăl Ceresc le hrăneşte. Oare voi nu sunteţi mai presus decât ele?”
49. “ Cine dintre voi, neliniştindu-se de statura sa îşi poate adăuga măcar un cot la înălţime?”
50. “ Şi pentru ce vă neliniştiţi voi în legătură cu veşmintele voastre?”
51. “ Priviţi crinii de pe câmp cum cresc; ei nici nu torc nici nu ţes; totuşi EU vă spun că Solomon în toată slava sa nu a fost niciodată îmbrăcat ca vreunul dintre ei.”
52. “ Ori dacă Dumnezeu are grije să înveşmânteze astfel o plantă care astăzi este pe câmp, şi care mâine poate fi aruncată în cuptor, nu va avea EL grije cu mult mai mult de veşmintele voastre, oameni puţin credincioşi ce sunteţi?”
53. “ Deci nu vă mai întrebaţi: Ce vom mânca noi, ce vom bea, sau cu ce ne vom îmbrăca?”
54. “ Naţiunile lumii caută toate aceste lucruri; dar Tatăl vostru Ceresc ştie că aveţi nevoie de ele.”
55. “ Deci nu vă mai îngrijoraţi deloc pentru ziua de mâine, pentru că ea însăşi se va îngriji de aceasta.”
57. “ Fiecărei zi îi este suficientă grija ei.”
58. Îţi mai trebuie încă alte Porunci sau Făgăduinţe mai clare decât acestea? Tu cel care Mi te-ai consacrat şi care te numeşti Discipolul Meu;
59. Ascultă-mă! Nu ţi-am adus întotdeauna tot ceea ce ţi-a fost necesar? A existat măcar o singură clipă  în care tu te-ai aflat la nevoie şi în care Eu să nu te fi ajutat pe loc? S-a întâmplat vreodată ca totul să ţi se pară întunecat şi Eu  să nu-ţi aduc Lumină?
60. Ai putea tu, cu ceea ce ştii acum, să-ţi revezi viaţa trecută şi să afirmi că tu ţi-ai fi orânduit-o mai bine? Ai schimba tu Înţelegerea ta Spirituală pentru bunurile materiale ale oricăruia din cei pe care-i cunoşti? Nu am făcut EU toate acestea în ciuda faptului că tu te-ai revoltat, refuzând mereu să mă asculţi?
61. Ah! Copiii Mei, dacă aţi putea voi să înţelegeţi că bogăţia, căminul, hainele, hrana şi dobândirea tuturor acestora nu sunt decât secundare, şi nu au nimic comun cu Viaţa voastră Reală şi că voi le faceţi reale, prin aceea că vi le imaginaţi aşa, acordându-le atâta importanţă, în timp ce pe Mine mă lăsaţi de o parte?
62. Şi dacă Eu trebuie să te lipsesc de lucrurile Lumii pentru ca tu să poţi învăţa adevărul, şi anume că EU SUNT lucrul unic şi important în viaţă, că EU trebuie să fiu PRIMUL, dacă într-adevăr mă iubeşti; EU o fac pentru ca tu să obţii Fericirea şi Prosperitatea reale şi durabile, aşa cum face doctorul veritabil care, pentru ca bolnavul să-şi recapete sănătatea, elimină în primul rând cauza bolii acestuia.
63. Şi aceasta te priveşte şi pe tine Copilul Meu, care ţi-ai pierdut sănătatea, curajul şi întreaga stăpânire de sine şi care după ani penibili de căutări obositoare pe la doctori şi prin remedii pământeşti a modalităţii de recăpătare a Vieţii (vitalităţii) pe care tu ai pierdut-o, respectând fidel toate instrucţiunile şi sfaturile care ţi s-au dat, tu ai venit în fine la Mine în mod interior, cu o slabă speranţă că poate Eu aş putea să te ajut.
64. Să ştii Micul Meu Copil, că tu la fel trebuie să vii în întregime supus Mie, cel care sunt Unu şi Unicul Doctor care te poate vindeca, pentru că EU SUNT Viaţa Atotputernică din tine;  EU SUNT Sănătatea, Forţa şi Vitalitatea ta. Şi atâta timp cât tu nu poţi să MĂ SIMŢI în interiorul tău şi să ştii că EU SUNT toate acestea pentru tine, tu nu vei avea o sănătate reală şi durabilă.
65. Şi acum Copiii Mei apropiaţi-vă şi mai mult de Mine, pentru că EU vă voi spune mijlocul de a obţine toate aceste lucruri: Sănătate, Fericire, Prosperitate, Unire şi Pace.
66. În cuvintele care urmează este ascuns Marele Secret.
67. Prea fericit este cel care-l găseşte!
68. Linişteşte-te şi SĂ ŞTII că, - EU SUNT DUMNEZEU.
69. SĂ ŞTII că EU SUNT în tine, SĂ ŞTII că EU SUNT VIAŢA, SĂ ŞTII că Toată Înţelepciunea, Toată Iubirea şi Toată Puterea sunt în această Viaţă care se manifestă în toată fiinţa ta ACUM.
70. EU SÎNT VIAŢA, INTELIGENŢA şi Puterea din orice Substanţă, - din celulele corpului tău, din celulele întregii lumi materiale, fie că ea este minerală, vegetală sau animală; din foc, din aer şi din apă; din Soare, din Lună şi din ceilalţi aştri; EU SUNT cel care ESTE în tine şi în ei. Conştiinţa lor este UNA cu Conştiinţa ta şi TOTUL este Conştiinţa Mea. Prin Conştiinţa Mea în ei, tot ceea ce ei au sau sunt, este al tău; tu nu ai decît să le ceri...
71. Vorbeşte-le în Numele Meu.
72. Vorbeşte-le cu conştiinţa Unităţii tale cu Mine.
73. Vorbeşte-le lor cu conştiinţa Puterii Mele din tine şi a Inteligenţei Mele din ei.
74. Vorbeşte - ORDONĂ ceea ce TU VREI, cu această conştiinţă, - şi Universul se va grăbi să ţi se supună.
75. RIDICĂ-TE! O aspirant la Unificarea cu Mine! Acceptă acum Moştenirea ta Divină. Deschide-ţi în întregime sufletul, spiritul, corpul şi respiră Suflul Meu de Viaţă!
76. SĂ ŞTII că Eu sunt cel ce te umplu pînă la revărsare cu PUTEREA MEA Divină şi astfel încât fiecare fibră, fiecare nerv, fiecare celulă, fiecare atom din fiinţa ta este acum ÎNSUFLEŢIT, şi conştient de Mine, trăind cu Sănătatea Mea, cu Forţa Mea, cu Inteligenţa Mea şi cu EXISTENŢA Mea!
77. Pentru că EU SUNT în tine, pentru că noi nu suntem şi nici nu am putea fi separaţi. EU SUNT “Eul” tău INTIM şi ADEVĂRAT, Viaţa ta Adevărată şi EU Mă manifest pe MINE-ÎNSUMI şi TOATE PUTERILE MELE în tine ACUM.
78. TREZEŞTE-TE Ridică-te şi afirmă-ţi Suveranitatea ta! CUNOAŞTE-TE pe tine-însuţi; CUNOAŞTE-ŢI PUTERILE! SĂ ŞTII că tot ceea ce am Eu, este al tău, că Viaţa Mea Atotputernică curge în tine şi că tu poţi să O iei şi să faci cu Ea ceea ce tu Doreşti; astfel că Ea îţi va da Sănătate, Putere, Prosperitate, Unificare, Fericire şi Pace; oricare ar fi lucrul pe care tu îl vei comanda!
79. Imaginează-ţi toate acestea; SĂ LE GÂNDEŞTI! SĂ LE ŞTII!
80. Şi apoi, cu toată certitudinea naturii tale, Rosteşte CUVÂNTUL Creator! Şi tu nu îl vei pronunţa în zadar.
81. Dar să ştii Copilul Meu Preaiubit, că aceasta nu va putea să se întâmple decât atunci când tu vei veni la Mine într-o supunere totală şi completă; numai atunci când tu te vei abandona Mie şi când Îmi vei oferi substanţa ta, problemele tale şi viaţa, punându-te sub Protecţia Mea, lăsându-Mi vigilenţa şi responsabilitatea, odihnindu-te şi încredinţându-te în întregime Mie.
82. Cînd tu vei fi făcut aceasta, Cuvintele pe care EU ţi le-am spus vor pune în acţiune Puterile Mele divine, care sunt latente în sufletul tău şi tu vei fi conştient că există în tine o FORŢĂ puternică şi care potrivit gradului în care tu trăieşti în Mine şi laşi Cuvintele Mele ca să trăiască în tine, te vei elibera complet din lumea ta de vise te va însufleţi în spirit, va înlătura obstacolele din drumul tău, îţi va procura toate lucrurile pe care le doreşti şi va îndepărta de tine durerea şi suferinţa pentru totdeauna. Atunci nu vor mai fi îndoieli, nici întrebări, pentru că tu VEI ŞTI că EU, DUMNEZEU, Adevăratul tău “Eu” se va îngriji de tine întotdeauna, că EU îţi voi arăta ce trebuie să faci; pentru că tu vei afla că Tu şi cu Mine suntem UNUL.








CAPITOLUL XVIII



UNIFICAREA


1. Tu cel care doreşti într-adevăr să Mi te dăruieşti Mie şi care eşti dispus să-Mi consacri toată viaţa ta, renunţând la toate ideile tale, la toate speranţele tale personale, în scopul ca Eu să pot să  exprim în mod liber şi complet Ideea Mea Impersonală prin tine, ascultă cu atenţie Cuvintele Mele.
2. Eu te-am condus prin toate experienţele tale de viaţă în mod precis până în acest moment. Dacă acum tu eşti în mod real pregătit şi dispus să Mă serveşti, dacă tu ai învăţat de la tine - însuţi că nu poţi cunoaşte sau face nimic, şi că doar  EU sunt cel care SUNT, astfel încât ceea ce tu numeşti inteligenţa ta, forţa ta şi substanţa ta, sunt ale Mele; că EU SUNT cel care dirijază toate gândurile tale, cel care te pune în stare de a face tot ceea ce faci, - atunci tu vei putea să înţelegi Semnificaţia Cuvintelor Mele şi tu vei fi întrutotul de acord să li te supui.
3. În trecut EU ţi-am oferit experienţe care trebuiau să te înveţe în mod precis aceste lucruri. Dar acum dacă tu eşti pregătit şi serios, tu vei lucra în mod conştient cu Mine, aşteptând cu bucurie dar şi cu calm fiecare nouă experienţă, ştiind bine că fiecare dintre ele conţine exprimări minunate ale Semnificaţiei Mele pe care EU ţi le voi lămuri şi care te vor aduce de fiecare dată la o unire şi mai armonioasă şi mai intimă cu Mine.
4. Astfel că toate experienţele care vor veni vor fi binecuvântări, în loc de a fi încercări sau efecte “karmice” ale faptelor trecute; pentru că în fiecare din ele EU îţi voi dezvălui imagini glorioase ale Realităţii Mele - a “Eului” tău propriu, Intim , Adevărat şi Minunat, până când nu te vei mai simţi dispus să urmezi niciuna din dorinţele tale dinainte, ci vei căuta să cunoşti Dorinţele Mele, lucrând doar pentru a- Mi plăcea.
5. Aceasta se va manifesta prin multe modalităţi noi. În munca ta, oricare ar fi ea, tu nu te vei mai preocupa de acel gen de activitate, ci vei face ceea ce ţi se prezintă la un moment dat, ştiind bine că este exact ceea ce EU îţi cer, căutând doar să îmi placi prin partea ta Impersonală în sarcina respectivă, ceea ce mă va determina să ajung şi să îndeplinesc rapid voinţa Mea.
6. Chiar şi în problemele tale, tu vei realiza că EU SUNT prezent. De fapt EU sunt cel care te îndrumă la aceasta, indiferent de natura lor; nu pentru ca prin ele să fi devenit norocosul, nenorocosul sau traficantul vulgar care ai putea fi, nici pentru ca tu să aduni bogăţii pentru urmaşii tăi sau ca tu să le pierzi pe cele care le-ai strâns, sau pentru ca tu să nu obţii nici una;  ci în scopul ca prin succes sau insucces, lipsă de ambiţie sau vreo îndemânare specială, EU să pot să trezesc inima ta la a Mă percepe, pe Mine, acel UNU Impersonal, care se află înăuntrul tău de unde El inspiră şi conduce tot ceea ce tu faci, aşteptând ca tu să participi în mod conştient la veritabilul succes şi ca tu să accepţi Bogăţiile reale pe care Eu le păstrez pentru tine.
7. Atunci tu vei înţelege că activităţile tale, munca ta sau poziţia ta în această viaţă, nu sunt decât incidente, adică mijloace materiale pe care EU le aleg şi le utilizez pentru a te face să treci prin anumite experienţe, care EU ştiu că sunt cele mai potrivite pentru a-ţi da această percepţie şi de asemenea pentru a da viaţă în tine anumitor calităţi interioare care acum nu se exprimă decât imperfect.
8. Numai dacă tu ai putea să Mă cunoşti şi să-ţi dai deama că EU trăiesc astfel în inima ta şi că Eu te însoţesc în biroul tău, în magazinul tău, sau în munca ta oricare ar fi ea, şi dacă tu Mi-ai  permite să-ţi conduc afacerile şi toate faptele cu adevărat, EU îţi repet, dacă tu ai putea face aceasta, tu ai realiza imediat o nouă Putere în tine, o Putere care ar izvorâ din tine într-o simpatie dulce şi delicată, o reală fraternitate, asemenea unui ajutor iubitor pentru toţi cei care ar intra în contact cu tine, inspirându-le principii mai înalte în afacerile şi în viaţa lor, creind în ei astfel o dorinţă de a răspândi o influenţă asemănătoare în anturajul lor; o Putere care ar atrage la tine activităţi, bogăţii şi prieteni, şi o abundenţă de tot ce ai tu nevoie;  o Putere care te va pune în legătură cu regiunile cele mai înalte ale gândirii, care te va aduce în starea de a vedea în mod clar şi de a manifesta în mod conştient, toate Puterile Mele şi Atributele Mele Impersonale în orice moment al vieţii tale.
9. Şi tu nu vei mai simţi nevoia de a merge la templu sau alte reuniuni religioase indiferent de genul lor şi nici măcar de a citi învăţăturile Revelaţiilor Mele, pentru a Mă găsi şi a Mă adora.
10. În loc de aceasta, tu te vei întoarce înăuntrul tău unde Mă vei găsi oricând şi bucuria comunicării cu Mine de a Mă servi şi de a Mă adora astfel va fi în aşa fel, încât tu nu te vei mai preocupa de alt lucru, decât de a asculta şi a te supune vocii Mele, de a resimţi fervoarea şi emoţia pe care Iubirea Mea Tandră ţi-o va produce pe măsură ce aceasta te va cuprinde şi te va învălui pregătindu-ţi drumul şi îmbunătăţindu-ţi condiţiile de viaţă oriunde ai fi şi oricare ar fi ocupaţia ta.
11. În ceea ce te priveşte, EU te voi face să exerciţi o mai mare influienţă în comunitatea în care EU te voi trimite, atrăgând toţi oamenii la Mine pentru ca ei să primească Binefacerile Mele prin tine, pentru că atunci tu vei fi capabil să subordonezi personalitatea ta Impersonalităţii Mele Sfinte şi aceasta în aşa fel încât ei te vor uita pe tine şi Mă vor vedea doar pe Mine, astfel încât ei să simtă însufleţirea Prezenţei Mele în inima lor, înaintând astfel, purtând o lumină nouă în privirile lor şi simţindu-se animaţi de un nou scop în viaţa lor.
12. Eu voi locui mai ales în casele voastre. Prin ei care sunt cei mai apropiaţi de voi, EU vă voi învăţa multe lucruri admirabile atunci când veţi putea înţelege, cu toate că până în acel moment voi vă veţi revolta cu înverşunare împotriva adevărului lor. Prin soţ sau prin soţie, prin copil sau frate, prin soră sau tată; mai ales printr-un tiran, printr-un dojenitor, printr-un egoist, EU voi putea să dezvolt în tine aceste mari calităţi şi anume răbdarea, blândeţea, prudenţa în vorbire, bunătatea dezinteresată, altruismul veritabil şi o inimă înţelegătoare; pentru că EU te voi face să vezi că în străfundul inimii lor, EU sunt cel care obligă personalităţile lor să-ţi dea ceea ce personalitatea ta va cere în funcţie de slăbiciunile care vor mai exista în tine.
13. Tu trebuie să fii în stare acum de a aprecia aceasta şi a o folosi ca atare. Şi atunci când vei înţelege în mod real acest mare adevăr, vei fi capabil a Mă vedea în fratele tău, în soţia ta, în tatăl tău, sau în copilul tău, apelând la tine cu ochii plini de iubire şi îndureraţi, chiar atunci când conduşi de mânie ei ţi s-ar adresa în mod egoist şi impulsiv. În loc de a-i acuza, tu te vei retrage în interiorul tău, la Mine, acel Unu Impersonal, care va spune prin tine cuvinte blânde exprimând bunătatea dezinteresată, care va îmblânzi imediat inima celuilalt şi vă veţi împăca, apropiindu-vă încă o dată şi cu o legătură mai puternică decât înainte, pentru că Eu, Adevăratul EU din inima fiecăruia SUNT UNUL şi EU răspund mereu celui care Mi se adresează astfel.
14. Da, dacă ai şti tu că cea mai înaltă şcoală şi cel mai mare maestru sunt în propriul tău cămin, lângă vatră. Multe, multe lucruri le sunt rezervate acelora care sunt conştienţi de aceasta şi Îmi permit Mie, Unicului Impersonal care locuieşte înăuntru, să le dea aceste învăţăminte pentru că EU nu numai că îţi voi spune multe prin gura acelora care sunt lîngă tine, dar voi transmite Învăţăturile Mele celorlalţi în mod asemănător prin tine, cu această diferenţă totuşi: - Dacă tu eşti conştient de Mine şi te încredinţezi Mie şi Înţelepciunii Mele în mod Impersonal, tu îmi vei permite atunci să aleg cuvintele tale şi să-ţi conduc faptele şi nu te vei preocupa de efectul pe care ele îl vor produce asupra celorlalţi sau asupra ta, astfel încât tu îmi vei lăsa întreaga responsabilitate.
15. Atunci când tu vei putea proceda astfel, schimbarea care se produce în personalitatea ta şi în cea a fiinţelor pe care tu le iubeşti, te va uni până într-atât încât să devii capabil să Mă vezi prin personalităţile lor omeneşti, să Mă vezi pe Mine, propriul, Intimul tău EU Impersonal, iradiind în privirile lor.
16. Atunci când tu vei putea să Mă vezi astfel, atunci Cerurile se vor deschide pentru tine, şi tu nu vei mai vedea defecte în fratele tău, tu nu vei mai percepe lipsa de armonie din jurul tău, nici nu vei mai resimţi impresii de duritate venind din partea indiferent cui dintre semenii tăi. Pentru că tu vei şti că Eu, Acel Unic Impersonal, dinăuntrul celuilalt, Sunt sursa întregii perfecţiuni, întregii armonii, întregii bunătăţi dezinteresate şi că Eu aştept doar ca personalitatea umană să o recunoască, ca ea să se elimine pentru a lăsa Lumina Mea să ardă şi să strălucească în toată Gloria Ideii Mele Divine.
17. Atunci tu vei vedea că toate condiţiile în care Eu te plasez sunt locuri pe care EU le-am ales şi exact acelea în care tu poţi să Mă serveşti, că în toate lucrurile şi în toate condiţiile este mult de făcut şi acolo unde personalitatea are cel mai mult de obiectat este de fapt locul în care  Prezenţa Mea Vie este cea mai necesară.
18. Atunci când va veni trezirea, indiferent unde vei fi tu atunci, sau care-ţi va fi pregătirea, (în comerţ, în profesiuni liberale, în munca manuală, în Biserică sau locuri decăzute), acolo va fi poate cea mai bună oportunitate pentru a Mă servi, pentru că tu vei cunoaşte felul lor de a fi şi obiceiurile. Pentru că ceilalţi “Eu” ai Mei şi ai Tăi, cum ar putea ei să se trezească la cunoaşterea Prezenţei Mele ce există înăuntrul lor, fără influienţa însufleţitoare care trebuie să vină mai întâi dinafară? Tu care ai primit, trebuie să dai. Tu care ai fost trezit, trebuie să-i trezeşti şi pe ceilalţi. Tu trebuie să aduci în aceste afaceri, în aceste profesiuni, în această muncă, în aceste locuri degradate, Prezenţa Mea Vie; Tu trebuie să deschizi porţile inimilor întristate şi bolnave şi să laşi Lumina Mea şi Iubirea Mea Salvatoare să se răspândească. Tu trebuie să procuri plămada care va face să dospească aluatul. Şi dacă aceste condiţii trebuie să fie ameliorate, tu Copilul Meu care eşti treaz, trebuie să aduci Copiilor Mei rătăciţi şi neştiutori Inspiraţia Mea, Binefacerile Mele şi Forţa Mea, pentru ca ei să poată să se înalţe şi să arunce departe de ei influienţa obiceiurilor lumii, să plece urechea la Vocea Mea Interioară, pentru că de atunci încolo să poată să devină ai condiţiilor care îi înconjoară şi nu să le fie sclavi. În viaţă nici o condiţie nu poate fi dominată prin îndepărtarea de ea. Graţia Divină este necesară şi trebuie să fie acordată, însă doar cel care a sondat profunzimile şi a urcat pe culmile experienţei omeneşti, poate să o  acorde luându-mă ca îndrumător şi interpret.
19. Tu cel care citeşti şi al cărui suflet înţelege, tu eşti preafericit şi misiunea ta este trasată în faţa ta.
20. Dar tu care eziţi încă, în timp ce personalitatea ta tremură de spaimă atunci cînd Lumina pătrunde în intelectul tău confuz, - tu de asemenea te vei bucura în curând de binefacerile Mele, fiindcă Eu te pregătesc rapid pentru Bucuria care te aşteaptă.
21. Dar pentru oricare din voi, pentru tine care înţelegi sau pentru tine cel care te temi, să ştii că şi acum chiar EU Îmi manifest Voinţa Mea prin voi şi va veni cu siguranţă timpul în care voi nu veţi mai cunoaşte nici o altă Voinţă decât a Mea şi în care toate dorinţele voastre se vor realiza, în care voi vă veţi trezi complet din Visul vostru de Separare şi când Mă veţi recunoaşte ca pe Adevăratul şi Unicul “EU” Intim.
22. Dar nu se va întâmpla aceasta, până când tu nu te vei abandona pe tine însuţi cât şi tot ceea ce tu deţii, în întregime, Mie, şi până nu va mai rămâne nimic din personalitatea ta omenească care să atragă de la altele cel mai mic gând sau sentiment de nearmonie, prin vreo faptă sau cuvânt ce îţi aparţin.
23. Tu vei fi atunci într-o stare de continuă fericire. Oriunde vei fi, Lumina Mea va străluci şi Iubirea Mea va iradia în jurul tău, creind Pacea, Înţelegerea şi Unitatea. Şi faptul  cel mare se va produce, nu atât mare cât natural, atunci când tu vei înţelege la un moment dat că cei care te înconjoară sunt mai buni şi mai fericiţi ca urmare a apariţiei tale în viaţa lor.
24. Pentru că EU SUNT-ul din ei, deşi aflat încă în corp, a găsit sau a văzut în tine un mijloc sau o cale de exprimare într-adevăr Impersonală, şi deci presimte, deşi aceasta se realizează în mod inconştient prin intermediul personalităţii, Gloria şi Sfinţenia Vieţii Mele Impersonale.